6 tipov na najlepšie slané rolády

Pripravte pre vašich hostí to najlepšie pohostenie. vyskúšajte niektorú z našich slaných rolád.

Smotanová roláda „snehulienka“

kolaz_1458135754

Vynikajúca syrová roláda, ktorá sa skvele hodí ako chuťovka na slávnostný stôl ale určite poteší aj ako chutná večera. Navyše, môžete ju vyzdobiť pomocou byliniek a zeleniny tak, že sa stane aj

Potrebujeme:

130 g + 60 g majonézy (môžeme nahradiť kyslou smotanou)

4 vajcia

180 g taveného syra

1 strúčik cesnaku

...

Soľ a korenie podľa chuti

Mrkva a kôpor na ozdobu

Postup:

Vajcia zmiešame so soľou, korením a majonézou (130 g). Z kôpru a mrkvy môžeme vytvoriť kvetinové ozdoby, ktoré položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a opatrene na ne nalejeme cesto. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút – kým cesto nezíska na povrchu zlatistý nádych.

9TfNwioScoY

l7dKfGd1GT8

Syr uložíme na 20 minút do mrazničky a potom nastrúhame. Pridáme nasekaný cesnak, kôpor a majonézu – dôkladne premiešame.

qI0HkBCMEP8

Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry a opatrne odstránime papier tak, aby sme neporušili cesto (ide to ťažšie, no s trochou trpezlivosti sa vám určite podarí).

AVcJXmnmdxY

Na cesto navrstvíme náplň a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu necháme zabalenú vo fólií a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.

J2kvGTA9eSg

Salámovo-syrová roláda

Fotopostup: Salámovo-syrová roláda

Potrebujeme:

500 g smotanového syra izbovej teploty

300 g suchej salámy nakrájanej na tenké plátky

1 zelenú papriku nakrájanú na tenké plátky

Postup:

Na pracovnú dosku rozprestrieme potravinovú fóliu, položíme na ňu syr a prikryjeme ho ďalším kusom fólie. Valčekom rozvaľkáme syr na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 centimeter.

Z vrchu odstránime fóliu a na syr ukladáme plátky salámy. Potom syr pokrytý salámou opäť prikryjeme fóliou a opatrne otočíme.

Potom z vrchnej časti opäť odstránime fóliu a na syrovú vrstvu nanesieme plátky zelenej papriky. Roládu opatrene zrolujeme tak, aby držala čo najpevnejšie.

Roládu servírujeme nakrájanú na kolieska. Pri krájaní použite ostrý nôž.

Kompletný fotopostup prípravy salámovo-syrovej rolády nájdete TU.

Špenátovo-lososová roláda

Rýchla a skvelá večera zo špenátu: Pripravte si z neho fantastickú roládu

Ak hľadáte nápad na originálnu, chutnú a predovšetkým rýchlu večeru pre celú rodinu, táto slaná roláda bude pre vás tým pravých orechovým. Zvládnete ju už za pár minút! :-)

Potrebujeme:

125 g čerstvého (príp. mrazeného špenátu)

4 vajcia

250 g údeného lososa (prípadne kvalitnej šunky)

50 g strúhaného syra

200 g smotanového syra s bylinkami

50 g najemno strúhaného parmezánu

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Špenát umyjeme a nakrájame nadrobno.

Vo väčšej miske vyšľaháme vajcia do peny. Potom pridáme špenát, syr a dochutíme soľou a korením.

Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vyložíme papierom a posypeme strúhaným parmezánom. Na parmezán potom nalejeme cesto.  Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 10 minút.

Upečenú cesto vyberieme z rúry a pretočíme tak, aby bola papier na pečenie na vrchu cesta. Potom ho opatrne odstránime.

Cesto preložíme na potravinársku fóliu a rozotrieme naň syr a uložíme plátky lososa. Môžeme pridať ďalšie ľubovolné koreniny a skvelou voľbou je pokvapkať lososa trochou čerstvej citrónovej šťavy.

Roládu opatrne zrolujeme do fólie a vložíme stuhnúť do chladničky.

Servírujeme nakrájanú na kolieska.

Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom

Zemiaková roláda plnená šunkou a syrom

Potrebujeme:

500 g zemiakov

200 g hladkej múky

1 vajce

30 g masla

Soľ a korenie podľa chuti

Na náplň:

Plátky šunky

Strúhaný syr

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme ako klasickú kašu. Pridáme maslo, múku, maslo a vypracujeme hladké cesto. Podľa chuti ho môžeme dochutiť soľou a korením.

Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka

Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka

Vynikajúce pohostenie na veľkonočný stôl. Pripravte pre vašich hostí skvelé, farebné pohostenie.

Potrebujeme:

200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku

200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve

350 g zemiakov

100 g jabĺk

5 vajec

Citrónovú šťavu

Soľ a korenie

6 lyžíc kyslej smotany

6 lyžíc majonézy

1 lyžicu horčice

200 ml zeleninového vývaru

20 g želatíny v prášku

Postup:

Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.

Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Vajcia uvaríme natvrdo.

Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.

Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.

Rolku podávame nakrájanú na pásiky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)