plny-hrniec_transparent_negativ.png

7 najlepších receptov na domáce langoše!

7 najlepších receptov na domáce langoše, z ktorých si vyberie určite každý! :-)

Kto by nemiloval poctivé domáce langoše? Hoci nejde o najdietnejší pokrm, z času na čas predsa len môžeme trochu zhrešiť. A pre tých, ktorý vyprážané langoše celkom odmietajú máme aj dietnejšie verzie bez vyprážania. Určite si vyberiete ten pravý recept pre vás.

Langoše zo zemiakového cesta

thumb-840x440

Lahodné langoše zo zemiakového cesta. Sú krásne nadýchané a zemiaky pridávajú už tak skvelému pokrmu ešte viac na chuti.

Potrebujeme:

30 g čerstvého droždia

150 ml vlažného mlieka

1 lyžicu cukru

500 g hladkej múky

200 g uvarených zemiakov

150 ml vlažnej vody

Soľ podľa chuti

Postup:

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Múku zmiešame so soľou, pridáme nastrúhané uvarené zemiaky, vodu a kvások. Vypracujeme jednotné cesto, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

Keď cesto vykysne, rozdelíme ho na 12-13 rovnakých kúskov (bochníčkov), ktoré prikryjeme utierkou a necháme ešte 10-15 minút podkysnúť.

Potom každý bochník roztiahneme rukami (aby sa nám lepšie pracovalo, ruky si potrieme olejom).

Langoše vyprážame v oleji dozlatista.

Podávame s kečupom, potreté cesnakom alebo s obľúbenou omáčkou.

Jogurtové langoše na balkánksy spôsob

Tieto langoše som prvýkrát ochutnala na Balkáne, konkrétne na potulkách Medzimurskou župou, ktorá je naj-severnejšou oblasťou Chorvátska. Našťastie, podarilo sa mi vtedy od milej babičky vymámiť recept a dnes už langoše inak nepripravujem.

Potrebujeme (pre 6 osôb):

1 kg hladkej múky

500 ml riedkeho bieleho jogurtu

40 g čerstvého droždia

1 lyžicu cukru

3 lyžičky soli

1 bal. prášku do pečiva

2 vajcia

250 ml mlieka

Olej na vyprážanie

Postup:

V teplom mlieku rozpustíme cukor a pridáme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa príliš nelepí na ruky. Ak pracujeme s hustejším jogurtom, pridáme do cesta viac mlieka.

Cesto preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme približne 30 minút podkysnúť.

Z cesta oddeľujeme menšie kúsky (veľkosti jablka), z ktorých formujeme jednotlivé langoše. Langoše vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odkvapkať a prebytočný olej vysajeme papierovým obrúskom.

Podávame s kečupom,cesnakom alebo obľúbeným dressingom.

Rýchle syrové langoše

Rýchle syrové langoše

Poznáte langoše z jogurtového cesta? Sú neuveriteľne vláčne, lahodné a naplnia celú kuchyňuneodolateľnou vôňou. A najlepšie na nich je, že nemusíte čakať, kým vykysne cesto. Na chrumkavej dobrote si tak môžete pochutnávať už o pár minút.

Potrebujeme:

1 šálku bieleho jogurtu

2 šálky hladkej múky

1/2 lyžičky soli

½ lyžičky cukru

½ lyžičky jedlej sódy

1 šálku mäkkšieho strúhaného syra

Rastlinný olej na vyprážanie

Na náplň:

1 šálku strúhanej mozzarelly príp. iného mäkšieho syra

Na potretie:

1 strúčik cesnaku

Postup:

Jogurt zmiešame s cukrom, soľou a sódou. Pridáme múku, strúhaný syr a vypracujeme jemné a mäkké cesto.

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme placky. Do stredu každej placky navrstvíme náplň, zavinieme, pretočíme a opäť jemne rozvaľkáme do tvaru placky – langoša.

Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

Hotové placky môžeme potrieť pretlačeným cesnakom.

Mäkučké domáce langoše

Lahodné, mäkké a na povrchu chrumkavé. Najlepšie chutia potreté cesnakom, so syrom a domácou omáčkou či obyčajným kečupom.

Potrebujeme:

500 ml teplého mlieka

3,5 g sušeného droždia

1 kg polohrubej múky

200 g kyslej smotany

Štipku soli

Štipku sódy bikarbóny

3 g kryštálového cukru

Postup:

Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. V miske zmiešame múku so soľou, sódou a smotanou. Do tejto hmoty pridáme kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20-30 minút kysnúť na teplom mieste.

Z cesta oddeľujeme menšie kúsky, z ktorých formujeme jednotlivé langoše (10-12 ks). Langoše vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Necháme odkvapkať a prebytočný olej vysajeme papierovým obrúskom. Podávame potreté cesnakom s oblohou podľa chuti.

Pôstne langoše pečené v rúre

Keďže sa snažím vyhýbať vyprážanému jedlu, pokúšam sa nájsť zdravšiu alternatívu pre moje obľúbené „nezdravé“ jedlá. Dnes som zatúžila po vynikajúcich langošoch, chrumkavých na povrchu a mäkučkých vo vnútri. Namiesto klasickej múky som zvolila celozrnnú a namiesto vyprážania prípravu v rúre. A výsledok? Skutočne luxusný!

Potrebujeme:

250 g hladkej špaldovej celozrnnej múky

250 g pšeničnej múky celozrnnej špeciál – strednej (Pohronský Ruskov fialový obal)

½ lyžičky jedlej sódy

½ kocky čerstvého droždia

100 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (1/2 téglika)

220 ml vlažného mlieka

1 menší strúčik cesnaku

Olej

Soľ

½ lyžičky práškového cukru

Postup:

Z trochy mlieka, cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme obe múky, soľ a sódu. Potom prilejeme kvások, zvyšné mlieko, smotanu a vypracujeme hladké cesto.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. S vykysnutého cesta tvarujeme naolejovanými rukami jednotivé langoše tak, že cesto roztiahneme do tvaru langošov. Langoše preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte cca 15-20 minút vykysnúť.

Rúru medzitým nastavíme na 230 stupňov. Plech s langošmi vložíme do rozohriatej rúry a pečieme 4 minúty. Potom obrátime na druhú stranu a pečieme ďalšie 4 minúty, alebo kým langoše nie sú na povrchu zlatisté.

Podávame potreté pretlačeným cesnakom zmiešaným s trochou oleja a vody.

Najlepšie smotanové langoše

Domáce smotanové langoše

Tieto langoše sú u nás doma absolútnou jednotkou. Vďaka smotane je cesto vláčne, nadýchané, krásne mäkké a po vypražení úžasne chrumkavé. Napokon, vyskúšajte ich sami a uvidíte, že lepšie langoše ste ešte nejedli. :-)

Potrebujeme (na 4 porcie):

300 g hladkej múky

200 g kyslej smotany

Štipku soli

1 lyžičku cukru

1 kocku čerstvého droždia

150 ml telej vody

Postup:

Do menšej misky vlejeme teplú vodu, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások.

Do väčšej misky nasypeme múku so soľou a pridáme kvások. Nakoniec pridáme smotanu a vypracujeme cesto. Ak sa nám cesto zdá riedke, pridáme ďalšiu múku. Cesto by malo byť tuhé a lepivé – preto je najlepšie vymiešať ho vareškou.

Cesto je potrebné dôkladne vymiešať. Potom ho však už nenechávame kysnúť, ale môžeme okamžite dávkovať jednotlivé langoše, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.

Z hotových langošov jemne odstránime prebytočný olej pomocou papierovej utierky. Langoše potrieme pretlačeným cesnakom, smotanou a posypeme syrom.

Bez vyprážania: Falošné langoše z kefíru

Falošné langoše z kefírového cesta, ktoré sa nevyprážajú, avšak môžete ich naplniť chutnou náplňou podľa vlastnej chuti a fantázie.

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1 šálku kefíru

2 vajcia

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

½ lyžičky jedlej sódy

1 a ½ lyžičky oleja

300 g strúhaného syra

Na potretie:

Cesnak

Pre menej „pôstnu“ verziu môžeme použiť na potretie aj maslo. :-)

Postup:

V miske rozšľaháme 1 vajce s kefírom, soľou, cukrom a olejom.

2 šálky múky a jedlú sódu pridáme do tekutej zmesi a vypracujeme hladké cesto. Do cesta postupne zapracujeme aj zvyšnú múku. Cesto necháme 15-20 minút odpočívať prikryté utierkou.

Cesto rozdelíme na 9 častí a každú rozvaľkáme do tvaru okrúhlej placky. Do stredu každej placky navrstvíme náplň – strúhaný syr zmiešaný s vajíčkom- zavinieme a opäť opatrne rozvaľkáme do tvaru placky.

Opekáme na suchej panvici z oboch strán, kým povrch nie je zlatistý (podobne ako lokše).

Potrieme cesnakom a môžeme podávať. Vynikajúco chutia s kyslou smotanou a keď budete mať chuť na menej pôstnu verziu, potrite maslom a vychutnajte si tú skvelú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes