plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je spása v čase chrípky, viróz a boľavého hrdla: 7 top receptov z cesnaku, ktoré liečia a chutia fantasticky!

Vo varení sa cesnaku nič nevyrovná a podobne je to aj v medicíne. Prinášame vám zbierku výborných cesnakových receptov, ktoré sú výborné v časoch viróz a prechladnutia.

Cesnak ako jeden z najsilnejších prírodných liekov:

  • obsahuje vzácne tiosulfináty,
  • vitamíny B1, B2, C a aj potrebné minerály ako sodík, draslík, jód, selén, zinok, vápnik, železo, a kyselinu kremičitú,
  • výrazne dokáže znížiť cholesterol,
  • znižuje vysoký krvný tlak,
  • ohromné antibakteriálne účinky,
  • silný antibiotický účinok,
  • veľký potenciál pri liečbe rakoviny
  • chráni srdce a cievy,
  • čistí krv, predchádza infarktu a mŕtvici,
  • zlepšuje pamäť a myslenie,
  • dokáže znižovať hladinu cukru v krvi,
  • silný antioxidant – spomaľuje starnutie,
  • antivírusový efekt – pôsobí proti prechladnutiu a chrípke,
  • proti akné a kožným infekciám.

Dôležité je tiež povedať, že ani s cesnakom to netreba preháňať a to najmä vzhľadom k tomu, akú má táto zelenina silu. Za deň by ste mali prijať maximálne 2 strúčiky čerstvého cesnaku – ideálne domáceho. Tepelnou úpravou sa antibiotické pôsobenie cesnaku znižuje, ale nezaniká celkom.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Zázračné cesnakové rožky bez kysnutia

Zázračné cesnakové rožky bez kysnutia: Ak na vás lezie choroba, toto vás postaví na nohy!

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

250 ml mlieka

25 g čerstvého droždia

25-30 g rozpusteného masla

1 lyžičku cukru

1 lyžičku soli

1-2 lyžíc mlieka

Náplň:

4-5 strúčikov cesnaku (ja niekedy dávam aj celú hlávku)

30-40 ml oleja

Trochu soli

Postup:

Droždie rozpustíme v teplom mlieku a pridáme cukor.

Múku zmiešame so soľou a rozpusteným maslom.

Potom pridáme kvások a vymiesime hladké cesto. Podľa konzistencie môžeme pridať viac múky.

Keď je cesto vymiesené (trvá to pár minút) rozdelíme ho na dva diely  a posypeme múkou. Obe polovice rozvaľkáme na 4 rovnaké časti (viď obrázok). Každú časť rozvaľkáme na čo najtenší trojuholník.

Na náplň si zmiešame pretlačný cesnak s olejom a 1/2 lyžičkou soli. Každý trojuholník potrieme touto náplňou.

Potom jednoducho zrolujeme do tvaru rožteka. Konce jemne zahneme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Povrch rožtekov potrieme mliekom (ja potieram aj bielkom a tiež sú výborné), môžeme ešte posypať semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200-210 stupňov. Pečieme približne 15-20 minút. Dobrým tipom je počas pečenia umiestniť na spodok rúry plech s vodou.

Ešte nakoniec potrite pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja, aby bol liečivý efekt silnejší!

Zapekaný chlebík s pečeným cesnakom

Zapekaný chlieb s pečeným cesnakom

Potrebujeme:

½ šálku masla

3 hlávky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1 bochník chleba

2  lyžice čerstvej petržlenovej vňate

1 šálku strúhaného syra

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme nadrobno. Všetky hlávky cesnaku očistíme tak, že vrchnú stranu odrežeme, aby sme videli jednotlivé strúčiky (viď obrázok).

Menšiu formu na pečenie vystelieme alobalom a vložíme do nej takto pripravené hlávky cesnaku. Následne ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 50 minút. Ak poznáte pečený cesnak určite viete, akú úžasnú bude mať po dopečení chuť.

Upečený cesnak vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom vyberieme jednotlivé strúčiky. Strúčiky nasekáme nadrobno a zmiešame ich v miske so syrom, maslom a petržlenovou vňaťou. Zmes dochutíme soľou a korením.

Bochník chleba nakrájame na tenšie plátky a potom každý kúsok potrieme cesnakovou zmesou. Krajce chleba uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 240 stupňov (funkcia gril) 3-4 minúty.

Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a môžeme podávať.

Silná polievka na boľavé hrdlo

Potrebujeme:

2 lyžice masla alebo masti

1,5 hlávky cesnaku + zopár strúčikov na záver

5 – 6 stredne veľkých zemiakov

1L vývaru

2 PL oleja

Korenie – bobkový list, čierne korenie, soľ

Celozrnná bageta alebo chlebík

Na servírovanie:

Opečený chlebík, alebo bageta (tiež môžeme potrieť cesnakom)

Nastrúhaný syr (pridá polievočke na chuti)

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme.

V hrnci na plameni roztopíte maslo, pridáme zemiaky a necháme smažiť zhruba 2 minúty.

K zemiakom pridáme cesnak (celé strúčiky), bobkový list, čierne korenie a soľ.

Premiešame a prilejeme vývar. Varíme asi 20 minút, kým sa zemiaky neuvaria. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme z hrnca bobkový list a polievku rozmixujeme mixérom do jemnej konzistencie. Pridať môžeme ešte pár strúčikov cesnaku. Koľko strúčikov pridáte, takú silu bude polievka mať, radšej priebežne ochutnávajte, aby ste to so silou neprehnali.

Premiešame a môžeme podávať.

Poznámka: Polievka obsahuje skutočne dosť veľa cesnaku a preto by ju mali osoby trpiace nízkym tlakom konzumovať s mierou, prípadne ubrať množstvo cesnaku.

Cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Šťavnaté syrovo-cesnakové tyčinky z karfiolového cesta

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku

1/3 šálky strúhaného parmezánu

¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie

1 vajce

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho mletého korenia

2 stúčiky cesnkau

½ lyžice sekanej petržlenovej vňate

½ lyžice sekanej bazalky

Trochu peržlenovej vňate na posypanie

Postup:

Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.

Mrkvový šalát s cesnakom

Jednoduchý mrkvový šalát s cesnakom: Vitamínová bomba a parádna príloha aj pre tých, ktorí si strážia štíhlu líniu!

Potrebujeme:

4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)

1/4 kapusty nakrájanej nadrobno

2 strúčiky cesnaku

4 ks vajec uvarených natvrdo

čierne mleté korenie, morskú soľ

1-2 lyžice kyslej smotany (10%)

Postup:

Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.

Rajčinová polievka s cesnakom proti zápalom

Lieči zápaly: Vynikajúca paradajková polievka s tajnou prísadou

Potrebujeme:

1 hrsť cherry paradajok

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuľu

3 strúčiky cesnaku

2 lyžičky kurkumy

1 lyžičku kokosového oleja (môžeme použiť aj zeleninový olej)

½ lyžičky morskej soli

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu jablčného octu

½ lyžičky čierneho korenia čerstvo namletého

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji spolu s cesnakom po dobu jednej minúty.

K cibuľke a cesnaku pridáme cherry paradajky (môžete ich ošúpať, alebo uvariť aj so šupkou), kurkumu a varíme, kým paradajky nepustia šťavu a celkom nezmäknú. Potom pridáme paradajky z konzervy aj so šťavou, ocot, vývar a bazalku. Privedieme do varu a varíme približne 6 minút. Potom celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme a môžeme podávať. Ozdobíme zelenou cibuľkou alebo čerstvou bazalkou.

Vyskúšajte aj pečený cesnak – je výborný pre zdravie

výhody pečeného cesnaku pre telo

  1. Znižuje zlý cholesterol.
  2. Čistí cievy od vaskulárneho plaku.
  3. Krvný tlak sa normalizuje.
  4. Zvýšená imunita.
  5. Kosti a chrupavky budú posilnené.
  6. Zníži sa únava.
  7. Lepšia odolnosť a zlepšenie fyzickej výkonnosti.

výhody pečeného cesnaku pre telo

Niekedy na to, aby sme ostali zdraví, stačí konzumovať vitamíny , ktoré sú po ruke po celý rok. Cesnak je toho dôkazom. Posilnite svoje zdravie a imunitu takýmto jednoduchým spôsobom.

Odporúča sa jesť 6 strúčikov pečeného cesnaku každé dva dni.

Najlepšie recepty na dnes