Ak máte doma Granko, toto skúste: 7 receptov na bezkonkurenčné dezerty, ktoré rýchlo pripravíte!

Zbierka najlepších recepov s Grankom. Skúste každý jeden.

Výborný koláčik, ktorý milujú hlavne moje deti. Je veľmi jednoduchý a chutný, určite si nájde fanúšikov aj medzi dospelákmi.

Potrebujeme:

  • 5 vajec
  • 1 hrnček granka
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok

Ďalej:

Kakao, džem

250 g šľahačky

200 g čokolády na varenie

...

Postup:

Všetky prísady zmiešame v jednej mise a takto pripravené cesto navrstvíme (vylejeme) na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 20 minút na 180 st. Hotový koláč pokvapkáme uvarenou instantnou kávou alebo kakaom a potrieme kyselkavým džemom.

Šľahačku si prevaríme s nalámanou čokoládou a ešte túto zmes ešte teplú vylejeme na koláč.

Pribináčik maškrta s Grankom

Potrebujeme:

2 nízkotučné tvarohy vo vaničke
Práškový cukor podľa chuti
1 smotana na šľahanie
Kakao alebo granko (môžete dať menej alebo viac, je to na vás)

Postup:

Do misy nalejeme smotanu na šľahanie a šľaháme kým nezhustne. Pridáme tvarohy a cukor a šľaháme ďalej. Rozdelíme na dve polovice, do jednej vmiešame granko a opäť prešľaháme. Krémy teraz len navrstvíme striedavo do misy a pridáme aj piškóty, ovocie, alebo iné dobroty podľa chuti. U nás doma ide o najobľúbenejší letný mls. Prípadne môžete pribináčik skladovať v chladničke v uzavretej dóze.

Granko bábovka

Potrebujeme:

5 vajec

Strúhaná citrónová kôra (z jedného citróna)

1 bal. vanilkového cukru

200 g – 250 g práškového cukru (ak dáte viac granka tak uberte cukor)

250 g polohrubej múky

100 ml oleja

100 ml vody

1 bal. kypriaci prášok

Granko – 3-4 lyžice

Poleva:

Granko

Šľahačková smotana

Maslo

Postup:

Žĺtky si vyšľaháme s citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom úplne do peny. Pridáme múku,olej, vodu a kypriaci prášok a vymiešame. Ušľaháme si bielky, pridáme k cestu a jemne už len varechou vmiešame. Zhruba polovicu cesta si zafarbíme grankom do vymastenej a strúhankou alebo kokosom vysypanej formy nalejeme cesto. Môžeme urobiť aj vzor vidličkou alebo lyžičkou. Dáme do trúby na 45 minút na 180 stupňov.
Zatiaľ sa mi vždy podarila a krásne sa vyklopí, ja ju vyklápam ešte horúcu.

Ako polevu si rozpustíme granko s trochou šľahačkovej smotany a maslom. Je to výborná dobrôtka, určite si pochutnáte.

Granko guľky bez pečenia

Súvisiaci obrázok

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v Granku.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Granko tvarohový rez

Potrebujeme:

2 hrnčeky hladkej múky

1 kypriaci prášok do pečiva

1 hrnček kryštálového cukru

3/4 hrnčeka oleja

1 hrnček mlieka

2 vajcia

1 lyžicu kakaa – nie kopcovitú

3 lyžice Granka

citrónová kôra z jedného citróna

Na tvarohovú náplň:

2 tvarohy vo vaničke

2-3 lyžice kyslej smotany

1 vanilkový cukor

1 žĺtok

1 vanilkový puding

1/2 hrnček cukru krupica

Postup:

Na kakaové cesto ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny, pridáme olej, mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna a múku s kypriacim práškom. Nakoniec Granko. Cesto by malo byť redšie, avšak nie celkom tekuté – podľa potreby ho teda môžete trochu prihustiť múkou.

Na vymastený a múkou vysypaný plech rozotrieme kakaové cesto.

Tvaroh, vanilkový cukor, smotanu, žĺtok, puding a cukor zmiešame. Zmes dáme do zdobiaceho vrecka na torty a navrstvíme na tmavé cesto ako mriežku. Môžete ale navrstviť aj pomocou obyčajnej lyžice – ako biele ostrovčeky.

Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút – koláčik je treba sledovať!

Granko krém

Potrebujeme:

250 g mascarpone

250 ml smotany na šľahanie

80 g práškového cukru

2 lyžice granka

2 lyžice vody

Postup:

V miske zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a granko. Pridáme aj práškový cukor a šľaháme, kým vám nevznikne hladký krém.

Granko mls

Potrebujeme:

Tmavé cesto:

2 hrnčeky hladkej múky

1 bal. kypriacieho prášku

1 hrnček kryštálového cukru (alebo menej, ak sladíte menej)

3/4 hrnčeka oleja

1 hrnček mlieka

2 vajcia

4 lyžice Granka

Citrónová kôra z jedného citróna

Svetlé cesto:

2 vaničky mäkkého tvarohu

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingového prášku

¾-1 hrnček práškového cukru (podľa toho, ako sladíte)

2 vajcia

1/2 hrnčeka mlieka

Postup:

Na tmavé cesto si ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny. Potom do zmesi pomaly vlejeme olej, mlieko a citrónovú kôru za stáleho miešania. Nakoniec prídu do cesta aj sypké prísady – múka, prášok do pečiva a granko (granko pridávam do cesta až úplne nakoniec).

Na vymastený a vysypaný plech rozotrieme 2/3 kakaového cesta, pričom zvyšok cesta si odložíme bokom na finále prípravy.

Svetlé cesto je veľmi jednoduché – stačí len zmiešať všetky prísady – tvaroh, vajcia, pudingový prášok, mlieko, vanilkový aj práškový cukor. Hmota by mala redšia.

Do vymasteného a múkou vysypaného plechu navrstvíme najskôr tmavé a potom svetlé cesto – svetlé cesto môžeme vrstviť cik-cak, alebo robiť ostrovčeky a potom ich trochu rozmazať lyžičkou. Môžete tiež vrstviť – tmavé, svetlé, tmavé – je to na vás a vašej kreativite.

Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút prípadne dlhšie, uvidíte sami. :-)

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Tipy pre vás: Podľa originál receptu (toho, ktorý som sem dala) je cesto dosť tekuté, ja zvyknem tmavé zahustiť ešte trochou múky a do svetlého pridávam ešte jeden pudingový prášok – v originálnom recepte ide dokonca do svetlého cesta až 1 hrnček mlieka, ale to som si dovolila upraviť, naozaj sa to veľmi roztekalo. Treba však povedať, že koláčik je výborný aj tekutejšieho cesta, na chuti mu to neuberie, len sa môže trocha rozpadávať. Tiež môžete pokojne ubrať cukor, ak príliš nesladíte.