Toto teraz potrebujeme všetci: 7 potravín, ktoré vám vyčistia pľúca a zlikvidujú choroby dýchacích ciest!

Tieto potravny a bylinky sú najlepšia pomoc pri ochoreniach pľúc a dýchacích ciest. práve v tomto období by ich mal poznať každý!

Tieto potravny a bylinky sú najlepšia pomoc pri ochoreniach pľúc a dýchacích ciest. práve v tomto období by ich mal poznať každý!

Pľúcnik lekársky

Nenápadná rastlinka s modrastými kvietkami je v skutočnosti zázrakom pre naše zdravie. Liečivo pôsobí na pľúca a choroby dýchacích ciet, ale aj mnohé dalšie zdravotné ťažkosti. Jej vynikajúce liečivé účinky sú v ľudovom liečiteľstve oddávna známe.

Liečivý čaj z pľúcnika lekárskeho

Výborný pri respiračných problémoch, chrípke, prechladnutí a na posilnenie zdravia.

Potrebujeme:

1 lyžicu bylinky

...

250 ml vriacej vody

Postup:

Bylinku zalejeme vodou a necháme štvrť hodiny lúhovať. Potom scedíme a pijeme po malých dúškoch. Podľa chuti môžeme dosladiť medom. Čaj môžeme aj inhalovať. Dospelým sa odporúča piť 3x denne cca 70 ml, maximálne podobu 3 týždňov, nie dlhšie. Čaj z pľúcnika sa môže používať na kloktanie a vyplachovanie dutiny ústnej a na omývanie rán. Jeho účinok sa v tomto prípade zvyšuje pridaním nechtíka, šalvie alebo repíka.

Pľúcnik nie je vhodný pre tehotné ženy, kojace matky a malé deti.

Chren

Lacný zázrak z našich záhrad. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, má antibakteriálne, protizápalové a antibiotické vlastnosti. Čistí pľuca, dýchacie cesty a pôsobí liečivo pri kašli a prechladnutí.

Pri chrípke potláča množenie baktérií a vírusov a prehrieva organizmus. Pri kašli a nádche chren uvoľňuje zahlienenie, jeho silica rozpúšťajú usadený sekrét na slizniciach dýchacích ciest ako v prínosových dutinách, tak v pľúcach a prieduškách. Tento účinok pocítite už pri jeho krájaní, drvenie alebo strúhanie, kedy sa uvoľňujú látky s dezinfekčným pôsobením, čo sa prejavuje slzením ako u cibule. Osvedčenou prírodnou medicínou vo chrípkovom období je dať si každý deň 1 lyžičku čerstvého chrenu.

S.O.S  recept pri zápale dutín

Najučinnejší je nastrúhaný chren s jablkom, citrónom a trochou medu. Užívame po lyžičkách. S chrenom to rozhodne nepreháňajte, nezabúdajte, že tento prírodný liek je najúčinnejší v malých dávkach.

Púpava

Púpavová šťava je bohatá na vápnik, draslík a sodík, ktoré sú prospešné pre zdravie pľúc. Púpava je tiež jeden z rastlinných zdrojov najbohatších na horčík a železo. Horčík je staviteľ telesných buniek, a to najmä tkaniva pľúc a nervového systému. Avšak, aby mohol horčík efektívne účinkovať, okrem solí horčíka potrebujete aj dostatočné množstvo vápnika. Púpava ich obsahuje a ak nemáte prístup k čerstvej púpave, ľadový šalát je takisto bohatý na horčík a vápnik.

Petržlen

Petržlen má posilniť funkciu priedušiek, pomáha zmierniť astmu a zároveň podporiť krvný obeh v pľúcach. Petržlen obsahuje vzácnu komináciu fosforu-chlóru a práve preto sa považuje za dôvod, prečo je petržlen tak skvelý pre pľúca a priedušky.

Podbeľ lekársky

Kvety aj listy tejto rastlinky sa využívajú už po stáročia. Naše babičky s nimi dokázali vyliečiť zapálené priedušky, ale aj uľaviť od ťažkých reumatických bolestí a zapálených žíl. Jeho úžasné vlastnosti môžete využívať aj dnes, stačí len vedieť, čo dokáže a ako z neho vyťažiť maximum.

Ako ho užívať?

Najčastejšie sa pripravuje liečivý čaj z podbeľu. Získava sa z usušených hlavičiek hlavičiek. Nezabudnite, že čaj užívame len tak dlho, ako trvajú problémy – maximálne 2 týždne. nezabúdajte, že podbeľ je skutočne veľmi silný.

Liečivý sirup na priedušky, proti kašľu a chorobám dýchacích ciest

Liečivý sirup z podbeľu pripravíte tak, že nazbierate žlté kvietky a v nádobe ich striedavo vrstvíte s cukrom. Zatvoríte, odložíte na tmavé, chladné miesto a o 8 týždňov jednoducho prevaríte a preložíte do čistých nádob. Potom je sirup pripravený. Užívame najmä pri kašli a zápaloch dýchacích ciest.

Tinktúra na bolestivý kašeľ

Za priehrštie kvetov podbeľa namočíme do litra pálenky. Šesť týždňov necháme stáť v teple, potom precedíme.Dávkovanie: podľa intenzity bolesti tri až päťkrát denne 8-10 kvapiek na kocku cukru. Podbeľová tinktúra rozpúšťa hlien.

Cesnak – bič na vírusy

Cesnak si v období zvýšeného výskytu chorôb doprajte čo možno najčastejšie ako prevenciu i liek. Cesnak je prírodné antibiotikum a antivirotikum, posilňuje imunitu a pomáha bojovať proti virózam. Jeden (asi 6 g) až dva strúčiky denne, tri až štyri počas chrípkového obdobia – to je odporúčaná dávka pre dospelého človeka, ktorú neradno prekračovať. Skvelý prínos v tejto dobe má aj obyčajná cesnaková polievka. Proti typickému cesnakovému aróma, ktoré nemusia byť každému príjemné, pomáha jesť cesnak zároveň s olejom, mliekom a medom alebo po jedle užiť kúsok petržlenovej vňate.

Cesnakové mlieko proti vírusom

Potrebujeme:

500 ml mlieka

10 strúčikov cesnaku (očistených a rozdrvených)

2 alebo 3 čajové lyžičky hnedého cukru

250 ml vody

Postup:

Dajte vodu a mlieko do hrnca. Pridajte cesnak a varte na miernom ohreve. Počkajte kým zmes nezačne vrieť. Neprestávajte miešať kým sa zmes nevyparí na polovicu. Odstavte a oslaďte cukrom. Takto pripravený nápoj je pripravený na servírovanie!

Cesnakový elixír na posilnenie imunity

Potrebujeme:

8 strúčikov cesnaku

4-5 cm koreňa zázvoru

5 l vody

2 bio citróny (chemicky neošetrené)

Postup:

Citrón umyte, ošúpte si zázvor a cesnak. Zázvor aj cesnak nakrájajte na malé kúsky a citrón prekrojte na 4 kusy aj s kôrou. Všetky ingrediencie vymixujte v mixéri. Vodu nechajte zovrieť v hrnci a potom v nej rozmiešajte rozmixovanú zmes. Nechajte vychladnúť a naplňte do sklenených pohárov. Tento elixír treba konzumovať každý deň najmenej 2 hodiny pred prvým jedlom.

Cibuľa zlikviduje kašeľ

Cibuľa pôsobí podobne ako cesnak, je ale jedinečná tým, že uvoľňuje hlieny a pomáha pri zápaloch dutín. Pri prvom náznaku kašľa pomaly zjedzte surovú cibuľu. Ďalšie cibule rozkrojte a dajte do každej miestnosti, kde sa často pohybujete jednu. Cibuľa vyčistí byt od baktérií. Alebo olúpte 1 cibuľu a nakrájajte na kolieska, zalejte 300 ml vriacej vody, zakryte a nechajte 20 minút vylúhovať. Sceďte. Čaj pite teplý osladený medom trikrát denne. Na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín platí vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule. Síce si poplačete, ale pomôže vám to. Zábal z nasekanej cibule zmierňuje bolesti v krku. Proti nádche pomáha, keď v cibuľovej šťave namočíte vatovú tyčinku a vložíte do nosa. Aplikujte raz za 2 hodiny.

Karamelový čaj proti kašľu

Potrebujeme:

cukor

cibuľu

vodu

ak máte tak aj zázvor

Postup:

Túto liečivú zmes (čaj) robím od oka a na koniec zvyknem pridávať aj trochu zázvoru. V hrnci si skaramelizujeme cca 6 pl. kr. cukru takto ho pomaly rozpúšťame – keď je cukor rozpustený, zoberieme studenú vodu a nalejeme cca do pol hrnca. Robievam v stredne veľkom hrnci! Chcela by som upozorniť, že keď nalejete vodu dajte pozor, lebo zmes začne bublať a aj striekať. Netreba sa ľakať treba znížiť plameň a keď nám cela hmota stvrdne miešame a postupne sa rozpustí. Do zmesi pridáme na pol prekrojenú cibuľu aj so šupou (nechávame len posledné šupy z cibule) a varíme 15min. Potom podávame.Chutí výborne aj deťom a dokonca pomohol aj pri zápale pľúc.