7 fantastických dezertov za studena, ktoré očaria neprekonateľnou chuťou a rýchlou prípravou: Číslo 6 môžete aj na diéte!

Ovocný dezert

dezert s ovocím

prísady

  • 1 hruška
  • 1 pomaranč
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • vanilková zmrzlina
  • 2 kúsky maslových sušienok
  • 1 polievková lyžica kyslá smotana
  • 1 polievková lyžica kondenzovaného mlieka

príprava

  1. Ošúpte a nakrájajte ovocie.
  2. Zmrznite roztlačte vidličkou a premiešajte s rozdrvenými sušienkami.
  3. Zmiešajte kyslú smotanu a kondenzované mlieko.
  4. Dajte ovocie porcie pohárov: jablko, potom banán, hruška a pomaranč. Medzi každým položte vrstvu zmrzliny.
  5. Na vrch pohárov nalejte zmes kyslej smotany a kondenzovaného mlieka. Nechajte v mrazničke 20 minút a potom okamžite podávajte na stôl. Na vrch dezertu môžete naliať čokoládu.

Čokoládovo – tvarohové tyčinky z formičky

tvaroh

prísady

  • 250 g tvarohu
  • 100 g čokolády
  • 2 polievkové lyžice cukor
  • 1 kivi
  • 50 g čerešní

príprava

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  1. Rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli a nalejte ju do silikónových formičiek. Všimnite si, že vrstva by nemala byť príliš tenká. Hotové formy pošlite na niekoľko hodín do mrazničky.
  2. Ovocie jemne nasekajte. Tvaroh sa vymieša s cukrom až do homogénnej hmoty. Ak chcete jemnú textúru, môžete rozšľahať mixérom.
  3. Vyberte formy z mrazničky a na čokoládu naneste náplň z tvarohu a ovocia. Zalejte zvyšnou čokoládou.
  4. Dajte formičky späť do mrazničky, až kým nestuhne, potom odstráňte a podávajte na stôl chladený.

Dezert z tvarohu

Potrebujeme:

  • 700 g kyslej smotany
  • 400 g tvarohu (jemného)
  • 250 g cukru
  • 100 ml vody
  • 30 g želatíny v prášku
  • 4 Mandarínky
  • 20 g masla,
  • 10 g vanilkového cukru.

Postup:

Namočte želatínu do studenej vody a dobre premiešajte, nechajte napučať 10 minút (alebo podľa návodu na obale).

Očistite mandarínky, oddeľte mesiačiky a odstráňte biele časti.

Dajte maslo do horúcej panvice, počkajte, kým sa roztopí, potom pridajte mesiačiky mandarínok, 1,5 lyžičky cukru a opatrne premiešajte drevenou varechou – od roztopenia cukru nechajte na panvici 1-2 minúty. Karamelizované mandarínky preložte na tanier a nechajte vychladnúť.

Do misky dajte tvaroh, vanilkový cukor, 5 lyžíc kyslej smotany, polovicu zostávajúceho cukru a dobre premiešajte ručným šľahačom. Zostávajúcu kyslú smotanou a cukor dajte do samostatnej misy a vyšľahajte s mixérom, aby sa cukor úplne roztopil a potom pridajte tvarohovú zmes. Pomaly prilejte do zmesi želatínu (želatínu sme si zahrievaním rozpustili podľa návodu na obale)  a dobre premiešajte. Do zmesi dajte aj plátky mandarínky a premiešajte. Ponechajte pár mesiačikov mandarínok na dekoráciu.

Nalejte hmotu do formy (napríklad bábovkovej) a plátky mandarínok môžete v zmesi jemne rozmiesniť lyžicou, aby boli po celom objeme zmesi.

Formu zakryte  fóliou a vložte ju do chladničky minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách vložte formu do horúcej vody na 15 sekúnd, potom obráťte hore dnom a vyklopte. Posypte vrch torty kokosom a dajte plátky mandarínky na vrch, potom nakrájajte a podávajte.

Maškrta z bábovkovej formy

Potrebujeme:

  • Želatína – 40 g;
  • Voda – 120 ml;
  • Tvaroh – 700 g;
  • Kyslá smotana – 200 ml (čo najhustejšia);
  • Cukor kr. – 150 g;
  • Vanilín – podľa chuti;
  • Broskyne alebo marhule – 1 ks;
  • Piškóty – 150 g;

Postup:

Želatínu necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním rozpustíme. Potom necháme mierne vychladnúť.

Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, vanilkou – najlepšie je na miešanie použiť elektrický šľahač.

Do tvarohovej hmoty vmiešame želatínu.

Ovocie si nakrájame na kúsky a ideme vrstviť. Do silikónovej formy navrstvíme časť tvarohovej hmoty, potom pridáme kúsky ovocia, ďalšia vrstva tvarohového krému, ovocie a zľahka nakrájané piškóty. Pridáme zvyšok krému, uhladíme a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny, alebo kým zmes nestuhne. Potom jednoducho vyklopíme z formy a môžeme krájať.

5-minútové tiramisu do pohárov

Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):

200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót

200 g nízkotučného tvarohu

100 g kyslej smotany

50 g práškového cukru

Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)

Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

Kakao na posypanie

Postup:

Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrsch aj kvapnúť trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnúť.

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Mandarínková panna cotta

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie

400 ml mandarínkovej šťavy

60 g cukru

20 g želatíny v plátoch

30 ml vody

30 ml mlieka

50 g tvarohu jemného

Vanilkový cukor

Manradínky

Postup:

Najskôr pripravte krémovú vrstvu. Polovica želatíny do 50 ml studenej šťavy a nechajte nabobtnať. V panvici zmiešajte mlieko, smotanu, 100 ml šťavy, tvaroh, vanilkový cukor a polovicu cukru. Dajte na malý plameň, pridajte kôru a neustále sa miešajte.

panna cotta

Odstráňte krémovú hmotu z tepla, pridajte želatínu a dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte do chladničky asi na hodinu, kým nepripravíte zvyšok dezertu.

panna cotta s mandarinkami

Ak chcete vytvoriť mandarínové želé, namočte druhú časť želatíny do 50 ml šťavy a nechajte ju 30 minút napučať . V samostatnej panvici zmiešajte 200 ml šťavy, vodu a zostávajúci cukor, priveďte do varu a pridajte napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.

panna cotta s mandarínovou šťavou

Vyberte zahladené poháre z chladničky a navrstvíte na vrch mandarínkové želé aj s kúskami mandariniek.

dezert s mandarinkami

Dezert nechajte v chladničke až do vychladenia. Hotový dezert môže byť zdobený mandarínovými plátkami, strúhanou čokoládou alebo kokosovými hoblinkami.

Mliečny penový dezert

Mliečny penový dezert s bleskovou prípravou

Skvelý dezert nielen pre deti, ktorý pripomína obľúbeného mliečneho Pribináčika. Je vynikajúci, lahodný a nenáročný na prípravu. Moje deti ho tiež volajú „teplá zmrzlina“ pretože chuťou naozaj pripomína smotanovú pochúťku.Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)

Potrebujeme:

500 ml bieleho jogurtu

175 g  kyslej smotany

1 lyžicu želatíny v prášku

2 lyžice studenej vody

50 g práškového cukru

½ bal. vanilkového cukru

Postup:

Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na miernom plameni (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.

Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a oboma druhmi cukru. Šľaháme po dobu približne 3 minút.

Do hmoty postupne vlejeme za stáleho šľahania aj vychladnutú želatínu a šľaháme ešte 3 minúty.

Hmotu navrstvíme do dezertných pohárov a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.

Ľahký tvarohovo-jogurtový dezert

Ľahký tvarohovo-jogurtový dezert

Rýchly dezert s jednoduchou prípravou bez pridaného cukru. Ideálny pre každého, kto obľubuje lahodné pochúťky plné živín, ktoré zbytočne nezaťažia váš organizmus.

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu (s nižším obsahom tuku)

100 g bieleho jogurtu

1 zrelý banán

1 lyžicu medu

Postup:

Banán ošúpeme a nakrájame  na kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme biely jogurt, tvaroh a rozmixujeme. Nakoniec pridáme med a všetko premiešame.

Vznikne nám hustý a vzdušný krém. Pripravíme si dezertné poháre a krém navrstvíme do pohárov. Ozdobíme kolieskami banánov a drvenými grahamovými sušienkami. Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme podávať.

Témy:


Pridajte svoj komentár