7 najlepších domácich omáčok na grilovanie či do šalátov

Chystáte rodinnú grliovačku? Ku grilovaným pochúťkam jednodznačne patrí aj chutná omáčka, ktorá dotiahne dobroty z grilu do absolútnej dokonalosti. Ak obľubujete kupované omáčky z obchodu, máme pre vás niečo lepšie, 7 tipov na chutné, ľahké a poctivé domáce omáčky, ktoré hravo schovajú do vrecka kupované výrobky z obchodu.

Chystáte rodinnú grliovačku? Ku grilovaným pochúťkam jednodznačne patrí aj chutná omáčka, ktorá dotiahne dobroty z grilu do absolútnej dokonalosti. Ak obľubujete kupované omáčky z obchodu, máme pre vás niečo lepšie, 7 tipov na chutné, ľahké a poctivé domáce omáčky, ktoré hravo schovajú do vrecka kupované výrobky z obchodu.

Cesnaková omáčka

Vynikajúca cesnaková omáčka namiesto majonézy

Potrebujeme:

1 menšiu uhorku – nastrúhanú najemno

100 g nízkotučného tvarohu

2 strúčiky cesnaku – pretlačené

2 lyžice kyslej smotany

...

1 lyžičku najemno nasekaného kôpru, pažítky alebo petržlenovej vňate

Postup:

Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame a môžeme podávať. Omáčka sa hodí do šalátov, k mäsku alebo k slaným chuťovkám.

Domáca barbecue omáčka

Domáca Barbecue omáčka

Potrebujeme:

Olivový olej

1 cibuľu

2 srúčky cesnaku

Špetku drvenej chilly papričky

400 g konzervovaných rajčín

80 g trstinového cukru

2 lyžice jablčného octu

2 lyžice worčestrovej omáčky

1 lyžicu hustého rajčinového pretlaku

Postup:

Na olivovom oleji osmažíme cibuľu a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridáme chilly a opekáme 3 minútky. Pridáme konzervu krájaných rajčín, cukor, jablčný ocot, worčestrovú omáčku a pretlak. Zmes necháme na miernom plameni “bublať” cca 30 minút, alebo kým nie je dostatočne hustá (správna konzistencia pripomína puding). Výslednú omáčku rozmixujeme (príp. dosolíme) a necháme vychladnúť.

Domáca omáčka Tzatziki

Domáca omáčka Tzatziki

Potrebujeme:

500 g bieleho jogurtu – ideálne gréckeho

2 čerstvé uhorky – stredne veľké

2 lyžice olivového oleja

1 lyžicu vínneho octu

4 strúčiky cesnaku

20 g kôpru

Soľ

Čierne mleté korenie

Potrebujeme:

Uhorky umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme chvíľu odležať a odstránime prebytočnú šťavu.

K uhorkám pridáme pretlačený cesnak, najemno nasekaný kôpor, jogurt, olej a ocot. Premiešame a podľa chuti pridáme soľ a čierne korenie. Môžeme podávať.

Medovo – horčicová omáčka

BBQ-roštilj-umak-od-senfa-3-1140x500

Potrebujeme:

125 g dijonskej orčice

100 g medu

3 lyžice hnedého cukru

50 ml jablčného octu

1 lyžicu sladkého kečupu

1 lyžicu Worcesteskej omáčky

1 lyžicu granulovaného cesnaku

½ lyžičky sladkej papriky

Oregano podľa chuti

Postup:

Omáčku môžeme použiť ako marinádu alebo k už upečenému či grilovanému mäsu.

Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme jednotnú zmes. Podľa chuti môžeme pridať viac octu či medu, ak je omáčka príliš kyslá. Omáčku skladujeme v chladničke a pred použitím by mala v chlade odstáť aspoň 60 minút.

Paradajková omáčka aj do zásoby

Vynikajúca domáca omáčka bez zavárania

Potrebujeme:

4 kg paradajok

1,5 kg papriky

2 kúsky chilly

150-200 g cesnaku

200 ml octu

2 lyžice soli

Postup:

Paradajky, papriky aj chilli papričky umyjeme a osušíme. Cesnak očistíme. Paradajky nakrájame na polovice alebo štvrtinky a z papriky odstránime jadierka. Rovnako očistíme aj chilli papričky. Všetku zeleninu zomelieme v mlynčeku na mäso.

K zelenine pridáme ocot, soľ a dobre premiešame. Necháme 1 hodinu odstáť a potom opäť dobre premiešame.

Omáčku navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie a pevne uzavrieme. Skladuje na chladnom mieste.

Namiesto Tatarky: Dietna omáčka na grilovanie

Namiesto tatarky: Diétna omáčka na grilovanie aj do šalátov

Potrebujeme:

250 ml bieleho jogurtu

2 lyžice kvalitného reastlinného oleja

1,5 lyžice citrónovej šťavy

1 kyslú uhorku nakrájanú nadrobno

1 lyžicu nadrobno nakrájanej cibule

1 lyžicu horčice

1 lyžičku najemno nasekaného kôpru (voliteľné)

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Všetky suroviny spolu zmiešame a používame ako klasickú tatarsku omáčku. Vynikajúca je tiež napríklad do zemiakových šalátov.

Ľahká domáca omáčka namiesto majonézy

Ľahká domáca majonéza

Potrebujeme:

1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku

1 malú cibuľku

1 zaváranú uhorku

1 lyžicu ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)

1 lyžicu uhorkového nálevu

1 lyžičku horčice

1 lyžičku polievkového korenia

Štipku soli a čierneho korenia

Postup:

Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.

Skladujeme v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)