7 najlepších receptov z cukety

153

Cuketa je moja obľúbená zelenina – svieža, šťavnatá a navyše, obsahuje len minimum kalórií. Jej príprava je jednoduchá a dá sa využiť na množstvo skvelých a chutných receptov. Prinášam vám moje najobľúbenejšie recepty na prípravu cukety, ktoré si určite nájdu miesto, aj vo vašej kuchyni.

Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom

Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom

Toto je najjednoduchší a zároveň úžasne chutný spôsob, ako pripraviť cuketu. Vynikajúco sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsku. Stačí vám len 20 minút a vynikajúce letné predjedlo je na svete.

Potrebujeme:

400-500 g cukety

60-70 ml slnečnicového oleja

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice octu

1 lyžicu medu

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 zväzok kôpru

Postup:

Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu.

Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky.

Necháme marinovať 2 hodiny.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou

thumb-840x440 (1)

Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.

Potrebujeme:

2 ks cukety

2 vajcia

300 g hladkej múky

100 g kyslej smotany

100 g masla

6-7 lyžíc kakaového prášku

1 šálku kryštálového cukru

1 a ½ lyžičky prášku do pečiva

10 g vanilkového cukru

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.

Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.

Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Tento recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Jemné cuketové palacinky s chutnou náplňou

Jemné cuketové palacinky s chutnou náplňou

Vynikajúce a úžasne lahodné placky, ktoré pripravíte z cukety. Je to skutočne jednoduché a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku.

Potrebujeme:

1 cuketu

1 vajce

2/3 šálky hladkej múky

3/4 šálky mlieka

1/2 lyžičku soli

Mleté korenie

Rastlinný olej

Náplň:

2 lyžice majonézy

2 lyžice kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Zväzok kôpru

Panvicu s priemerom 20 cm

Postup:

Cuketu očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Pridáme soľ, korenie, mlieko a postupne múku. Vymiešame jednotné cesto.

Z cesta formujeme jednotlivé palacinky, ktoré vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán dozlatista.

Keď sú palacinky hotové, pripravíme si náplň. Zmiešame majonézu, smotanu, nasekaný kôpor a pretlačený cesnak. Náplň navrstvíme na palacinky a zrolujeme. Môžeme okamžite podávať.

Cuketová roláda

Cuketová roláda

Vynikajúca slaná dobrota, v ktorej zohráva hlavnú úlohu obľúbená letná zelenina – cuketa. Vyskúšajte z nej pripraviť šťavnatú roládu so šunkou a lahodným syrom. Chutí naozaj výborne! :-)

Potrebujeme:

2 cukety

4 plátky tvrdého syra

4 plátky šunky

1 mozzarellu

1 vajce

2 lyžice hladkej múky

4 lyžice mlieka

Postup:

V miske zmiešame mlieko, múku a vajce. Vidličkou vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať podobnú konzistenciu ako cesto na prípravu palaciniek či lievancov. Cesto osolíme a okoreníme.

Cuketu nakrájame na tenké plátky, ktoré postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji. Keď sú z oboch strán zlatisté, preložíme ich na papierový servítok a odstránime prebytočný olej.

Na pracovnú dosku rozložíme väčší kúsok alobalu a uložíme naň plátky cukety. Na cuketu uložíme plátky šunky a syra. Na vrch navrstvíme strúhanú mozzarellu . Roládu pomocou alobalu opatrne zrolujeme. Okraje alobalu pevne spojíme a uzavrieme.

Takto pripravenú roládu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Roládu necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať!

Cuketa v jogurtovom cestíčku

Fotopostup: Tekvica v jogurtovom cestíčku

Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)

Potrebujeme:

Cuketu

1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)

100 ml jogurtu

Hladkú múku

Soľ

Sladkú papriku

Cesnak

Olej na vyprážanie

Postup:

Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.

Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.

Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.

Podávame s obľúbenou omáčkou.

Témy:


Pridajte svoj komentár