Toto nie je článok, ale poklad do každej rodiny: 7 základných receptov na cesto – máte to na jednom mieste!

65

Na každú domácu pochúťku treba vedieť iné cesto – iné na domáce cestoviny, iné na tortovú piškótu a iné na výborné buchty. Tu máte všetko na jednom mieste, najlepšie recepty na domáce cesto na všetky príležitosti. Všetko máte na jednom mieste, geniálna pomôcka!

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Rýchle cesto na slané aj sladké domáce dobroty – náhrada lístkového cesta

Vynikajúce a rýchle cesto na domáce dobroty. Všetky prísady okrem masla by nemali byť priamo z chladničky.

Potrebujeme:

  • 500 g múky
  • 200 g masla
  • 250 ml kefíru
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Postup:

Na suchú pracovnú dosku nasypeme 450 g múky (50 g si nechajte na vyvaľkanie cesta). Do múky spravte jamku a do nej nalejte kefír, vajce a nasypte štipku soli. Vypracujeme mäkké cesto.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Maslo nakrájame na kúsky a posypeme ich zľahka múkou.

Cesto rovaľkáme na tenký plát, do prostriedku vložíme 1/3 masla a zabalíme ako obálku. Cesto opäť rozvaľkáme a takto pokračujeme takto ešte 2x. Poslednú vrstva dobre posypeme múkou a zabalíme do fólie. Môžeme skladovať v chladničke, alebo v mrazničke – v mrazničke cesto vydrží až 3 mesiace.

recept na jednoduché chutné cesto

Pred pečením vyberte cesto z chladničky na 30 minút. pečieme v dobre vyhriatej rúre.

Na domáce cestoviny a knedle

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 500 g múky
  • 2 vajcia
  • 200 ml studenej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 0,5 lyžičky soli

Postup:

Vajcia, soľ a voda sa miešajú v samostatnej nádobe. Múku nasypeme na pracovnú dosku, urobíme v strede jamku a nalejeme do nej vaječnú zmes. Postupne vidličkou zasypeme jamku múkou smerom od okrajov do stredu.

Vymiesime jednotné cesto – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.

Cesto dáme na 30 minút odležať do chaldničky.

Tento recept môže byť použitý aj na výrobu knedličiek, alebo plnených cestovín. A aby boli všetky tvary rovnaké, môžete si pomôcť skleneným pohárom.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Klasická piškóta

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 180 g múky
  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 15 gramov vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • olej na vymastenie formy

Postup:

Oddeľte žĺtky od bielkov. V oddelenej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme s malým množstvom cukru na tuhý sneh. K žĺtkom postupne primiešame aj sypké prísady a nakoniec – po častiach aj sneh.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Piškótu pečieme pri teplote 190 až 200 stupňov 20-30 minút. Hotovú piškótu necháme na rošte celkom vychladnúť.

Rýchle kysnuté cesto

To je najjednoduchší recept na buchty, kysnuté koláče, domáce pečivo (rožky, žemle) alebo pizzu. Je určený pre tých, ktorí chcú šetriť časom a nie kvalitou.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 1 polievková lyžica suchého droždia alebo 50 g čerstvého
  • 2 polievkové lyžice kr. cukor
  • 3 šálky hladká múka
  • 300 ml teplej vody alebo mlieka
  • 1 lyžička soli
  • 1/3 pohára rastlinného oleja

Postup:

Tekuté prísady by mali byť mierne teplé, optimálne 35-40 stupňov. Vo vode rozpustíme cukor, droždie a 3 lyžice múky. Keď vyjde kvások, pridáme múku. Vypracujeme jednotné cesto a dáme kysnúť len na 15 maximálne 30 minút/ prikryjeme utierkou.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Keď cesto narastie, pridajte rastlinný olej a soľ. V malých častiach pridávame múku (najlepšie preosiatu) a miesime, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky. Dajte ho opäť na 15 minút na teplé miesto – malo by opäť narásť. Na pizzu potom stačí cesto natiahnuť do požadovaného tvaru. Prípadne  použijeme na koláče, buchty, alebo iné pečivo. Pred pečením necháme ešte 15 minút odstáť. Pečieme vo vyhriatej rúre.

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Krehké pečivo – sušienky, vianočné pečivo…

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 3 šálky hl. múky
  • 250 g masla
  • 1 šálka cukru
  • 15 gramov vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • štipku soli

Postup:

Dôkladne zmiešame cukor so zmäknutým maslom.

Pridáme ostatné prísady, vypracujeme cesto a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.

Vytvorte tvary aké chcete a pri teplote 180-200 stupňov pečte 20-30 minút.recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Cestu na tenké palacinky

Vždy sa podaria a nelepí sa na panvicu.

Potrebujeme:

  • 2 šálky múky
  • 5 vajec
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 2,5 šálky mlieko
  • soľ a cukor podľa chuti

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Mixérom alebo šľahačom zmiešame všetky prísady – okrem oleja, ten pridáme až celkom na koniec.  Necháme stáť 15 minút a znova premiešame. Tenké palacinky pečieme na panvici bez oleja.

Cesto pre svieže lievance

recept na jednoduché chutné cesto

© DepositPhotos

Potrebujeme:

  • 0,5 l kefíru
  • 2 vajcia
  • 0,5 šálky cukru
  • 2,5 šálky múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

Šľahačom zmiešame tekuté prísady s cukrom. Potom postupne pridajte múku a prášok do pečiva. Konzistencia cesta by mala byť ako hustá kyslá smotana.

Dobre premiešajte a nechajte 30 minút odležať.

Keď sa na povrchu vytvoria bubliny, môžete začať piecť lievance. Do prvého otočenia pečieme pod pokrievkou.

Témy:


Pridajte svoj komentár