Sezóna nových zemiakov je vyhlásená za otvorenú! Teraz si môžete vychutnať túto voňavú prílohu v najlepších receptoch, ktoré sme pre vás pripravili.
Varené zemiaky s kôprom
Budete potrebovať
- 1 – 1,5 kg nových zemiakov
- 100 – 150 g masla
- soľ podľa chuti
- 1 zväzok kôpru
- 2-3 strúčiky cesnak
Postup
- Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.
- Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.
- Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor. Hrniec zakryte vekom a dôkladne pretrepte.
- Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť. Pred podávaním prewložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg nových zemiakov
- 5 strúčikov cesnak
- vetvička rozmarínu
- zväzok kôpru
- 100 g masla
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Pomocou drôtenky očistite zemiaky. Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).
- Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť. Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie. Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.
- Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút. Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať. Posypeme nasekaným kôprom.
Nové zemiaky so syrom
Budete potrebovať
- 1 kg stredne veľkých nových zemiakov
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 200 g strúhaného syra
- Zelené bylinky podľa chuti
- soľ podľa chuti
Ako variť
- Zemiaky očistíme kovovou špongiou. Umiestnite zemiaky do osolenej vriacej vody a varte 15 minút. Potom vylejte vodu z nádoby a vysušte zemiaky.
- Ošúpte a nasekajte cesnak. Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.
- Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom. Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.
Pečené nové zemiaky
Budete potrebovať
- 1 kg malých nových zemiakov
- 2-3 lyžičky slnečnicový olej
- 1 zväzok kôpru
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička masla
Postup
- Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.
- Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.
- Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.
Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera
Potrebujeme:
- 8 stredne veľkých nových zemiakov
- 3 lyžice masla
- Soľ
- 1 lyžičku sušeného rozmarínu
- 1 lyžičku sušeného tymiánu
- 3-5 kvapiek jablčného octu
- 8 strúčikov cesnaku
Postup:
- Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.
- Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.
- Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.
- Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.
Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke
Potrebujeme:
- 500 g nových zemiakov
- 3 lyžice kyslej smtoany
- 50 g syra
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok kôpru
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- 1/2 lyžičky hladkej múky
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.
- Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.
- Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.
- Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.
Nafúknuté zemiaky
Potrebujeme:
Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)
Soľ
Maslo
Postup:
Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice
Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.
Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.
Ešte rýchlejšia verzia
Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor. Potom posypeme soľou z mlynčeka (soľou nešetríme). Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút. Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte). Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.
Nové zemiaky s paradajkou a cuketou
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
3 paradajky
3-4 nové zemiaky
3 lyžice masla
2 lyžice múky
2 lyžice mlieka
1 vajce
100 g strúhaného syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.