Skúste hneď na obed: 9 top receptov z nových zemiakov, pri ktorých zabudnete aj na hlavný chod – každý jeden úžasný!

Sezóna nových zemiakov je vyhlásená za otvorenú! Teraz si môžete vychutnať túto voňavú prílohu v najlepších receptoch, ktoré sme pre vás pripravili.

 

jedlá z nových zemiakov

Varené zemiaky s kôprom

Budete potrebovať

1 – 1,5 kg nových zemiakov

100 – 150 g masla

...

soľ podľa chuti

1 zväzok kôpru

2-3 strúčiky cesnak

 

jedlá z nových zemiakov

 

Postup

Pomocou drôtenky dobre očistite zemiaky, umyte a uvarte v osolenej vode.

Kým sa zemiaky varia, umyte a nakrájajte kôpor, ošúpte strúčiky cesnaku a jemne ich nakrájajte.

Keď sú zemiaky pripravené, zlejte vodu z hrnca, pridajte maslo, nasekaný cesnak a kôpor.

Hrniec zakryte pokrievkou a dôkladne pretrepte.

Zemiaky nechajte v hrnci po dobu 5 minút, aby nasiakli chuť.

Pred podávaním preložte zemiaky do hlbokej misky a zalejte zvyšným maslom z hrnca.

Pečené nové zemiaky

Budete potrebovať

1 kg nových zemiakov

5 strúčikov cesnak

vetvička rozmarínu

zväzok kôpru

100 g masla

soľ podľa chuti

čierne korenie podľa chuti

 

jedlá z nových zemiakov

 

Postup:

Pomocou drôtenky očistite zemiaky.

Nakrájajte na polovice a uvarte vo vriacej slanej vode, kým nebudú mierne uvarené ( len do 10 minút).

Potom vylejte vodu z nádoby a zemiaky nechajte osušiť.

Vložte ich do pekáča, pridajte ošúpaný cesnak rozdrvený nožom, soľ a korenie.

Maslo nakrájajte na malé kocky a rozotrite na zemiaky, pridajte nasekaný rozmarín.

Plech so zemiakmi vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme 40 minút.

Počas pečenia odporúčame pravidelne miešať.

Posypeme nasekaným kôprom.

Nové zemiaky so syrom

Budete potrebovať

1 kg stredne veľkých nových zemiakov

3-5 strúčikov cesnaku

2 polievkové lyžice masla

200 g strúhaného syra

Zelené bylinky podľa chuti

soľ podľa chuti

 

jedlá z nových zemiakov

 

Ako variť

Zemiaky očistíme drôtenkou .

Vložíme do osolenej vriacej vody a varte 15 minút.

Potom vylejte vodu a vysušte zemiaky.

Ošúpte a nasekajte cesnak.

Maslo vložte do predhriatej zapekacej misy, roztopte a pridajte cesnak, nechajte 20 sekúnd s potom odstráňte z tepla.

Uvarené zemiaky vložte do pekáča a zmiešajte s roztopeným maslom.

Posypeme syrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zapiecť, kým sa syr neroztopí a nezhnedne.

Pečené nové zemiaky

Budete potrebovať

1 kg malých nových zemiakov

2-3 lyžičky slnečnicový olej

1 zväzok kôpru

soľ podľa chuti

1 lyžička masla

 

jedlá z nových zemiakov

 

Postup

Zemiaky dôkladne umyte a osušte. Na panvicu nalejeme olej.

Zemiaky umiestnite do panvice a opekáme a občas pretrepávame 15–20 minút pod vekom.

Umyte a nakrájajte kôpor aj cesnak. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, všetko dobre premiešajte a smažte pod pokrievkou ešte niekoľko minút, na konci varenia pridáme maslo, premiešame a zemiaky zložíme z ohňa.

Nové zemiaky podľa Jamieho Olivera

Nové zemiaky s cesnakom a kvapkou octu podľa Jamieho Olivera: Lepšiu prílohu ste dávno nejedli!

 

Potrebujeme:

8 stredne veľkých nových zemiakov

3 lyžice masla

Soľ

1 lyžičku sušeného rozmarínu

1 lyžičku sušeného tymiánu

3-5 kvapiek jablčného octu

8 strúčikov cesnaku

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov, zemiaky nemusíme šúpať, stačí dobre umyť pod tečúcou vodou.

Zemiaky varíme v osolenej vode 7 minút a hneď scedíme.

Ak sú zemiaky veľké, rozdelíme na polovice. V miske zmiešame s roztopeným maslom a preložíme na plech. Môžeme ešte posoliť, vložíme do rúry a pečieme 30 minút – netreba prikrývať.

Zvyšné rozpustené maslo zmiešame s bylinkami a octom. Túto zmes navrstvíme na zemiaky a trochu ich rozpučíme vidličkou. Na plech rozložíme strúčiky cesnaku v šupke a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte pol hodinu.

Nové zemiaky v cesnakovo-smotanovej omáčke

Nové zemiaky pečené s cesnakovo-smotanovou omáčkou!

Potrebujeme:

500 g nových zemiakov

3 lyžice kyslej smtoany

50 g syra

4 strúčiky cesnaku

1 zväzok kôpru

1 lyžicu rastlinného oleja

1/2 lyžičky hladkej múky

Soľ podľa chuti

Čierne korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky očistíme a uložíme do vymastenej zapekacej misy.

Smotanu zmieašame so soľou, korením, múkou (na zahustenie) a najemno nasekaným kôprom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a premiešame. Omáčku navrstvíme na zemiaky.

Zemiaky umiestnime do hornej polovice rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.

Potom vyberieme misu z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 10-15 minút.

Nafúknuté zemiaky

Na nezdravé hranolky si ani nespomenú: Vyskúšajte pri pečení zemiakov urobiť túto fintu a nafúknu sa ako balón, deti to jednoducho milujú!

Potrebujeme:

Nové zemiaky (asi 10 menších kusov)

Soľ

Maslo

Postup:

Zemiaky nešúpeme, len umyjeme a prekrojíme na polovice

Každú rozrezanú stranu posypeme soľou a potom ploché strany zemiakov trieme o seba, kým sa nevytvorí pena. Na plech vystlaný papierom ich kladieme plochou (zrezanou) stranou nahor. Vďaka soli sa počas pečenia vrstva zemiakov nafúkne ako bublina. Soli a nemusíte báť, zemiaky jej znesú veľa. Mne sa ešte nestalo, že by som ich presolila.

Zemiaky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 50 minút a potom 20 minút necháme dôjsť. Pred podávaním potrieme rozpusteným maslom.

Ešte rýchlejšia verzia

Moja posledná úprava – bez trenia. Zemiaky umyjeme, rozkrojíme a uložíme na plech narazenou časťou nahor.

Potom posypeme soľou z  mlynčeka (soľou nešetríme).

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov 25 až 35 minút.

Keď sa soľ rozpustí a zemiaky získajú na vrchu zlatistý nádych, nechajte v rúre ešte 5 minút a potom vypnite (každá rúra pečie inak a preto to podľa tohoto znaku vždy spoznáte).

Potrieme rozpusteným maslom a posypeme sušenými bylinkami.

Nové zemiaky s paradajkou a cuketou

 

Nové zemiaky zapečené s cuketou, paradajkou a syrovou omáčkou

Potrebujeme:

1 stredne veľkú cuketu

3 paradajky

3-4 nové zemiaky

3 lyžice masla

2 lyžice múky

2 lyžice mlieka

1 vajce

100 g strúhaného syra

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Dno pekáča vymastíme trochou oleja a začneme striedavo ukladať kolieska zeleniny. Posypeme soľou a korením.

wclYJ1V1neg

Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a mlieko. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Potom zložíme z plameňa a vmiešame vajce – dôkladne vymiešame a podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Omáčku navrstvíme na zeleninu, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nie je zlatistý.

NIxqYLh70eY