Tento recept som po prvýkrát ochutnala vo francúzsku a už vtedy mi veľmi zachutil. Jeho základ tvoria palacinky, bešamel a šťavnatý špenát. Ak obľubujete nové jedlá a netradičnú prípravu tradičných pokrmov, tento recept si určite zamilujete.
Potrebujeme:
10 palaciniek (pripravíme klasicky z mlieka, múky, vajec, štipky soli a trochy oleja)
Na omáčku:
750 ml mlieka
80 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
80 g masla
Štipku muškátového oriška
Štipku soli a korenia
Hrsť strúhaného parmenzánu
Na náplň do palaciniek:
500 g špenátu (môžeme použiť mrazený, ktorý necháme rozmraziť)
200-300 g syra ricotty
Hrsť strúhaného parmezánu
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
30 g masla
Na posypanie:
Hrsť parmezánu
Postup:
Palacinky vypražíme na panvici „na sucho“.
Následne si pripravíme omáčku. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame, kým zmes nezačne peniť. Potom pomaly pridávame mlieko a varíme asi 10 minút. Pred koncom pridáme do zmesi soľ, korenie a muškátový oriešok. Zložíme z plameňa a pridáme parmezán.
Rozmrazený špenát scedíme. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme špenát, prikryjeme a necháme chvíľu dusiť. Potom zložíme z plameňa, necháme chvíľu vychladnúť a do zmesi vmiešame ricottu, vajcia a hrsť parmezánu. Dochutíme soľou.
Zapekaciu misu vymažeme maslom a na dno navrstvíme ½ omáčky. Palacinky potrieme špenátovou zmesou, zrolujeme a nakrájame na kúsky dlhé cca 8 cm. Rolky naukladáme do misy vedľa seba a polejeme zvyšnou omáčkou. Môžeme posypať ešte trochou parmezánu.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 15 minút, alebo kým sa na vrchu nevytvorí kôrka. Podávame ešte teplé.
zdroj: coolinarika