Domácim sušienkam sa nič nevyrovná. Ich chuť je neporovnateľná so sušienkami z obchodu a čo je najlepšie, príprava je skutočne jednoduchá a rýchla. Prinášame vám 7 vynikajúcich receptov na najlepšie domáce sušienky, ktoré si zamiluje celá rodina.
Talianske škoricové rožteky
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
100 g masla
10 g prášku do pečiva
3-4 lyžice prevarenej teplej vody
2-3 lyžičky mletej škorice
Štipku soli
Postup:
Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Potom do tejto zmesi pridáme zmäknuté maslo a teplú vodu. Vypracujeme jednotné cesto a necháme ho odpočívať 10 minút. V samostatnej miske zmiešame cukor so škoricou.
Cesto rozvaľkáme a nakrájame na prúžky dlhé 10 cm a široké 1 cm. Každý prúžok obalíme v škoricovo-cukrovej zmesi a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie,pričom zahneme do tvaru rožtekov. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10-15 m inút.
Sušienky s marmeládou
Potrebujeme:
100 g masla alebo margarínu
2,5 šálky hladkej múky
1 vajce
½ šálky kryštálového cukru
½ šálky akejkoľvek marmelády alebo džemu
½ lyžičky jedlej sódy
Štipku soli
Maslo na vymastenie plechu
Postup:
Vajce ušľaháme s cukrom a pridáme zmäknuté maslo. Postupne pridávame misku a vypracujeme hutné cesto- Cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika tak, aby veľkosťou sedel do pripraveného plechu. Cesto vložíme do vymasteného plechu a natrieme marmeládou.
Zo zvyšku cesta urobíme mrveničku (napríklad ho môžeme rozomlieť v mlynčeku na mäso, alebo inak rozmrviť). Mrveničkou nasypeme na džem. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hotové cesto rozdelíme na jednotlivé sušienky.
Tvarohové sušienky
Potrebujeme:
250 g masla alebo margarínu
100 g práškového cukru
2 vaničky tvarohu
1 šálku hladkej múky
Postup:
Príprava týchto domácich sušienok patrí medzi najjednoduchšie. Dobre vychladené maslo alebo margarín nastrúhame na strúhadle a zmiešame s tvarohom. Pridáme cukor, múku a vymiesime jednotné cesto. Cesto dobre primiesime, rozvaľkáme a vykrajujeme jednotlivé sušienky ľubovolného tvaru. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút.
Sušienky z ovsených vločiek
Potrebujeme:
200 g ovsených vločiek
280 g hladkej špaldovej múky
10 g prášku do pečiva
1/3 lyžičky soli
1/3 lyžičky sódy bikarbóny
200 g masla
150 – 200 g hnedého cukru
1 lyžičku vanilkového extraktu
2 vajcia
Kúsky čokolády, hrozienka, semienka atď
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme jedlú sódu, soľ a ovsené vločky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridáme vajcia a ešte chvíľu šľaháme.
Pridáme sypkú zmes a postupne vymiešame cesto – najskôr lyžicou potom rukou. Ak je cesto príliš riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Konzistencia by mala byť taká, aby sa z nej dali formovať guličky.
Z cesta oddeľujeme jednotlivé časti, z ktorých formujem guľôčky. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a roztlačíme. Sušienky posypeme kúskami čokolády alebo hrozienkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Pudingové sušienky
Potrebujeme:
250 g masla
100 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
100 g uvareného vanilkového alebo čokoládového pudingu
200-250 g hladkej múky
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme s oboma druhmi cukru a postupne pridávame puding a múku. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu (nie príliš tenkého) a vykrajujeme z neho kruhy. Sušienky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne zatlačíme vidličkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov približne 5- 8 minút.
Poznámka: ak chcete čokoládové sušienky, použite čokoládový puding a trochu kakaového prášku.
Smotanové sušienky zo 4 surovín
Potrebujeme:
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
300 g kyslej smotany
2 a 1/2 šálky hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
Postup:
Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.
Rýchle kokosové sušienky
Potrebujeme:
400 g strúhaného kokosu
4 – 5 ks vajec
200 g kryštálového cukru
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie v poradí vajcia – cukor – kokos. Zo sypkej hmoty, ktorá nám vznikla, formujeme jednotlivé guľôčky veľkosti vlašského orecha.
Guľôčky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 – 30 minút.