plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 najlepších receptov na rýchle hrnčekové koláče

Hrnčekové dezerty sú veľmi obľúbené. Môže za to nielen rýchla a jednoduchá príprava obľúbenou hrnčekovou metódou, ale aj rôzne variácie obľúbených surovín, ktorých výsledkom sú vynikajúce dezerty.

Hrnčekové dezerty sú veľmi obľúbené. Môže za to nielen rýchla a jednoduchá príprava obľúbenou hrnčekovou metódou, ale aj rôzne variácie obľúbených surovín, ktorých výsledkom sú vynikajúce dezerty. Nezabudnite vždy na merania surovín použiť ten hrnček s rovnakým objemom. Podstatou týchto receptov je to, aby boli suroviny v rovnakom pomere.

Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník

Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník

Nadýchaný bochník z krupice a lahodnej kyslej smotany. Môžete ho doplniť obľúbeným ovocím, alebo pripraviť ako chutné raňajkové pečivo, či použiť ako korpus na tortu. Tú lahodnú chuť si zamilujete! :-)

2 (1)

Potrebujeme:

1 šálku krupice

1 šálku hladkej múky

1 šálku kyslej smotany

1/2 – 3/4 šálky kryštálového cukru

2 vajcia

120 g zmäknutého masla

1/2 lyžičky jedlej sódy

1 lyžičku octu

Štipku soli

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme kyslú smotanu, maslo a dobre všetko premiešame.

V miske zmiešame krupicu s múkou a postupne vmiešame do vaječnej zmesi. Nakoniec pridáme soľ a ocot so sódou. Vymiešame hladké cesto.

Cesto navrstvíme do do vymastenej a krupicou vysypanej formy a uhladíme. Podľa cuti môžeme pridať ovocie, orechy,sušené hrozienka…

Pečieme pri teplote 200 stupňov 30- 40 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

[notification type=“notification_info“ ]Tip: Pokiaľ často pečiete a radi si uľahčíte prácu, oceníte výhody moderných rúr. Napr. vstavané rúry od značky Gorenje ponúkajú automatické pečenie pre viac než 80 receptov. Stačí zvoliť typ jedla a jeho hmotnosť a rúra sa postará o zvyšok. Nemusíte tak riešiť teplotu ani čas pečenia. Čistenie rúry následne uľahčí funkcia AquaClean, s ktorou sa stáva čistenie mastnoty a zapečených škvŕn hračkou.[/notification]

Hrnčekový makový koláč

Hrnčekový makový koláč

Mak je sám o sebe veľmi zdravou potravinou, predovšetkým vďaka vysokému obsahu vápnika. Okrom toho, je však aj veľmi chutný, obzvlášť v domácich makových dezertoch. Vyskúšajte napríklad nadýchaný makovník, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.

Potrebujeme:

4 vajcia

125 g masla

1 hrnček kryštálového cukru

1 hrnček mletého maku

1 hrnček hladkej múky

1 lyžicu prášku do pečiva

Mleté vlašské orechy – podľa chuti

Postup:

Do kastróla nalejeme vodu (alebo mlieko) a nasypeme do nej mak. Preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať. Následne mak scedíme.

V samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Postupne primiešame vychladnutý mak a múku s práškom do pečiva. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a štipky cukru tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Cesto navrstvíme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili maslom. Vrch môžeme posypať orechmi.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút.

Len 5 minút: Vyskúšajte úžasne jednoduchý hrnčekový koláč

mak-kolacna-case-9c1cc8375140b7ce54dba439316312bf_view_l

Vynikajúca chuť a úžasne jednoduchá príprava. Doprajte si skvelý dezert, ktorý pripravíte skutočne bleskovo – v priebehu 5 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o chvíľu si môžete užívať chutný a voňavý dezert.

Potrebujeme:

1 hrnček kryštálového cukru alebo trstinového

1 hrnček rastlinného oleja

2 hrnčeky bieleho jogurtu

2 hrnčeky polohrubej múky

2 hrnčeky mletého maku

4 žĺtky

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

Poleva:

150 g horkej čokolády

2 lyžice masla

Poznámka: 1 hrnček = 250 ml

Postup:

Je to skutočne veľmi jednoduché. Pripravíme si väčšiu misku a v nej dôkladne zmiešame všetky suroviny. Vymiešame jednotné cesto.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút (cesto môžeme otestovať dreveným špáradlom).

Hotový koláčik necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom a polevu natrieme na koláč.

Bielky si odložte na iný chutný koláčik.

Hrnčekový čerešňovo-makový koláč

21198-kolac-sa-makom-i-visnjama_zoom

Vynikajúci koláčik, ktorý pripravíte za pár minút. Ak máte radi kombináciu lahodného makového cesta, šťavnatého ovocia a skutočne jednoduchej prípravy, tento dezert je pre vás tým pravým.

Potrebujeme:

2 hrnčeky mletého maku

1 hrnček kryštálového cukru

2 hrnčeky polohrubej múky

2 hrnčeky zaváraných čerešní (alebo višní)

1 hrnček mlieka

100 ml šťavy z čerešní

2 vajcia

10 lyžíc roztopeného masla

1 bal. prášku do pečiva

Postup:

Rúru nastavíme na 170 stupňov. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Do zmesi pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo a čerešňovú šťavu. Nakoniec do zmesi pridáme mak a čerešne.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne ho vymastíme a vysypeme múkou).

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút.

Necháme vychladnúť a koláčik posypeme práškovým cukrom.

Rýchly hrnčekový koláč bez vajec

brzi-kolac-bez-jaja-sa-dzemom

Máte chuť na niečo dobré, bez zdĺhavého pečenia a zložitej prípravy? Vyskúšajte rýchly hrnčekový koláč z voňavého čokoládového cesta.

Potrebujeme:

1 šálka = 200 ml

1 šálku oleja

2 šálky vody

2 šálky cukru

4 šálky hladkej múky

20 g prášku do pečiva

6 lyžíc kakaa

1 lyžičku rumového extraktu

400 g slivkového džemu

1 lyžičku mletej škorice

Na posypanie:

Mleté vlašské orechy

Potrebujeme:

Múku zmiešame s kakaom, cukrom, práškom do pečiva a škoricou.

V inej miske zmiešame olej, vodu, rumový extrakt a džem. Mokré ingrediencie spojíme so suchými a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút (dĺžka pečenie závisí aj od rúry).

Koláč podávame nakrájaný na kocky a posypaný orechmi.

Hrnčekový koláč s jahodami

image-4-3

Jahodovú sezónu si musíme užiť naplno, pretože zo šťavnatého červeného ovocia sa môžeme tešiť len raz do roka. Ak máte práve teraz vo svojej kuchyni čerstvé jahody, máme pre vás skvelý tip, ako ich zužitkovať. Pripravte si vynikajúci jahodový koláčik, ktorý zvládnete pripraviť raz-dva!

Potrebujeme:

1 šálka = 250 ml

2 väčšie vajcia

½ šálky slnečnicového oleja

2 a ½ šálky polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

1 šálku mlieka

1 šálku kryštálového cukru

300 g čerstvých jahôd

1 bal. vanilkového cukru

Postup:

Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia ušľaháme s cukrom od peny, postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody nakrájané na plátky.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Hrnčekový citrónový koláč

Hrnčekový citrónový koláč

Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Potrebujeme:

1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g

½ šálky kryštálového cukru

2 šálky pohlohrubej múky

Na citrónovú náplň:

1 šálku kryštálového cukru

¼ šálku hladkej múky

4 vajcia

2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)

Postup:

Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.

Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na haldkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.

Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.

Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.

Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes