Zbierka 7 top šalátov so zelerom pre rýchle chudnutie a dobré trávenie: Odstránia kilá bez hladovania a pomôžu zdraviu!

Zbierka 7 top zelerových šalátov na chudnutie a dobré trávenie.

Zeler jednou z najliečivejších potravín v našich zemepisných šírkach. Preto je rozhodne škoda, ak ho dávate len do polievky. Dopravte si zeler pravidelne a vaše zdravie sa vám vrelo poďakuje.

Zázrak pre trávenie

Zeler je jedným z najstarších ľudových liekov na trávenie: vďaka svojmu detoxikačnému a odvápňovaciemu účinku sa už v staroveku používal na liečbu metabolických problémov. Čínska medicína naopak považuje zeler považuje za jednu z najúčinnejších omladzujúcich a detoxikačných rastlín. V našich zemepisných šírkach je známa najmä ako nemysliteľná prísada do polievok.

Toto dokáže zeler:

  • Podporuje imunitný systém, chráni bunky, prevencia vzniku rakoviny
  • Protizápalový účinok
  • Detoxikuje a má antiseptické účinky
  • Podporuje trávenie, pravidelnú stolicu a metabolizmus
  • Prečisťuje tráviaci trakt od odpadových látok
  • Močopudné účinky (prečisťuje močové cesty a obličky)
  • Podporuje tvorbu krvi, prevencia vzniku Anémie
  • Regeneruje a podporuje pečeň
  • Účinné prírodné afrodiziakum
  • Eliminuje Dnu a reumu
  • Upokojuje nervový systém
  • Zeler je vhodný pre Diabetikov

Zdravé hranolky

...

Hranolky nemusia byť vždy len zo zemiakov. Skúste zdravšiu variantu zo zeleru. Hodia sa ako samostatný pokrm alebo ako príloha k mäsu.

Potrebujeme:

1 lyžičku sladkej papriky

1 lyžičku kajenského korenia

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku cesnakového prášku

1 lyžicu soli

1 lyžičku sušeného oregana

1 lyžičku sušeného tymianu

750 g zeleru

2 lyžice olivového oleja

Postup:

V miske zmiešame všetky druhy korenia a soľ. Zeler ošúpeme, umyjeme a nakrájame na hranolky. Hranolky preložíme do misky pridáme olivový olej a 1 lyžicu zmesi korenia. Dokladne premiešame, aby sa zmes dostala na povrch každého kúska.

Zvyšok zmesi korením môžeme použiť na ochutenie mäsa.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230 stupňov, kým povrch hranoliek nieje zlatistý.

Zelerová polievka

300 g zeler

1 ks zemiak

1 ks cibuľa

25 g maslo

700 ml zeleninový vývar / kurací vývar

50 ml mlieka

1 štipka kurkuma

podľa chuti soľ

podľa chuti mleté čierne korenie

Postup:

Zeler a zemiak ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno. V hrnci roztopíme maslo a opečieme na ňom cibuľku. Potom pridáme zeler a zemiak, osolíme, okoreníme a krátko opečieme. Zalejeme vývarom a varíme cca 10 minút. Následne polievku rozmixujeme do hladka a primiešame mlieko (alebo smotanu na šľahanie). Krátko povaríme, môžeme pridať ešte štipku kurkumy a odstavíme. Polievku rozdelíme do tanierov – môžeme ozdobiť napríklad smotanou a korením – a ihneď podávame.

Zelerový šalát s mrkvou a ananásom

Potrebujeme:

1 ks sterelizovaný zeler (320 g)

1 ks sterelizovaný ananás (stedná veľkosť)

1 ks sterelizovaná kukurica (stredná veľkosť)

pór (cca 10 cm)

150 g dusená šunka

150 g tvrdý syr

3 ks vajcia (nemusia byť)

500 ml hustý biely jogurt

Ďalej: soľ, mleté čierne korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo. Vychladené ich pretlačíme cez sitko. Sterelizovaný zeler, kukuricu a ananás scedíme. Ananás nakrájame na menšie kúsky, šunku, syr a pór na tenké rezančeky. Všetky suroviny pridáme do väčšej misky, zalejeme ich jogurtom a premiešame. Dochutíme podľa potreby soľou a mletým čiernym korením. Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu, najlepšie cez noc, aby prešli všetky chute.

Fit šalát so zelerom

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Zelerový šalát s jablkom

Potrebujeme:

4 kusy mrvka

1 kus zeler

1 kus jablko

3 polievkové lyžice kyslá smotana

1 čajová lyžička horčica

soľ

Postup:

1 polievková lyžica vlašské orechy (voliteľné) Inštrukcie Zeleninu očistíme a postrúhame, pridáme kyslú smotanu, horčicu, soľ a na záver posekané vlašské orechy.

Slávnostný zelerový šalát namiesto ťažkého zemiakového

Potrebujeme:

1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru

1 konzerva kukurice

20 dkg šunky nakrájanej

1 majonéza 250 ml (alebo biely jogurt a majonéza light 1:1) – ideálne je vyrobiť si majonézu doma a nekupovať

1 ananás plechovka

pór nakrájaný na kolieska

15 dkg tvrdého syra – nastrúhať

Postup:

Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.

Vrstvený zelerový šalát

Potrebujeme:

2 kuracie prsia
Korenie na gyros
4 lyžice olivového oleja
5 vajec
1 plechovka kukurice
6 kusov kyslých uhoriek
Nakladaná červená repa
1 pohár ananásu (ideálne čerstvý, ale môže byť aj z konzervy)
1 pohár nakladaného zeleru
Domáca fit majonéza bez oleja

Postup:

Poznámka: ak robíte šalát ako prílohu, vynechajte kuracie mäso a teda aj olej.

Nakrájajte kuracie prsia na kocky a sprudka opražte na olivovom oleji s gyros korením. Čím menšie sú kúsky, tým rýchlejšie sú hotové.
Vajíčka uvarené natvrdo nakrájajte nadrobno.
nakrájame ananás aj uhorky na kocky.
Kukuricu a zeler scedíme z nálevu.
Teraz ideme vrstviť. Na spodok uhorky, na uhorky kukurica, potom zeler, červená repa, vajcia a nakoniec kuracie mäso a ananás. Nakoniec navrstvíme majonézu. necháme odležať a potom premiešame.

Zelerový šalát s jogurtom

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka

1 lyžička majonézy

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžičky jablčného octu

1 lyžička medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Šalát z cukety a zeleru chutí ako zemiakový

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Kukurica

Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo

Šunku, soľ a korenie

Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja

Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.