plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 nesmrteľných šalátov z čias socializmu, ktoré dnes v obchodoch nekúpite: Originály podľa ČSN – je to 30 rokov, ale na tú chuť sa nezabúda!

Tieto šaláty si budete pamätať zo svojej mladosti.

Sú fantastické aj po toľkých rokoch.Originály pod ČSN (československé štátne normy).

Šalát Rumcajz

Potrebujeme:

2 lyžičky kr. cukru

2 ks cibule

1 lyžička sójovej omáčky

mleté čierne korenie

2 lyžičky oleja

2 lyžice majonézy

4 ks sterilizovaných uhoriek

20 dkg mäkkej salámy

soľ

2 lyžičky plnotučnej horčice

1 lyžičku worcesterskej omáčky

Postup:

Nachystáme si dresing.

V malom hrnci zmiešame olej, cukor, horčicu, sójovú omáčku a worcesterskou omáčku.

Na miernom ohni miešame tak, aby vznikla jednotná zmes – zálievka na šalát.

Zmes sa však nesmie variť, potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Potom si nakrájame salámu a uhorku na prúžky a cibuľu na kocky.

Všetko dáme do misky a pridáme vychladnutý dresing a 2 lyžice majonézy.

Nakoniec šalát Rumcajs dochutíme soľou a korením.

Podávame s čerstvým pečivom.

Ešte lepšie je uležaný do druhého dňa.

Desiatový šalát

 

 

Potrebujeme:

300 g saláma mäkká

2 PL omáčka worcesterská

1 PL ocot

3 PL kečup

1 ks kukurica v konzerve

2 ks vajcia uvarené na tvrdo

2 PL olej

3-4 ks uhorky sladkokyslé

2 ks menšia cibuľa

250 g omáčka tatarská omáčka

Postup:

Salámu,vajíčka,uhorky,cibuľu nakrájame tak ako máme v šalátoch radi,pridáme kukuricu.

V druhej miske zmiešame všetky pochutiny.

Všetko spolu zmiešame a odložime do chladničky odležať.

Podávame s čerstvým pečivom.

Parížsky Šalát podľa ČSN

 

 

Potrebujeme:

400 g parížskej salámy nakrájanej na rezance

180 g sterilizovaných uhoriek nakrájaných nadrobno

60 g sterilizovaného hrášku

25 g cibule nakrájanej nadrobno

Zálievka:

300 g základnej majonézy (doma urobenej)

10 g krupicový cukor

10 g soľ

20 g plnotučná horčica

5 g ocot

8 g worcesterskej omáčka

0,5 g mleté čierne korenie

Postup:

Najskôr zmiešame všetky prísady na šalát a potom všetky prísady na zálievku.

Dobre premiešame a môžeme podávať.

Vlašský šalát podľa ČSN

 

 

Potrebujeme:

Zemiaky 350 g (lojovité, deň vopred uvarené)

Saláma  228 g (nakrájaná na rezance)

Uhorky sterilizované 90 g

Hrášok sterilizovaný bez nálevu 20 g

Zeler koreňový 32 g (varený)

Mrkva 48 g (varená)

Horčica plnotučná 20 g

Korenie mleté 0,5 g

Ocot 15 g

Worcester 5 g

Majonéza 200 g

Cukor krupica 10 g

Soľ 10 g

Postup:

Všetky suroviny nakárajame (okrem hrášku) a  zmiešame v miske a môžeme podávať.

Nakoniec vmiešame zálievku z majonézy, cukru, soli. worcestru, octu a horčice.

Pochúťkový šalát

Potrebujeme:

30 -40 dkg liptovskej salámy,

1 cibuľa

2 -3 kyslé uhorky

2 vajíčka na tvrdo

sterilizovaná konzerva hrášku malá

Na zálievku:

1 lyžica octu

2 lyžice oleja

1 lyžica worchestra

1 lyžica horčice

1 malá lyžička cukru

Malá majonéza

Postup:

Salámu nakrájame na menšie slížiky.

Pridáme odkvapkaný hrášok, nadrobno pokrájanú cibuľu a uhorky.

Pripravíme si zálievku: ocot, olej, worchester, horčica a cukor – necháme prejsť varom.

Nalejeme na pripravené suroviny. a nakoniec pridáme majonézu, dobre premiešame a necháme odležať, najlepšie cez noc.

Turistický šalát

Potrebujeme:

20 dkg Saláma turista ( vysočina) – nakrájanej na rezance

1 nátierkové maslo

1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno

100 g tvrdého syra nakrájaného na rezance

1-2 strúčiky cesnaku

Voliteľné: červená paprika

2 natvrdo uvarené vajcia – nakrájané

1 lyžicu tatárskej omáčky

2 lyžice horčice

Postup:

K saláme pridáme maslo, syr, nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak a ostatné prísady. premiešame a môžeme podávať.

Legendárny Krakovský šalát

 

Potrebujeme:

1-2 na panvici orestované kuracie prsia (prípadne šunku, údené mäsko..)

1 malú konzervu kukurice

1 veľký pór

150 g tvrdého syra

100 g údeného syra

1 lyžicu majonézy, 1 lyžicu horčice

3 lyžice hustej smotany alebo jogurtu

soľ, čierne korenie, štipka cukru

Postup:

Kuracie prsia bez kože nakrájame na malé kocky, sprudka opražíme na malom množstve oleja. ochutíme a okoreníme – na panvici necháme asi len 5-7 minút, mäsko je rýchlo hotové.

Pór nakrájame na polmesiačiky a v sitku ho zalejeme vriacou vodou.

Syr – obyčajný aj žltý nastrúhame nahrubo.

Všetky suroviny vrátane kukurice zmiešame spolu.

Majonézu zmiešame so smotanou, dochutíme soľou, čiernym korením a štipkou cukru.

Pridáme do šalátu a dôkladne premiešame.

Pred podávaním necháme pár hodín v chladničke. Šalátik je výborný, odporúčam!

 

Najlepšie recepty na dnes