S týmto budete za hviezdu na každej grilovačke: 7 top receptov na bleskové marinády, ktoré mäso perfektne ochutia!

Zbierka skutočne chutných marinád, s ktorými na tohtoročnej grilovačke zahviezdíte. Jedna chutnejšia, ako druhá. A keď sa nakoniec predsa-len nerozhodnete pre grilovanie, tieto marinády sú výborné aj na pečenie, či minútkovú úpravu na panvicu.

Zbierka skutočne chutných marinád, s ktorými na tohtoročnej grilovačke zahviezdíte. Jedna chutnejšia, ako druhá. A keď sa nakoniec predsa-len nerozhodnete pre grilovanie, tieto marinády sú výborné aj na pečenie, či minútkovú úpravu na panvicu.

Fantastická marináda podľa Lucky

Strašne dobré nakladané mäsko na minútkovú prípravu: Iné recepty na marinádu už nepotrebujte, tejto sa žiadna nevyrovná!

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs alebo bravčového karé nakrájaného na kúsky

½ lyžičky soli

1 (rovnú) lyžičku čierneho korenia mletého

1 lyžičku sladkej papriky

...

1 (rovnú) lyžičku sušeného zázvoru

3 lyžičky solamylu

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

3 (rovné) lyžice sójovej omáčky

1 lyžička kari korenia

2 žĺtky

Postup:

Mäso preložíme do misky a pridáme sypké koreniny. Žĺtky rozmiešame so sójovou omáčkou a nalejem na mäsko. Nakoniec pridáme aj cibuľku a všetko dobre premiešame. Ja nechávam odležať cez noc, ale minimálne marinujeme 2 hodinky. Potom mäsko pripravujeme ako klasickú minútku, vyprážame na oleji, kým mäsko nie je hotové – kuraciemu stačí skutočne len pár minút.

Medovo-pivná marináda

pivná marináda

Potrebujeme:

100 ml svetlého piva

100 ml sójovej omáčky

75 g medu

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 vetvičku rozmarínu

1 lyžičku sladkej papriky

Postup:

Všetky ingrediencie zmiešame a do pripravenej marinády vložíme mäso na 6-12 hodín.

Horčicová marináda – aj na minútkovú prípravu mäsa

Potrebujeme:

4 plátky bravčového mäsa (krkovička, karé,stehno…)

4 lyžice olivového oleja

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 lyžicu horčice

1 lyžičku sladkej papriky

Biele mleté korenie

1 lyžičku soli

Postup:

Zmiešame všetky prísady na marinádu a zmiešame s mäskom. Necháme marinovať aspoň 15 minút, ideálne však dlhšie, pokojne aj cez noc.

Francúzska marináda

Vhodná pre hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, ryby a plody mora.

Potrebujeme:

5 lyžíc oleja

50 ml bieleho vína

2 lyžice tekutého korenia

2 lyžice bylinkovej zmesi tymiánu, šalvie a rozmarínu

4 strúčiky cesnaku nasekaného nadrobno

Čierne mleté korenie

Postup:

Mäsko nakrájame a prelejeme zmesou oleja, vína, čierneho korenia a tekutého korenia. Nakoniec pridáme nadrobno nasekaný cesnak a zmes čerstvých byliniek. Ak nemáte čerstvé bylinky, použite pokojne aj sušené.

Marináda so šalotkou

NajjednoduchÅ¡ia marináda na mäso: Pripravená za 2 minúty a mäso ochutí fantasticky!ň

Potrebujeme:

500 g mäsa nakrájaného na kocky alebo tenšie plátky

1,5 šálky olivového oleja

4 šalotky

3 strúčiky cesnaku

Tymián, červenú papriku (sladkú aj štipľavú), oregano, rascu a soľ

Postup:

Umyté a nakrájané mäso vložíme do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme soľ, všetky koreniny a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi primiešame strúčiky cesnaku prekrojené na polovice a ošúpané celé šalotky. Prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 2 hodiny, ideálne na celú noc.

Ak budete mäso pripravovať na panvici, netreba už pridávať žiaden olej. Mäsko je výborné, jemné a vláčne.

Grécka marináda

Vynikajúca grécka marináda na mäso: Na pečenie a grilovanie je neprekonateľná!

Potrebujeme:

200 ml rastlinného oleja

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice celozrnnej horčice

2 lyžice plnotučnej horčice

1 lyžicu medu

1 lyžičku sušeného tymiánu

1 lyžičku sušeného oregana

Čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno

½ lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

1-2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup:

Všetky prísady zmiešame, pridáme mäso a necháme marinovať niekoľko hodín – ideálne celú noc pred prípravou.

Rýchla kefírová marináda na mäso

Rýchla kefírová marináda na grilovačku

Potrebujeme:

1,5 kg mäsa (bravčové, hovädzie, kuracie či jahňacie)

1 l kefíru 2,5 %

0,5 kg cibule

10 guličiek čierneho korenia

2 lyžice oleja

Soľ

Bobkový list

Červenú papriku

Ďalšie korenie podľa chuti (oregano, petržlenovú vňať,…)

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame a mäso dáme marinovať – ideálne na celú noc. Marináda je vynikajúca na prípravu pečeného či grilovaného mäsa.

Srbská marináda na grilovanie aj pečenie

Jemne pikantné bravčové mäsko na srbský spôsob: Fantastické papanie komplet na jednom plechu!

Potrebujeme:

Bravčové mäso – karé, krkovička (cca 1 kg)

2 lyžice oleja

1 lyžicu horčice

2 lyžice pálivého kečupu (alebo sladkého, ak nemáte radi pálivé)

1 lyžičku worcesterskej omáčky

1 lyžičku štipľavej mletej červenej papriky

1 lyžičku drvenej rasce

1 lyžičku sušenej majoránky

1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

2 lyžičky soli

1 lyžičku sušeného majoránu

Postup:

Mäso zmiešame s ostatnými prísadami na marinádu a dáme aspoň na 2 hodiny do chladu marinovať. Potom môžeme klasicky grilovať alebo piecť.