Toto je naozaj prudko návykové chrumkanie. Cuketové tyčinky sú zdravé a pokojne si ich môžete dať k telke. Na prípravu sú veľmi jednoduché a určite zachutia aj tým, ktorí cuketu nemusia. Všetky ostatné recepty som si v počítači zrušila, konečne som našla tie najlepšie.
Potrebujeme:
150 g nastrúhanej cukety (šúpať netreba)
200 g špaldovej alebo ovsenej múky (dá sa použiť aj klasická hladká múka)
6 strúčikov cesnaku
100 g kvalitného masla
½ bal. kypriaceho prášku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce na potretie
Semienka a morskú soľ
Postup:
Cuketu osolíme a necháme chvíľu vypotiť. Zatiaľ si do inej misky nastrúhame maslo, pridáme múku, pretlačený cesnak, kypriaci prášok a cuketu. Ak sa vám zdá, že je zmes príliš hustá, pridajte trochu cuketovej šťavy. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút.
Potom cesto rozvaľkáme a nakrájame na tyčinky (nie príliš hrubé, stačia 3-4 mm). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme semienkami a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi 10 minút.
Ja som použila obyčajnú bielu múku a dala som priamo do cesta trochu celého maku. Tieto tyčinky môžete robiť na milión spôsobov. Ak chcete zdravšiu verziu, tak bielu múku len vymeňte za ovsenú alebo špaldovú. Okrem tyčiniek môžete robiť aj šúľky, krekry, alebo mini pagáčiky. Ak necháte v ceste aj cuketovú šupku, budú mať tyčinky zľahka zelenkastú farbu. Ale ja tie chutia výborne.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.