7 najlepších tipov na bleskovú večeru. Vyskúšajte každý deň v týždni niečo iné!

Leto je ako stvorené na rýchle, chutné a ľahké jedlá, ktoré pripravíte skutočne jednoducho. Prinášame vám 7 chutných tipov na rýchlu, jednoduchú a úžasne chutnú večeru. Doprajte si každý deň v týždni niečo iné!

Leto je ako stvorené na rýchle, chutné a ľahké jedlá, ktoré pripravíte skutočne jednoducho. Ak každý deň hľadáte nové inšpirácie, máme pre vás vynikajúci tip na skvelé letné jedlo na každý deň. Predstavujeme vám 7 rýchlych, jednoduchých a úžasne chutných letných jedál.

Teplý zemiakový šalát s olivami a cherry paradajkami

1

Potrebujeme:

750 g menších nových zemiakov

250 g cherry paradajok

Hrsť čiernych olív

2 strúčiky cesnaku

...

3 lyžice olivového oleja

2 lyžice balsamica

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Zemiaky umyjeme a uvaríme v slanej vode domäkka (15 minút). Scedíme a osušíme papierovou utierkou.

Zemiaky prekrojíme na polovice. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice. Cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno.

Olivový olej zahrejeme na väčšej panvici a potom na panvicu preložíme zemiaky, olivy a opekáme približne 5 minút. Keď sú zemiaky opečené, pridáme cesnak, paradajky, balsamico, korenie a soľ. Premiešame a necháme na panvici ešte 2-3 minúty. Potom zložíme z plameňa a môžeme servírovať.

Ľahký cestovinový šalát s jogurtovou zálievkou

šalát-cestovinový

Potrebujeme:

500 g cestovín (ľubovolného tvaru)

3 ks červenej papriky

3 ks paradajok

1 uhorku

250 g šunky

½ šálky sterilizovanej kukurice

½ šálky sterilizovaného hrášku

1 ks bieleho jogurtu (ideálne bieleho)

Niekoľko lyžíc kyslej smotany

Soľ a korenie

Trochu citrónovej šťavy

Najemno nasekané bylinky (petržlenovú vňať, kôpor..)

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode Al Dente. Šunku nastrúhame na hrubom strúhadle. Papriku, paradajky aj uhorku nakrájame nadrobno. Kukuricu a hrach scedíme z nálevu.

V samostatnej miske zmiešame biely jogurt s 2-3 lyžicami smotany a dochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy. Nakoniec do zálievky vmiešame najemno nasekané bylinky.

Uvarené cestoviny scedíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom ich zmiešame so šunkou, zeleninou a nakoniec zmiešame aj so jogurtovou zálievkou. Môžeme hneď podávať.

Šalát Caprese s kuracím mäsom a avokádom

2

Potrebujeme:

1 ks kuracích pŕs

1 balenie mini mozzarelly

1 avokádom

200 g šalátu

8 ks cherry paradaok

¼ šálky čerstvej bazalky

Zálievka:

1 lyžičku strúčik cesnaku

1 lyžičku sušenej bazalky

1 lyžicu horčice

1 lyžicu citrónovej šťavy

¼ lyžičky balsamica

1/3 lyžičky olivového oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

V malej nádobe zmiešame pretlačený cesnak, sušenú bazalku, horčicu, citrónovú šťavu a balsamico. Ochutíme soľou a korením. Do tejto zmesi postupne pridáme olivový olej za stáleho šľahania.

Kuracie mäso umyjeme, prekrojíme na polovicu a osmažíme na rozpálenej panvici z oboch strán dozlatista (5-6 minút).

Mozzarellu nakrájame na pásky. Avokádo ošúpeme, nakrájame na pásky a paradajky prekrojíme na polovice.

Šalátovú misu vyložíme šalátom a navrstvíme naň ostatné prísady (nakrájané kuracie prsia, paradajky,avokádo, mozzarellu a prelejeme zálievkou.

Hovädzí stroganov z mletého mäsa a húb

3

Potrebujeme:

400 g cestovín

150 g húb

1 cibuľu

50 g masla

1 kg mletého chudého hovädzieho mäsa

4 lyžice hladkej múky

2 šálky hovädzieho vývaru

1 šálku kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cestoviny uvaríme Al dente v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Na rozpálenej panvici na troche masla. Smažíme približne 5 minút, kým huby a cibuľa nie sú mäkké a potom ich preložíme do misky.

Na tej istej panvici rozpustíme zvyšné maslo a opražíme mäso, kým nie je zľahka opražené. Potom pridáme múku a premiešame. Pridáme hovädzí vývar a varíme, kým zmes mierne nezhustne.

Potom pridáme opražené huby, cibuľu, primiešame kyslú smotanu, dochutíme soľou, korením a za stáleho miešania necháme ešte chvíľu na miernom plameni. Zmes zložíme z plameňa skôr, ako začne vrieť.

Nakoniec zmes zmiešame s cestovinami a môžeme podávať a môžeme podávať.

Šťavnatý losos pečený v rúre

4

Potrebujeme:

500 g lososa

1 ks cibule

Čerstvú petržlenovú vňať alebo kôpor

Šťavu z ½ citrón

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Lososa umyjeme pod tečúcou vodou. Mäso potom osušíme a jemne doň vmasírujeme soľ korenie a olivový olej. Petržlenovú vňať nakrájame nadrobno, cibuľu ošúpeme a nakrájame na polkruhy.

Cibuľu pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením.

Lososa preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme citrónovou šťavou a okolo rozložíme cibuľu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Fazuľa so slaninou v paradajkovej omáčke

5

Potrebujeme:

1 menšiu cibuľu

200 g sterilizovanej fazule

100 g oravskej slaniny

250 g paradajkovej omáčky alebo 100 g pretlaku

Olivový olej (alebo rastlinný)

Postup:

Na troche olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme slaninu a fazuľu – krátko opražíme na cibuľke. Pridáme paradajkovú omáčku a niekoľko minút necháme variť. Môžeme pridať klobásu, bazalku, papriku, alebo iné prísady podľa chuti.

Syrová omáčka s kuracím mäsom

Fini-sos-za-testeninu

Potrebujeme:

2-3 kúsky kuracích pŕs

200 g smotanového syra

1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)

1 šálku sterilizovaných húb

1 paradajku

Štipku pálivej papriky alebo chilly (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)

150 ml mlieka

Soľ a korenie podľa chuti

Trochu oleja

Čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou, korením a necháme chvíľku marinovať. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.

Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.