7 tipov na slané aj sladké pochúťky z tvarohu, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Prinášame vám 7 tipov na vynikajúce pochúťky z tvarohu na sladko aj na slano. Skvele sa hodia napríklad ako nedeľné pohostenie pre vaše návštevy, ich príprava je totiž skutočne jednoduchá! :-)

Tvaroh je jedna z tých surovín, ktoré máme doma takmer všetci. Napokon, tvarohové dezerty a jedlá, ktoré túto ingredienciu obsahujú, patria medzi najobľúbenejšie. Prinášame vám 7 tipov na vynikajúce pochúťky z tvarohu na sladko aj na slano. Skvele sa hodia napríklad ako nedeľné pohostenie pre vaše návštevy, ich príprava je totiž skutočne jednoduchá! :-)

Mäkučký tvarohový bochník s bielou čokoládou

Mäkučký tvarohový bochník s bielou čokoládou!

Vynikajúci dezert, ktorý milujú deti, ale určite si získa aj dospelákov. Táto dobrota je jednoduchá na prípravu a ulahodí každému maškrtníkovi.

Potrebujeme:

250 g nízkotučného tvarohu

3 lyžice kyslej smotany 15%

2 lyžice krupice

...

1 vajíčko

100 ml mlieka

2 lyžice kryštálového cukru

50 g bielej čokolády

Postup:

Do teplého mlieka nasypeme krupicu a necháme napučať. Medzitým zmiešame v miske tvaroh, smtoanu, vajce, cukor a čokoládu nalámanú na malé kúsky.

Napučanú krupicu spolu s mliekom nakoniec vmiešame do cesta.

Cesto navrstvíme do formy vystlanej maslom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Dezert môžeme pripraviť aj v pomalom hrnci – režim pečenie na 35 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť vo forme a môžeme podávať. Dezert chutí vynikajúco, ak ho polejte trochou kondenzovaného mlieka.

Tvarohové guľôčky na slano

6743062-7

Ak hľadáte tip na chutné a originálne slané pohostenie, tento recept je tým pravým. Vykúzlite ich z varihu, syra a voňavého cesnaku. Sú veľmi chutné a navyše aj krásne vyzerajú.

Potrebujeme:

400 g plnotučného tvarohu

3 strúčiky cesnaku

100 g taveného syra

Majonézu alebo kyslú smotanu – pridávame podľa konzistencie hmoty tak, aby sa dali jednoducho tvarohovať guľôčky

Soľ podľa chuti

Na obaľovanie:

sezamové semienka

Najemno nasekané bylinky

Parmezán

Postup:

Tvaroh zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou, taveným syrom a majonézou. Vypracujeme hmotu, z ktorej sa dajú dobre formovať guľôčky. Formujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a obaľujeme ich v ľubovoľnom obale – semienka, syr, bylinky.

Uložíme na tanier alebo misu a vložíme na niekoľko minút vychladiť.

Tvarohový dezert s čokoládou lepší ako zmrzlina

thumb-840x440

Tento dezert pripravujeme pre svoje deti v lete – ako osviežujúcu pochúťku namiesto zmrzliny, ale aj vždy vtedy, keď potrebujem rýchlu pochúťku napríklad pre návštevu. Je to skutočne pochúťka!

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

30 g masla

2 lyžice práškového cukru

12 g vanilkového cukru

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Menšiu formu na pečenie, alebo formičky na muffiny pomocou štetca natrieme rozpustenou čokoládou. Formu vložíme na 5 minút do mrazničky.

Tvaroh zmeišame s cukrom, vanilkovým cukrom a zmäknutým maslom.

Na stuhnutú čokoládu navrstvíme tvarohový krém a na vrch navrstvíme zvyšnú čokoládovú polevu.

Vložíme do mrazničky a podávame, keď čokoláda celkom stuhne.

Tvarohovo-banánová pochúťka

Banánovo – tvarohový dezert

Lahodný koláčik s jednoduchou prípravou a skvelou chuťou. Oslaďte si popoludnie vynikajúcim dezertom plným tvarohu, smotany a sladučkých banánov.

Potrebujeme:

3 banány

300 g jemného  tvarohu

100 g trstinového cukru

Štipku soli

3 lyžice hladkej múky

3 vajcia

160 g kyslej smotany

Postup:

Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska a spolu s tvarohom rozmixujeme na jemné pyré. Postupne do hmoty pridávame ostatné ingrediencie a všetko spolu rozmixujeme na hladkú hmotu.

Hmotu nalejeme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre približne 60 minút pri teplote 150 stupňov.

Po upečení necháme vychladnúť a cez noc uložíme do chladničky. Podávame s kolieskami banánov a karamelovou polevou.

Lenivá tvarohová torta

Lenivá tvarohová torta

Táto pochúťka už skutočne nemôže mať výstižnejší názov. Lenivá znamená, že ju pripravíte s minimálnou námahou za niekoľko minúť. Navyše chutí vynikajúco a určite ju ocenia aj vaši hostia.

Potrebujeme:

250 g tvarohu – 1 kocku

250 g maslových sušienok

5 lyžíc kondezovaného mlieka

100 g čokolády

3 banány

Mlieko na namáčanie

Postup:

Kondenzované mlieko vyšľaháme s tvarohom dohladka. Sušienky na niekoľko sekúnd namočíme do mlieka a uložíme na pripravenú tácku.

Na sušienky navrstvíme časť krému a uložíme kolieska banánov. Pokračujeme ďalšou vrstvou sušienok, krému a banánov. Takto vrstvíme, kým neminieme všetky prísady. Vrch a okraje torty potrieme tvarohovým krémom a posypeme strúhanou čokoládou. Vložíme na 1 hodinu do chladničky a môžeme podávať.

erqgFbnbJCc

Tvarohová nátierka s cibuľkou

Tvarohová nátierka s jarnou cibuľkou

a známi si ju nevedia vynachváliť. Navyše je jej príprava veľmi jednoduchá, takže si na nej môžete pochutnať už o niekoľko minút.

Potrebujeme:

Tvaroh

Trošku masla

Sladkú papriku mletú

Soľ

Jarnú cibuľku

Čierne korenie mleté

Postup:

Tvaroh s maslom rozmiešame dohladka a pridáme nasekanú jarnú cibuľku s vňaťou. Dochutíme soľou, čiernym korením a sladkou paprikou (tá dodá nátierke červenkastú farbu).

Podávame s čerstvým pečivom.

Nepečená tvarohovo-banánová roláda

Fotopostup: Nepečená tvarohovo-banánová roláda

Delikátny dezert s jemnou chuťou tvarohu, čokolády a sladkého banánu. Pripravíte ho za niekoľko minút a namiesto zdĺhavého pečenia ho stačí na chvíľku vložiť do chladničky. Oslaďte si pondelkové popoludnie skvelou chuťou, ktorá vás príjemne naladí na celý týždeň.

Potrebujeme:

200 g tvarohu

110 g horkej čokolády

200 g tortových oplátok (môžeme použiť oplátky ľubovolného tvaru aj veľkosti, prípadne aj obyčajné piškóty)

60 g masla izbovej teploty

2 zrelé banány

Postup:

Oplátky rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme najemno. V miske potom rozmixované oblátky vmiešame do tvarohu.

postup 1 Nepečený banánovo tvarohový dezert

Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli (cca 20 g čokolády odložíme bokom na posypanie rolád). Rozpustenú čokoládu vmiešame do tvarohovej zmesi a podľa potreby môžeme osladiť medom.

postup 2 Nepečený banánovo tvarohový dezert

Na pracovnej doske si pripravíme potravinársku fóliu (príp. alobal), na ktorý rozotrieme polovicu tvarohovo-čokoládovej zmesi. Na zmes vložíme olúpaný banán, pomocou fólie banán zabalíme do zmesi a poriadne stiahneme. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým banánom. Obe roládky dáme do chladničky minimálne na 20 minút.

postup 3 Nepečený banánovo tvarohový dezert

Keď je roláda dostatočne stuhnutá, vyberieme ju s chladničky a posypeme zvyšnou čokoládou nastrúhanou na hoblinky.

postup 4 Nepečený banánovo tvarohový dezert

Servírujeme nakrájané na menšie plátky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)