7 receptov na najlepšie slané lievance!

7 najlepších receptov na slané lievance, ktoré si určite zamilujete.

Vynikajúce na obed, večeru, alebo kedykoľvek inokedy počas dňa. Tieto recepty sú nenáročné na prípravu a dokážete ich pripraviť prakticky z čohokoľvek – zeleniny aj mäska. Prinášame vám inšpirácie na 7 obľúbených receptov na slané lievance, ktoré mali u našich čitateľov najväčší úspech.

Jogurtové lievance so zelenou cibuľkou

Jemné jogurtové placky so zelenou cibuľkou

Lievance na slano s voňavou zelenou cibuľkou a úžasne jednoduchou prípravou. Ak máte radi rýchle, jednoduché a chutné jedlo, tento recept by ste mali mať vždy poruke.

Potrebujeme:

200 ml bieleho jogurtu

200 g hladkej múky

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 zväzok zelenej cibuľky

½ lyžičky soli

½ lyžičky jedlej sódy

Postup:

Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódu s jogurtom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Ak je jogurt príliš vodnatý, môžeme pridať viac múky a aj trochu sódy naviac. Vymiešame homogénne cesto.

Nakoniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku.

Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame teplé s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Brokolicové lievance so syrom a cesnakom

Brokolicové lievance so syrom a cesnakom

Skvelá večera alebo rýchly obed s jednoduchou prípravou a skvelou chuťou. Namiesto brokolice môžeme použiť aj inú obľúbenú zeleninu ako karfiol, cuketu či tekvicu.

Potrebujeme:

1 hlávku brokolice

1 vajce

50 g strúhaného syra

6 lyžíc hladkej múky

1 strúčik cesnaku

1 biely jogurt

Soľ a korenie podľa chuti

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Brokolicu uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť.

Potom brokolicu preložíme do väčšej misky, popučíme vidličkou a zmiešame s vajíčkom, jogurtom, syrom, múkou a prelisovaným cesnakom.  Vznikne nám stredne husté cestíčko, ktoré okoreníme a osolíme podľa chuti.

Z cesta dávkujeme na rozpálenú panvicu jednotlivé lievance, ktoré osmažíme z oboch strán do zlatista.

Podávame s kyslou smotanou alebo obľúbenou omáčkou.

Vláčne kuracie lievance

Vláčne kuracie lievacie

Zabudnite na vysušené kuracie rezne. Stačí menšia úprava a kuracie mäsko si zachová úžasnú šťavnatosť a skvelú chuť. Vyskúšajte tieto lahodné kuracie lievance a uvidíte, že už viac nebudete chcieť iné!

Potrebujeme:

2 ks kuracích rezňov

2 menšie cibule

Soľ a korenie podľa chuti

1-2 lyžice majonézy (príp. kyslej smotany)

1 lyžicu hladkej múky

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame nadrobno. Cibuľu zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, pridáme rozšľahané vajíčko, múku a majonézu. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.

Zmes dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom a vyprážame jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista. Z hotových lievancou odstránime servítkou rpebytočný olej.

Podávame s prílohou podľa chuti – vynikajúco sa k lievancom hodí napríklad zemiaková kaša.

Zeleninové lievance s bryndzou

Vynikajúce cuketové lievance s bryndzou

Rýchle, jednoduché a chutné jedlo s našou obľúbenou slovenskou surovinou – bryndzou. Stačí, ak ju pridáte do cesta spolu s kyslou kyslou smotanou a obyčajným slaným lievancom dodáte výnimočnú chuť a jemnosť. Vyskúšajte ich aj vy! :-)

Potrebujeme:

800 g cukety

2 cibule

2 vajcia

1 lyžičku prášku do pečiva

1/2 šálky hladkej múky

150 g bryndze

Nadrobno nasekanú pažítku

Soľ a korenie podľa chuti

3 lyžice oleja

1 šálku kyslej smotany

3 strúčiky cesnaku

Postup:

Cukety umyjeme, nastrúhame a posypemem soľou. Počkáme 15 minút, kým zelenina pustí šťavu, ktorú potom zlejeme. Pažítku nakrájame nadrobno a pridáme k cukete. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rozšľahané vajíčka, múku s práškom do pečiva. Bryndzu zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vmiešame do cesta. Ak sa nám konzistencia zdá príliš riedka – pridáme múku, ak naopak príliš hustá, pridáme kyslú smotanu.

Na panvici rozpálime olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance. Vyprážame z oboch strán dozlatista a nakoniec vytlačíme prebytočný olej servítkou. Podávame so zvyšnou kyslou smotanou.

Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou

Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou

Lievance, ktoré tentokrát pripravíme v slanom karfiolovo-syrovom prevedení. Potešia vás skvelou chuťou a nenáročnou prípravou. Môžete ich podávať ako chutný obed, alebo chrumkavú prílohu.

Potrebujeme:

1 hlávku karfiolu

2 vajcia

¾ šálky strúhaného syra

¼ šálky nakrájanej zelenej cibuľky

Soľ a korenie podľa chuti

4 lyžice múky

Postup:

Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej vode domäkka (cca 7 minút). Karfiol scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame nadrobno. Ku karfiolu potom pridáme vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, soľ a korenie. Zmes premiešame a formujeme z nej jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou.

Cuketové lievance so syrom a cesnakom

Cuketové lievance so syrom a cesnakom

Tiež neviete odolať pochúťkam z tejto šťavnatej letnej zeleniny? Dnes sa s vami chcem podeliť o skvelý recept na jemné cuketové lievance. Tento lahodný recept je mojím pomyselným „šampiónom“ medzi všetkými jedlami pripravenými z cukety. Okrem skvelej chuti a krásnej vône, je príprava tejto pochúťky skutočne jednoduchá. Neváhajte a vyskúšajte ju tiež!

Potrebujeme:

1 stredne veľkú cuketu

1 vajce

50 g strúhaného syra

Strúčik cesnaku

1 lyžica hladkej múky

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu očistíme, nastrúhame a necháme chvíľku odpočívať. Potom odstránime prebytočnú tekutinu, pridáme vajce a dobre premiešame. Pridáme strúhaný syr a najemno nasekaný strúčik cesnaku. Dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme múku a všetko spolu dôkladne premiešame.

Z cesta formujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.

Jemné kapustové lievance

Jemné jogurtové placky s kapustou

Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte z obľúbenej kapusty a vláčneho cesta na lievance.

Potrebujeme:

400 g hlávkovej kapusty

1 vajce

4 lyžice hladkej múky

200 ml kefíru alebo bieleho jogurtu

Soľ a korenie podľa chuti

10 g prášku do pečiva

1 cibuľu

1 lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate nasekanej najemno

Postup:

Kapustu nastrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozšľahané vajce, múku prášok do pečiva a kefír. Dochutíme soľou, korením a vmiešame aj zelené bylinky.

Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.

Na panvici zahrejeme rastlinný olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska.

Kuracie lievance so smotanou a zelenou cibuľkou

Perfektný obed z kuracieho mäska a jemného smotanového cestíčka. Zelená cibuľka dodáva celému jedlu sviežosť a jarnú ľahkosť. Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)

Potrebujeme:

900 g kuracích pŕs

5 vajec

2 lyžice hladkej múky

1-2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice najemno nasekanej zelenej cibulky

2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Zelené bylinky podľa chuti – kôpor, petržlenovú vňať…

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kocky. Dochutíme soľou, korením a preložíme do misky. K mäsku pridáme smotanu, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, bylinky a múku. Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustejšej smotany. Z cesta lyžicou dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista