Vynikajúce letné dezerty, ktoré vás počas teplých dní osviežia, sú vynikajúce a jednoduché na prípravu.
Ovocný dezert
prísady
1 hruška
1 pomaranč
1 jablko
1 banán
vanilková zmrzlina
2 kúsky maslových sušienok
1 polievková lyžica kyslá smotana
1 polievková lyžica kondenzovaného mlieka
príprava
Ošúpte a nakrájajte ovocie.
Zmrznite roztlačte vidličkou a premiešajte s rozdrvenými sušienkami.
Zmiešajte kyslú smotanu a kondenzované mlieko.
Dajte ovocie porcie pohárov: jablko, potom banán, hruška a pomaranč.
Medzi každým položte vrstvu zmrzliny.
Na vrch pohárov nalejte zmes kyslej smotany a kondenzovaného mlieka.
Nechajte v mrazničke 20 minút a potom okamžite podávajte na stôl. Na vrch dezertu môžete naliať čokoládu.
Čokoládovo – tvarohové tyčinky z formičky
prísady
250 g tvarohu
100 g čokolády
2 polievkové lyžice cukor
1 kivi
50 g čerešní
príprava
Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a nalejte ju do silikónových formičiek.
Všimnite si, že vrstva by nemala byť príliš tenká. Hotové formy pošlite na niekoľko hodín do mrazničky.
Ovocie jemne nasekajte. Tvaroh sa vymieša s cukrom až do homogénnej hmoty.
Ak chcete jemnú textúru, môžete rozšľahať mixérom.
Vyberte formy z mrazničky a na čokoládu naneste náplň z tvarohu a ovocia. Zalejte zvyšnou čokoládou.
Dajte formičky späť do mrazničky, až kým nestuhne, potom odstráňte a podávajte na stôl chladený.
Dezert z tvarohu
Potrebujeme:
700 g kyslej smotany
400 g tvarohu (jemného)
250 g cukru
100 ml vody
30 g želatíny v prášku
4 Mandarínky
20 g masla,
10 g vanilkového cukru.
Postup:
Namočte želatínu do studenej vody a dobre premiešajte, nechajte napučať 10 minút (alebo podľa návodu na obale).
Očistite mandarínky, oddeľte mesiačiky a odstráňte biele časti.
Dajte maslo do horúcej panvice, počkajte, kým sa roztopí, potom pridajte mesiačiky mandarínok, 1,5 lyžičky cukru a opatrne premiešajte drevenou varechou – od roztopenia cukru nechajte na panvici 1-2 minúty.
Karamelizované mandarínky preložte na tanier a nechajte vychladnúť.
Do misky dajte tvaroh, vanilkový cukor, 5 lyžíc kyslej smotany, polovicu zostávajúceho cukru a dobre premiešajte ručným šľahačom.
Zostávajúcu kyslú smotanou a cukor dajte do samostatnej misy a vyšľahajte s mixérom, aby sa cukor úplne roztopil a potom pridajte tvarohovú zmes.
Pomaly prilejte do zmesi želatínu (želatínu sme si zahrievaním rozpustili podľa návodu na obale) a dobre premiešajte.
Do zmesi dajte aj plátky mandarínky a premiešajte.
Ponechajte pár mesiačikov mandarínok na dekoráciu.
Nalejte hmotu do formy (napríklad bábovkovej) a plátky mandarínok môžete v zmesi jemne rozmiesniť lyžicou, aby boli po celom objeme zmesi.
Formu zakryte fóliou a vložte ju do chladničky minimálne 2 hodiny.
Po dvoch hodinách vložte formu do horúcej vody na 15 sekúnd, potom obráťte hore dnom a vyklopte. Posypte vrch torty kokosom a dajte plátky mandarínky na vrch, potom nakrájajte a podávajte.
Maškrta z bábovkovej formy
Potrebujeme:
Želatína – 40 g;
Voda – 120 ml;
Tvaroh – 700 g;
Kyslá smotana – 200 ml (čo najhustejšia);
Cukor kr. – 150 g;
Vanilín – podľa chuti;
Broskyne alebo marhule – 1 ks;
Piškóty – 150 g;
Postup:
Želatínu necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním rozpustíme. Potom necháme mierne vychladnúť.
Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, vanilkou – najlepšie je na miešanie použiť elektrický šľahač.
Do tvarohovej hmoty vmiešame želatínu.
Ovocie si nakrájame na kúsky a ideme vrstviť.
Do silikónovej formy navrstvíme časť tvarohovej hmoty, potom pridáme kúsky ovocia, ďalšia vrstva tvarohového krému, ovocie a zľahka nakrájané piškóty. Pridáme zvyšok krému, uhladíme a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny, alebo kým zmes nestuhne.
Potom jednoducho vyklopíme z formy a môžeme krájať.
5-minútové tiramisu do pohárov
Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):
200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót
200 g nízkotučného tvarohu
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)
Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Kakao na posypanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrsch aj kvapnúť trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnúť.
Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím
Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
150 g kyslej smotany
2 lyžice medu
1 lyžicu želatíny v prášku
100 ml mieka
Ovocie podľa chuti:
1 ks banánu
1 ks kivi
Broskyňa, mandarinka, pomaranč
Postup:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku – na mesiačiky.
Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!
Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.
Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.
Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Mandarínková panna cotta
Potrebujeme:
300 ml smotany na šľahanie
400 ml mandarínkovej šťavy
60 g cukru
20 g želatíny v plátoch
30 ml vody
30 ml mlieka
50 g tvarohu jemného
Vanilkový cukor
Manradínky
Postup:
Najskôr pripravte krémovú vrstvu. Polovica želatíny do 50 ml studenej šťavy a nechajte nabobtnať. V panvici zmiešajte mlieko, smotanu, 100 ml šťavy, tvaroh, vanilkový cukor a polovicu cukru. Dajte na malý plameň, pridajte kôru a neustále sa miešajte.
Odstráňte krémovú hmotu z tepla, pridajte želatínu a dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte do chladničky asi na hodinu, kým nepripravíte zvyšok dezertu.
Ak chcete vytvoriť mandarínové želé, namočte druhú časť želatíny do 50 ml šťavy a nechajte ju 30 minút napučať . V samostatnej panvici zmiešajte 200 ml šťavy, vodu a zostávajúci cukor, priveďte do varu a pridajte napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
Vyberte zahladené poháre z chladničky a navrstvíte na vrch mandarínkové želé aj s kúskami mandariniek.
Dezert nechajte v chladničke až do vychladenia. Hotový dezert môže byť zdobený mandarínovými plátkami, strúhanou čokoládou alebo kokosovými hoblinkami.
Mliečny penový dezert
Skvelý dezert nielen pre deti, ktorý pripomína obľúbeného mliečneho Pribináčika. Je vynikajúci, lahodný a nenáročný na prípravu. Moje deti ho tiež volajú „teplá zmrzlina“ pretože chuťou naozaj pripomína smotanovú pochúťku.Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)
Potrebujeme:
500 ml bieleho jogurtu
175 g kyslej smotany
1 lyžicu želatíny v prášku
2 lyžice studenej vody
50 g práškového cukru
½ bal. vanilkového cukru
Postup:
Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na miernom plameni (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a oboma druhmi cukru. Šľaháme po dobu približne 3 minút.
Do hmoty postupne vlejeme za stáleho šľahania aj vychladnutú želatínu a šľaháme ešte 3 minúty.
Hmotu navrstvíme do dezertných pohárov a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.
Ľahký tvarohovo-jogurtový dezert
Rýchly dezert s jednoduchou prípravou bez pridaného cukru. Ideálny pre každého, kto obľubuje lahodné pochúťky plné živín, ktoré zbytočne nezaťažia váš organizmus.
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu (s nižším obsahom tuku)
100 g bieleho jogurtu
1 zrelý banán
1 lyžicu medu
Postup:
Banán ošúpeme a nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme biely jogurt, tvaroh a rozmixujeme. Nakoniec pridáme med a všetko premiešame.
Vznikne nám hustý a vzdušný krém. Pripravíme si dezertné poháre a krém navrstvíme do pohárov. Ozdobíme kolieskami banánov a drvenými grahamovými sušienkami. Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme podávať.