plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 receptov na najlepšie domáce sušienky, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Domácim sušienkam sa nič nevyrovná. Ich chuť je neporovnateľná so sušienkami z obchodu a čo je najlepšie, príprava je skutočne jednoduchá a rýchla. Prinášame vám 7 vynikajúcich receptov na najlepšie domáce sušienky, ktoré si zamiluje celá rodina.

Domácim sušienkam sa nič nevyrovná. Ich chuť je neporovnateľná so sušienkami z obchodu a čo je najlepšie, príprava je skutočne jednoduchá a rýchla. Prinášame vám 7 vynikajúcich receptov na najlepšie domáce sušienky, ktoré si zamiluje celá rodina.

Talianske škoricové rožteky

1

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

100 g kryštálového cukru

100 g masla

10 g prášku do pečiva

3-4 lyžice prevarenej teplej vody

2-3 lyžičky mletej škorice

Štipku soli

Postup:

Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Potom do tejto zmesi pridáme zmäknuté maslo a teplú vodu. Vypracujeme jednotné cesto a necháme ho odpočívať 10 minút. V samostatnej miske zmiešame cukor so škoricou.

Cesto rozvaľkáme a nakrájame na prúžky dlhé 10 cm a široké 1 cm. Každý prúžok obalíme v škoricovo-cukrovej zmesi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie,pričom zahneme do tvaru rožtekov. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 m inút.

Sušienky s marmeládou

2

Potrebujeme:

100 g masla alebo margarínu

2,5 šálky hladkej múky

1 vajce

½ šálky kryštálového cukru

½ šálky akejkoľvek marmelády alebo džemu

½ lyžičky jedlej sódy

Štipku soli

Maslo na vymastenie plechu

Postup:

Vajce ušľaháme s cukrom a pridáme zmäknuté maslo. Postupne pridávame misku a vypracujeme hutné cesto- Cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika tak, aby veľkosťou sedel do pripraveného plechu. Cesto vložíme do vymasteného plechu a natrieme marmeládou.

Zo zvyšku cesta urobíme mrveničku (napríklad ho môžeme rozomlieť v mlynčeku na mäso, alebo inak rozmrviť). Mrveničkou nasypeme na džem. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hotové cesto rozdelíme na jednotlivé sušienky.

Tvarohové sušienky

3

Potrebujeme:

250 g masla alebo margarínu

100 g práškového cukru

2 vaničky tvarohu

1 šálku hladkej múky

Postup:

Príprava týchto domácich sušienok patrí medzi najjednoduchšie. Dobre vychladené maslo alebo margarín nastrúhame na strúhadle a zmiešame s tvarohom. Pridáme cukor, múku a vymiesime jednotné cesto. Cesto dobre primiesime, rozvaľkáme a vykrajujeme jednotlivé sušienky ľubovolného tvaru. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.

Sušienky z ovsených vločiek

Raňajkové sušienky z ovsených vločiek

Potrebujeme:

200 g ovsených vločiek

280 g hladkej špaldovej múky

10 g prášku do pečiva

1/3 lyžičky soli

1/3 lyžičky sódy bikarbóny

200 g masla

150 – 200 g hnedého cukru

1 lyžičku vanilkového extraktu

2 vajcia

Kúsky čokolády, hrozienka, semienka atď

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme jedlú sódu, soľ a ovsené vločky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vajcia a ešte chvíľu šľaháme.

Pridáme sypkú zmes a postupne vymiešame cesto – najskôr lyžicou potom rukou. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Konzistencia by mala byť taká, aby sa z nej dali formovať guličky.

Z cesta oddeľujeme jednotlivé časti, z ktorých formujem guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačíme. Sušienky posypeme kúskami čokolády alebo hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Pudingové sušienky

pudingos_kekszek

Potrebujeme:

250 g masla

100 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

100 g uvareného vanilkového alebo čokoládového pudingu

200-250 g hladkej múky

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru a postupne pridávame puding a múku. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu (nie príliš tenkého) a vykrajujeme z neho kruhy. Sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne zatlačíme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 5- 8 minút.

Poznámka: ak chcete čokoládové sušienky, použite čokoládový puding a trochu kakaového prášku.

Smotanové sušienky zo 4 surovín

Smotanové sušienky zo 4 surovín

Potrebujeme:

250 g zmäknutého masla alebo margarínu

300 g kyslej smotany

2 a 1/2 šálky hladkej múky

½ bal. prášku do pečiva

Postup:

Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky.

Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.

Rýchle kokosové sušienky

Fotopostup: Fantastické kokosky z 3 ingrediencií

Potrebujeme:

400 g strúhaného kokosu

4 – 5 ks vajec

200 g kryštálového cukru

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie v poradí vajcia – cukor – kokos. Zo sypkej hmoty, ktorá nám vznikla, formujeme jednotlivé guľôčky veľkosti vlašského orecha.

Guľôčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 – 30 minút.

Najlepšie recepty na dnes