Nesmrteľný dezert, ktorý je obľúbený hádam v každej domácnosti. Niet sa čomu diviť, bublanina je jednoduchá na prípravu a môžete ju vždy upraviť podľa vašej chuti a fantázie. My sme pre vás vybrali 7 najobľúbenejších receptov na domácu bublaninu, z ktorých si určite vyberiete.
Mandarínková bublanina
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
250 g masla
4 vajcia
200 g cukru
1,5 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžičku vanilkového cukru
150 g práškového cukru
3 lyžice mandarínkovej šťavy
Zavárané mandarínky
Postup:
Všetky suroviny na prípravu bublaniny by mali mať izbovú teplotu. V miske ušľaháme vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do peny (šľaháme asi 10-12 minút).
Do hmoty tenkým prúdom za stáleho šľahania prilejeme rozpustené maslo. Nakoniec jemne vmiešame do cesta múku s práškom do pečiva.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vymastíme maslom. Na plech nalejeme cesto a uložíme plátky mandaríniek. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 40-50 minút.
Z práškového cukru a mandarínkovej šťavy si pripravíme glazúru, ktorú nalejeme na horúcu bublaninu.
Jemná bublanina z kefírového cesta
Potrebujeme:
1 hrnček kefíru
2 hrnčeky polohrubej múky
½ hrnčeka oleja
2 vajcia
1 bal. kypriaceho prášku
Čerešne alebo iné ovocie
Postup:
Pripravíme si plech na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm a rúru nastavíme na 180 stupňov. Vajcia ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme ostatné prísady a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou. Na cesto uložíme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme približne 25 minút, alebo kým povrch bublaniny nie je zlatistý.
Hrnčeková bublanina bez vajec
Potrebujeme:
½ šálky rastlinného oleja
2 šálky polohrubej múky
1 šálku mlieka
1 šálku práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Marhuľe, černice, broskyne alebo iné ovocie
(1 šálka = 250 ml)
Postup:
Je to skutočne jednoduché, všetky suroviny na cesto zmiešame a vymiešame jednotné cesto. To navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou. Na cesto potom uložíme ovocie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25-30 minút, alebo kým cesto nie celkom upečené a zlatisté na povrchu.
Jogurtová bublanina s čerešňami
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
5 vajec
Štipku soli
1 šálku bieleho jogurtu
1 šálku oleja
½ bal. prášku do pečiva
1 a 1/3 šálky kryštálového cukru
2 šálky polohrubej múky
Zavárané čerešne
Postup:
Pripravíme si dve misky. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli ušľaháme na tuhý sneh. Do snehu postupne vmiešavame po jednom žĺtky. Po každom žĺtku zmes zľahka avšak dôkladne premiešame.
Do zmesi postupne pridáme ostatné ingrediencie a vymiešame hladké cesto.
Plech na pečenie vymastíme a vysypeme múkou a rovnomerne naň navrstvíme cesto. Pridáme čerešne, ktoré uložíme na vrch cesta.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 15-20 minút.
Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom.
Nadýchaná smotanová bublaniana
Potrebujeme:
4 vajcia
350 g hladkej múky
350 g kyslej smotany
90 g kryštálového cukru
1 lyžičku sladidla stévie (prípadne iného sladidla, alternatívou môže byť vanilkový cukor – 2 bal.)
1 bal. prášku do pečiva
2 dl oleja
700 g marhúľ
Práškový cukor na posypanie
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom a stéviou. Pridáme smotanu, múku spolu s práškom do pečiva a olej. Vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto uložíme kúsky marhúľ.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Najjednoduchšia bublanina z fanty
Potrebujeme:
4 vajcia
250 g kryštálového cukru
420 g polohrubej múky
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžičku prášku do pečiva
500 ml Fanty
100 ml oleja
450 g ovocia – broskýň, marhúľ…
Potrebujeme:
Vajcia ušľaháme s oboma druhmi cukru do peny (šľaháme približne 5 minút).
Preosiatu múku spolu s práškom do pečiva postupne vmiešame do zmesi.
Nakoniec postupne pridáme Fantu a olej. Všetko dobre premiešame. Plech vymastíme a vysypeme múkou a navrstvíme cesto (plech s rozmermi 25 x 38 cm).
Do cesta vložíme kúsky ovocia.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30 minút, alebo kým koláč nie je upečený – test špáradlom.
Hrušková bublanina
Potrebujeme:
4 vajcia
300 g práškového cukru
200 ml oleja
250 – 300 ml bieleho jogurtu (môžeme nahradiť kyslou smotanou alebo mliekom)
500 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
Štipku sódy bikarbóny
Hrušky nakrájané na plátky
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom, olejom a bielym jogurtom. Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou. Vymiešame hladké cesto.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme cesto. Na cesto uložíme kolieska hrušiek – prípadne iné ovocie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 40 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)