Dobrá polievka je základ: 7 top receptov na zdravé polievky, ktoré zahrejú, liečia a viete ich rýchlo pripraviť!

149

Výborné, rýchle a zdravé polievky, ktoré viete rýchlo pripraviť a počas zimy vás nielen zahrejú, ale aj nabijú vitamínmi.

Brokolicová krémová

zdroj: femina.hu

Potrebujeme:

60 dkg zemiakov

0,5 hlávky brokolice

100 g strúhaného syra

2 dl smotany na šľahanie

3 plátky slaniny

3 lyžice oleja

1 kus cibule

1 kus bobkového listu

1 bujón zeleninový

Soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na drobno. Nakrájame si aj slaninku nadrobno a osmažíme na troche oleja dozlatista. Nakrájanú cibuľu pokrájame a osmažíme vo zvyškom tuku, potom pridáme zemiaky a brokolicu nakrájnú na ružičky.

Zalejeme jedným a pol litrom vody, pridáme bujón. soľ, korenie, muškátový oriešok a bobkový list.  Varíme domäkka približne 20 minút. Nakoniec pridáme do polievky smotanu, strúhaný syr a môžeme ešte rozmixovať – ak chcete mať v polievke kúsky zeleniny tak mixovanie môžete vynechať. Podávame s osmaženou slanikou.

Drožďová polievka

Potrebujeme:

1 cibuľa

200 g koreňovej zeleniny

1 kocka droždia

olej

Domáca vegeta

Na halušky:

1 vajce

Olej

Detská krupica

Postup:

V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).

Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.

Cesnaková polievka proti chrípke a zápalom

Potrebujeme:

1 hlávku cesnaku

6 zemiakov nakrájaných na kocky

1 lyžicu masla alebo oleja

1 lyžičku mletej rasce

Mojaránku

1 lyžicu vegety – ideálne domácej

2 lyžice múky

Petržlenovú vňať

Asi 1,5 l vývaru alebo obyčajnej vody s 2 kockami bujóny

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Ďalej:

2-3 krajce chleba nakrájaný na kocky

Strúhaný syr

Postup:

V hrnci roztopíme maslo a opražíme na ňom pretlačený cesnak. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme domäkka (čím viac necháte zemiaky rozvariť, tým bude polievka hustejšia).

Potom polievku zložíme z plameňa, dochutíme ju vegetou, rascou, majoránkou a soľou, pridáme petržlenovú vňať a všetko spolu rozmixujeme.

Chlieb nakrájame na kocky a na oleji dochrumkava opražíme. Opečený chlieb dáme do každej porcie až tesne pred podávaním. Polievku môžeme servírovať aj vo vydlabanom bochníku a výborne chutí aj s pridaným strúhaným syrom.

Zemiaková polievka

Potrebujeme:

5 väčších zemiakov

½ lyžičky mletej rasce

1/2 lyžičky mletej sladkej papriky

1/2 lyžičky sušenej majoránky

5 strúčiky cesnaku

dve lyžice rastlinného oleja

soľ a mleté čierne korenie na ochutenie

1,5 l vody

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky a varíme v osolenej vode. Pridáme drvenú rascu, papriku, majoránku a olej. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme cesnak a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Pred podávaním môžeme povrch posypať strúhaným údeným tofu.

Mrkvová so zázvorom na boľavé hrdlo

Potrebujeme pre 4 osoby:

4 kusy mrkva

1 smotana na varenie

1 domáci zeleninový bujón (ak nemáte použite namiesto vody zeleninový vývar)

1 kus zeleru

1 zemiak

1 cibuľa

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice oleja

2 kusy petržlenu

Kúsok petržlenu (koreň)

pažítka

soľ

1 koreň zázvoru

vodu

Postup:

Ošúpeme mrkvu, zeler, petržlen a zemiak, umyjeme a nakráme na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na troške oleja. Pridáme zeleninu. Zalejeme vodou a pridáme bujón, ochutíme soľou, korením. Nakoniec pridáme nastrúhaný zázvor a cesnak. Varíme 20 minút. Keď je zelenina mäkká, zložte polievku z ohňa. Rozmixujte s mixérom, potom dajte späť na sporák a nalejte smotanu. Chvíľku povearíme, aby som sa trochu spojil. Pred podávaním posypeme nakrájanou cibuľou a petržlenom.

Ak máte radi krémové polievky, nenechajte si ujsť brokolica! Zdravá, intenzívna chuť a farba, ktoré si užijete.

Hŕstková polievka


Miešaná strukovina

1-2 strúčiky cesnaku

1 mrkva

1 petržlen

1 zemiak veľký

Soľ, korenie, mletá paprika

Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:

Cibuľa

Olej

Hladká múka

Ďalej:

Majoránka, petržlenová vňať

Postup:

Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.

Šošovicová na kyslo

Potrebujeme:

250 g šošovice

voda

bobkový list

200 g zemiakov

soľ (štipka)

2,5 dl kyslej smotany (môže byť smotana na varenie)

30 g hladkej múky

ocot alebo citrónová šťava

Postup:

Prebranú umytú šošovicu uvaríme spolu s bobkovým listom. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky, osolíme a dovaríme.  V smotane rozmiešame múku, prilejeme k uvarenej šošovici a spolu povaríme.  Nakoniec podľa chuti okyslíme octom alebo citrónovou šťavou.

Rýchla bryndzová polievka

Potrebujeme:

zemiaky

bryndza

polohrubá múka

vajce 1 ks

mletá rasca

soľ na dochutenie

Postup:

Do vody dáme variť nakrájané zemiaky spolu s rascou. Vodu solíme len jemne, bryndza bude slaná. Medzitým si pripravíme melenec – vajce zmiešame s múkou na tuhé cesto, z ktorého odštipkávame rukou malé guličky – trochu ich obalíme v múke, aby sa nepolepili. Keď sa zemiaky začnú variť, pridáme melenec a varíme asi 15-20 min. do mäkka. Pridáme bryndzu, necháme roztopiť a môžeme podávať.

Do polievky môžeme zavariť aj drobné cestoviny.

Témy:


Pridajte svoj komentár