zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Úžasný dôvod, prečo by si mal toto ovocie počas jesene dopriať každý: 7 ohromujúcich účinkov, ktoré nikoho nenechajú ľahostajným!

Ďalším dôvodom radosti pri príchode jesene a zimy je fakt, že na pultoch obchodov sa začína objavovať toto exotické ovocie. Kaki by si mal počas nasledovných týždňov dopriať každý. Je totižto nesmierne prospešné!

Ďalším dôvodom radosti pri príchode jesene a zimy je fakt, že na pultoch obchodov sa začína objavovať toto exotické ovocie. Kaki by si mal počas nasledovných týždňov dopriať každý. Je totižto nesmierne prospešné!

Okrem skutočnosti, že rajčiak má špecifickú chuť (v dobrom slova zmysle), je tiež neuveriteľne užitočná. Vitamínový a minerálny komplex, ktorý obsahuje, je oveľa širší, ako ten v jablkách, melóne či inom ovocí, ktoré bežne konzumujeme. Využime ho teda naplno aspoň v týchto mesiacoch. 

výhody rajčiaka

Čo dokáže toto ovocie

Úbytok hmotnosti

Kaki obsahuje veľké množstvo výživných látok a veľmi dobre zasýti. Súčasne však obsahuje minimum kalórií a zlepšuje metabolizmus. Prispieva tiež k likvidácií tukových zásob.

Prevencia a liečba hypertenzie

Pri zvýšenom tlaku sa odporúča konzumovať 2-3 sušené, alebo čerstvé plody denne.

Pomáhajú normalizovať činnosť čriev

Kaki obsahuje veľké množstvo pektínu a vlákniny, ktoré pomáhajú stimulovať črevá, odstraňovať zvyšky potravín a tým odstraňujú u tela toxíny.

Posilnenie nervového systému

Tí, ktorí trpia nespavosťou alebo neurózou, by mali pravidelne konzumovať toto ovocie v čerstvej aj sušenej forme. Dva kusy tohoto ovocie denne vám pomôžu ľahšie sa vyrovnať so stresom a zlepšia vám spánok.

Pre normálnu činnosť cievneho systému a silné srdce

Kaki je neoceniteľným zdrojom vitamínu A , C, draslíka, rutínu, horčíka a železa, ktoré sú potrebné pre osoby so zhoršenou funkciu srdca, ako aj s anémiou. Na prevenciu vyššie uvedených ochorení a vyčerpania sa odporúča užívať 1-2 kaki denne alebo pite 100 ml čerstvej šťavy.

Pre pľúca a priedušky

Beta-karotén a provitamín A posilňujú steny pľúc a podporuje ich funkciu. Zvlášť odporúčané je toto ovocie pre silných fajčiaroch.

Antibakteriálna vlastnosť

Kaki je zvlášť potrebné v období chrípky, prechladnutí a iných chorôb. Pomáha telu odolávať chorobám spôsobeným stafylokokmi, E. coli, bojuje tiež proti chrípke a nachladnutiu – ide teda o najlepšiu prevenciu. Šťava z kaki je tiež výborná na podráždenú pokožku, popáleniny a ekzémov. Zmiešajte žĺtok s rozmixovaným ovocím a získate efektívnu masku na rožšírené póry a čierne bodky.

výhody rajčiaka


Kontraindikácie: je potrebné
 postupovať opatrne pri žalúdočných vredoch s chorobách žalúdka, ako aj po chirurgických zákrokoch. Tiež by sa mu mali strániť pacienti trpiaci cukrovkou, kvôli vysokému obsahu glukózy v ovocí. Tiež by ste ovocie nemali podávať deťom do 3 rokov.

Najlepšie tipy pre zdravie