Kto by nemiloval poctivé domáce langoše? Hoci nejde o najdietnejší pokrm, z času na čas predsa len môžeme trochu zhrešiť. A pre tých, ktorý vyprážané langoše celkom odmietajú máme aj dietnejšie verzie bez vyprážania. Určite si vyberiete ten pravý recept pre vás.
Langoše zo zemiakového cesta
Lahodné langoše zo zemiakového cesta. Sú krásne nadýchané a zemiaky pridávajú už tak skvelému pokrmu ešte viac na chuti.
Potrebujeme:
30 g čerstvého droždia
150 ml vlažného mlieka
1 lyžicu cukru
500 g hladkej múky
200 g uvarených zemiakov
150 ml vlažnej vody
Soľ podľa chuti
Postup:
Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku zmiešame so soľou, pridáme nastrúhané uvarené zemiaky, vodu a kvások. Vypracujeme jednotné cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 12-13 rovnakých kúskov (bochníčkov), ktoré prikryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.
Potom každý bochník roztiahneme rukami (aby sa nám lepšie pracovalo, ruky si potrieme olejom).
Langoše vyprážame v oleji dozlatista.
Podávame s kečupom, potreté cesnakom alebo s obľúbenou omáčkou.
Jogurtové langoše na balkánksy spôsob
Tieto langoše som prvýkrát ochutnala na Balkáne, konkrétne na potulkách Medzimurskou župou, ktorá je naj-severnejšou oblasťou Chorvátska. Našťastie, podarilo sa mi vtedy od milej babičky vymámiť recept a dnes už langoše inak nepripravujem.
Potrebujeme (pre 6 osôb):
1 kg hladkej múky
500 ml riedkeho bieleho jogurtu
40 g čerstvého droždia
1 lyžicu cukru
3 lyžičky soli
1 bal. prášku do pečiva
2 vajcia
250 ml mlieka
Olej na vyprážanie
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme cukor a pridáme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky. Ak pracujeme s hustejším jogurtom, pridáme do cesta viac mlieka.
Cesto preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme približne 30 minút podkysnúť.
Z cesta oddeľujeme menšie kúsky (veľkosti jablka), z ktorých formujeme jednotlivé langoše. Langoše vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odkvapkať a prebytočný olej vysajeme papierovým obrúskom.
Podávame s kečupom,cesnakom alebo obľúbeným dressingom.
Rýchle syrové langoše
Poznáte langoše z jogurtového cesta? Sú neuveriteľne vláčne, lahodné a naplnia celú kuchyňuneodolateľnou vôňou. A najlepšie na nich je, že nemusíte čakať, kým vykysne cesto. Na chrumkavej dobrote si tak môžete pochutnávať už o pár minút.
Potrebujeme:
1 šálku bieleho jogurtu
2 šálky hladkej múky
1/2 lyžičky soli
½ lyžičky cukru
½ lyžičky jedlej sódy
1 šálku mäkkšieho strúhaného syra
Rastlinný olej na vyprážanie
Na náplň:
1 šálku strúhanej mozzarelly príp. iného mäkšieho syra
Na potretie:
1 strúčik cesnaku
Postup:
Jogurt zmiešame s cukrom, soľou a sódou. Pridáme múku, strúhaný syr a vypracujeme jemné a mäkké cesto.
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme placky. Do stredu každej placky navrstvíme náplň, zavinieme, pretočíme a opäť jemne rozvaľkáme do tvaru placky – langoša.
Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Hotové placky môžeme potrieť pretlačeným cesnakom.
Mäkučké domáce langoše
Lahodné, mäkké a na povrchu chrumkavé. Najlepšie chutia potreté cesnakom, so syrom a domácou omáčkou či obyčajným kečupom.
Potrebujeme:
500 ml teplého mlieka
3,5 g sušeného droždia
1 kg polohrubej múky
200 g kyslej smotany
Štipku soli
Štipku sódy bikarbóny
3 g kryštálového cukru
Postup:
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku so soľou, sódou a smotanou. Do tejto hmoty pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20-30 minút kysnúť na teplom mieste.
Z cesta oddeľujeme menšie kúsky, z ktorých formujeme jednotlivé langoše (10-12 ks). Langoše vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odkvapkať a prebytočný olej vysajeme papierovým obrúskom. Podávame potreté cesnakom s oblohou podľa chuti.
Pôstne langoše pečené v rúre
Keďže sa snažím vyhýbať vyprážanému jedlu, pokúšam sa nájsť zdravšiu alternatívu pre moje obľúbené „nezdravé“ jedlá. Dnes som zatúžila po vynikajúcich langošoch, chrumkavých na povrchu a mäkučkých vo vnútri. Namiesto klasickej múky som zvolila celozrnnú a namiesto vyprážania prípravu v rúre. A výsledok? Skutočne luxusný!
Potrebujeme:
250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
250 g pšeničnej múky celozrnnej špeciál – strednej (Pohronský Ruskov fialový obal)
½ lyžičky jedlej sódy
½ kocky čerstvého droždia
100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (1/2 téglika)
220 ml vlažného mlieka
1 menší strúčik cesnaku
Olej
Soľ
½ lyžičky práškového cukru
Postup:
Z trochy mlieka, cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme obe múky, soľ a sódu. Potom prilejeme kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vypracujeme hladké cesto.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. S vykysnutého cesta tvarujeme naolejovanými rukami jednotivé langoše tak, že cesto roztiahneme do tvaru langošov. Langoše preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 15-20 minút vykysnúť.
Rúru medzitým nastavíme na 230 stupňov. Plech s langošmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 4 minúty. Potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 4 minúty, alebo kým langoše nie sú na povrchu zlatisté.
Podávame potreté pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja a vody.
Najlepšie smotanové langoše
Tieto langoše sú u nás doma absolútnou jednotkou. Vďaka smotane je cesto vláčne, nadýchané, krásne mäkké a po vypražení úžasne chrumkavé. Napokon, vyskúšajte ich sami a uvidíte, že lepšie langoše ste ešte nejedli. :-)
Potrebujeme (na 4 porcie):
300 g hladkej múky
200 g kyslej smotany
Štipku soli
1 lyžičku cukru
1 kocku čerstvého droždia
150 ml telej vody
Postup:
Do menšej misky vlejeme teplú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.
Do väčšej misky nasypeme múku so soľou a pridáme kvások. Nakoniec pridáme smotanu a vypracujeme cesto. Ak sa nám cesto zdá riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť tuhé a lepivé – preto je najlepšie vymiešať ho vareškou.
Cesto je potrebné dôkladne vymiešať. Potom ho však už nenechávame kysnúť, ale môžeme okamžite dávkovať jednotlivé langoše, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Z hotových langošov jemne odstránime prebytočný olej pomocou papierovej utierky. Langoše potrieme pretlačeným cesnakom, smotanou a posypeme syrom.
Bez vyprážania: Falošné langoše z kefíru
Falošné langoše z kefírového cesta, ktoré sa nevyprážajú, avšak môžete ich naplniť chutnou náplňou podľa vlastnej chuti a fantázie.
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1 šálku kefíru
2 vajcia
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
½ lyžičky jedlej sódy
1 a ½ lyžičky oleja
300 g strúhaného syra
Na potretie:
Cesnak
Pre menej „pôstnu“ verziu môžeme použiť na potretie aj maslo. :-)
Postup:
V miske rozšľaháme 1 vajce s kefírom, soľou, cukrom a olejom.
2 šálky múky a jedlú sódu pridáme do tekutej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Do cesta postupne zapracujeme aj zvyšnú múku. Cesto necháme 15-20 minút odpočívať prikryté utierkou.
Cesto rozdelíme na 9 častí a každú rozvaľkáme do tvaru okrúhlej placky. Do stredu každej placky navrstvíme náplň – strúhaný syr zmiešaný s vajíčkom- zavinieme a opäť opatrne rozvaľkáme do tvaru placky.
Opekáme na suchej panvici z oboch strán, kým povrch nie je zlatistý (podobne ako lokše).
Potrieme cesnakom a môžeme podávať. Vynikajúco chutia s kyslou smotanou a keď budete mať chuť na menej pôstnu verziu, potrite maslom a vychutnajte si tú skvelú chuť! :-)