Akákoľvek jednoduchá sa zdá príprava piškóty, nie vždy vyjde tak, ako ste si predstavovali.
Ak nechcete mať ploché, suché cesto, riaďte sa týmito radami.
Piškóta je v našej kuchyni veľmi obľúbená, často ju robíme ako základ na rôzne torty alebo len tak, aby sme ju mohli poliať čokoládovou polevou.
Preto je dobré sa naučiť týchto pár jednoduchých pravidiel z portálu nosalty, ktoré ju dovedú k dokonalosti.
Tajomstvo výroby dokonalej piškóty
Suroviny
Dôležité sú v prvom rade suroviny, ktoré na piškótu použijete.
Pracujte vždy s čerstvými vajíčkami, ktoré ste vopred vybrali z chladničky.
Vajcia izbovej teploty fungujú v ceste lepšie.
Ľahšie sa zmiešajú s ostatnými ingredienciami.
Šľahanie vajec
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a následne spracujeme aj žĺtky.
Šľaháme ich s cukrom.
Šľaháme, až kým hmota úplne nezbelie a cukor sa úplne neroztopí.
Hmota tak získa oveľa pevnejšiu štruktúru.
Múka
Múku pri pridávaní do vaječnej zmesi dôkladne preosejte.
Zabránite tak tvorbe hrudiek v piškótovom ceste.
Rúra na pečenie
Predhrejte rúru tak, aby sa piškóta po vložení do formy okamžite ocitla v horúcom prostredí a mohla hneď vykysnúť.
Po tom, čo sme si dobre rozohriali rúru a vložili sme do nej piškótu, dvierka neotvárame, uvoľní sa tým teplo.
Krájanie
Pokles teploty spojený s mnohonásobným otvorením dvierok býva hlavnou príčinou spľasnutia piškóty.
Keď je hotová, ešte sa jej nedotýkajte.
Nechajte piškótu trochu vychladnúť.
Potom ju vyberte z formy (asi po 15 minútach).
Na mriežke ju teraz nechajte úplne vychladnúť.
Krájajte ju až vtedy, keď je studená!
Dobrú chuť!