Ak zháňate niečo dobré na večerné chrumkanie pri dobrom filme, vsadte na domácu kvalitu. Pripravte si skvelé domáce chuťovky, ktoré môžete vyskúšať v rôznych príchutiach a prevedeniach. Vyberte si zo 7 najlepších receptov!

Domáce syrové krekry zo 4 surovín

Domáce syrové krekry zo 4 surovín!

Máte chuť na niečo dobré pod zub? Prinášame vám skvelý recept na chrumkavé krekry, ktoré si môžete rýchlo a jednoducho vyrobiť aj u vás doma. Prekvapte svojich blízkych jedinečnou slanou pochúťkou, ktorú si v obchode rozhodne nekúpite.

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného

100 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 žĺtok

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.

Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.

Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.

Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Domáca syrová pochúťka namiesto krekrov z obchodu

Domáca syrová pochúťka namiesto krekrov z obchodu

Tento recept sa mi poradila moja kamarátka a siahnem po ňom vždy, keď chcem pripraviť nejakú domácu dobrotu pod zub. Tieto domáce syrové mini chuťovky sú vynikajúce ako náhrada krekrov z obchodu. Môžete si ich pripraviť len v základnej slanej verzii, alebo posypať obľúbenými semienkami, rascou či makom.

Potrebujeme:

500 g mäkkého syra (cottage alebo tvaroh)

500 g masla

500 g hladkej múky

2 žĺtky

Soľ

Rascu, mak či obľúbené semienka na posypanie

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame  s múkou. Potom pridáme syr a vypracujeme homogénne cesto. Cesto necháme na chvíľu odstáť v chladničke.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 – 1 cm a potrieme rozšľahanými žĺtkami.

Nakrájame na obdĺžniky s rozmermi 2×3 cm (prípadne môžeme nakrájať na tyčinky). Následne posypeme soľou a podľa chuti semienkami alebo rascou.

Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie (prípadne na vymastenom) vo vyhriatej rúry pri teplote 180-200 stupňov približne 20-30 minút, alebo kým obdĺžniky nie sú na povrchu zlatisté a chrumkavé.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Chrumkavé syrové tyčinky

Chrumkavé syrové tyčinky

Večer pri dobrom filme si neviem predstaviť bez chrumkavej chuťovky. Namiesto kupovaných snackov som tentokrát pripravila domáce syrové tyčinky a môjmu manželovi sa tak zapáčili, že ich schrúmal ešte pred začiatkom filmu. Hoci sme tentokrát ostali bez obľúbeného chrumkania, pre mňa je to ten najlepší dôkaz, že ide o skutočnú delikatesu. A nabudúce ich samozrejme lepšie ukryjem. :-)

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

200 g masla

200 g nastrúhaného tvrdého syra

1 lyžičku soli

½ lyžičky jedlej sódy

50 ml mlieka

Na potretie

1 vajce

25 g nastrúhaného syra

Soľ

Postup:

Múku zmiešame so soľou a maslom. Pridáme syr, mlieko, jedlú sódu a vypracujeme hladké cesto.

Rúru nastavíme na 200 stupňov.

Vyvaľkáme cesto hrubé cca 4-5 mm. Nakrájame na tenké tyčinky, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme syrom a soľou.

Preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre 12-15 minút.

Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky

Vynikajúce chuťovky z parmezánu a šunky

Skvelé nadýchané maslové pečivo so šunkou a syrom  pripravené za niekoľko minút. Hodia sa ako chutné predjedlo, alebo skvelá chuťovka. Oplatí sa vyskúšať!

Potrebujeme:

150 g parmezánu

150 g suchej šunky

250 ml vody

50 g masla

250 g hladkej múky

4 vajcia

Postup:

Šunku nakrájame nadrobno, syr nastrúhame. Rúru nastavíme na 200 stupňov. Vodu s maslom preložíme na plameň a privedieme do varu. Postupne pridávame múku, soľ a korenie. Miešame, kým zmes nezhustne a nezačne sa oddeľovať od dna.

Odstránime z ohňa a vmiešame do zmesi vajcia – jedno po druhom. Pridáme šunku, syr a dobre premiešame.

Lyžicou dávkujeme z cesta na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé porcie – guľôčky. Pečieme vo vyhriatej rúre, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté (približne 20 minút).

Smotanové sušienky zo 4 surovín

Smotanové sušienky zo 4 surovín

Rýchla dobrota, ktorú môžete pripraviť na sladko alebo na slano. Môžete ich posypať cukrom, semienkami, rascou, alebo inými obľúbenými prísadami.

Potrebujeme:

250 g zmäknutého masla alebo margarínu

300 g kyslej smotany

2 a 1/2 šálky hladkej múky

½ bal. prášku do pečiva

Postup:

Prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky – podľa potreby a konzistencie cesta môžeme použiť viac alebo menej múky.

Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme jednotlivé sušienky, ktoré uložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Posypeme cukrom alebo semienkami či korením a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým povrch sušienok nebude zlatistý.

Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou

Chrumkavé tyčinky so syrom a slaninou

Chrumkavá chuťovka, ktorá je ako stvorená na pohodový piatkový večer strávený v spoločnsoti priateľov alebo vášho obľúbeného filmu. Vyskúšajte túto skvelú domácu dobrotu aj vy!

Potrebujeme:

2/3 šálky teplej vody

1 lyžičku sušeného droždia

½ lyžičky soli

1 lyžičku cukru

200 g slaniny

1 ½ – 2 šálky hladkej múky

150 g strúhaného syra

1 lyžicu zelených byliniek – voliteľné

Postup:

Slaninu nakrájame nadrobno a opražíme dochrumkava. Potom spolu s tukom preložíme do misky.

Do teplej vody pridáme kvasnice a cukor. Počkáme cca 10 minút, kým vyjde kvások.

V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a opraženú slaninku spolu s tukom (je potrebné, aby bol v ceste aj tuk, ak sa teda rozhodneme zvoliť verziu bez slaniny, pridáme 40-50 g rozpusteného masla alebo oleja). Vypravcujeme homogénne mäkké cesto (ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme ďalšiu múku). Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 30 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú doslu a zmiešame so strúhaným syrom, bylinkami, opäť premiesime a potom rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. Cesto nakrájame na tenké prúžky a potom dvojice prúžkov spolu zatočíme.

Preložíme na papier na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 15 minút alebo kým nie sú na povrchu hnedasté.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Syrové tyčinky

Syrové tyčinky

 Ak zháňate niečo dobré na večerné chrumkanie pri dobrom filme, vsadte na domácu kvalitu. Pripravte si skvelé syrové tyčinky so sezamovými semiankami, rascou alebo makom. Chutia vynikajúco a ich prípravu zvládnete s naším fotopostupom jedna radosť. :-)

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1 lyžičku sušeného droždia

170 ml teplej vody

100 g strúhaného tvrdého syra

1 lyžičku medu

½ lyžičky soli

1 lyžičku olivového oleja

Mlieko na potretie

Sezamové semienka na posypanie

Postup:

Droždie rozpustíme vo vode s medom. Múku so soľou nasypeme do väčšej misky a pridáme olivový olej. Potom do múčnej zmesi vlejeme kvások. Vypracujeme hladké cesto.

Necháme na teplom mieste 1 hodinu. Potom do vykysnutého cesta vmiesime strúhaný syr a necháme ešte 30 minút podkysnúť.ň

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 5-7 mm, potrieme mliekom a posypeme sezamovými semienkami. Cesto nakrájame na tyčinky široké 1-1,5 cm a môžeme ich zakrútiť (viď. obrázok).

Tyčinky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20 minút, alebo kým tyčinky nemajú na povrchu červenkastú farbu.

Podávame s obľúbenou omáčkou.

Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Témy:


Pridajte svoj komentár