Perfektné tipy na rezne trochu inak. Vyskúšajte ich plnené na 6 rôznych spôsobov. Tieto recepty si určite odložte.
Kurací rezeň plnený syrom a slaninkou
Potrebujeme:
Pažítku
4 ks kuracích pŕs
8 trojuholníčkov taveného syra
100 g slaninky
1 lyžicu nakrájaných sušených rajčín
1 zelenú papriku nakrájanú androbno
Soľ, čierne korenie
Na trojobal:
300 g strúhanky
200 g hladkej múky
3 vajcia
Postup:
Nadrobno nakrájané paradajky, pažítku, papriku aj slaninu zmiešame s taveným syrom. Kuracie prsia nakrájame na tenšie rezne a pod fóliou ich naklepeme na čo najväčšiu plochu. Osolíme a okoreníme.
Na jednu polovicu mäsa navrstvíme náplň a zavinieme tak, aby náplň bola uprostred. Potom obalíme ako klasicky v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Vyprážame ako klasické rezne.
Morčací rezeň plnený pikantnou klobáskou
Potrebujeme:
Plát mäsa z morčacích pŕs (mäso si narežeme na čo najväčšiu plochu)
2 kusy pikantnej klobásky
Soľ, korenie
2 lyžice bravčovej maste
100 ml vody
Postup:
Mäso, ktoré sme si narezali na čo najväčšiu plochu môžeme ešte podľa potreby naklepať pod fóliou. Osolíme a okoreníme.
Na jeden okraj mäsa uložíme klobásu tak, aby bola po celej dĺžke mäska (1-2 kusy podľa dĺžky klobás). Zavinieme, ako pri príprave klasickej rolády.
Roládu potrieme zvrchu masťou a preložíme do zapekacej misy. Podlejeme 100 ml vody a dáme piecť (roládu môžeme ešte zvrchu posypať korením). Pečieme pri teplote 200 studňou prikryté alobalom. Pečieme asi 60-70 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ešte 15 minút.
Podávame s ľubovoľnou prílohou.
Rezne plnené syrom v nachrumkavejšom trojobale
Potrebujeme:
6 kusov 1-2 cm hrubých plátkov kuracích pŕs
6 plátkov syra
Soľ a čierne mleté korenie
Strúhanka:
200 g kukuričnej múky
100 g hladkej múky
½ bal. prášku do pečiva
4 vajciach
1 lyžicu kr. cukru
1 lyžičku soli
1 lyžičku mletého korenia
200 ml mlieka
Postup:
Plátky mäska narežeme, ale neprerežeme ich celkom. Osolíme, okoreníme a dáme na pár minút odležať do chladničky. V miske zmiešame prášok do pečiva, múku, vajcia, soľ, cukor a korenie.
Do narezaných otvorov v kuracích prsiach dáme syr a potom obalíme najskôr v cestíčku a potom v kukuričnej múke (môžeme aj 2x).
Vyprážame v oleji ako klasické rezne.
Rezeň plnený hubami
Potrebujeme:
4 ks. Kuracích pŕs
Soľ
Čierne mleté korenie
Grilovacie korenie
Náplň:
1 cibuľku
350 g húb
Soľ
Čierne korenie
Postup:
Mäsko si naklepeme pod fóliou a ochutíme soľou a korením. Cibuľku nakrájame nadrobno, opražíme na oleji, pridáme huby, petržlenku a všetko spolu orestujeme. Hubovú plnku navrstvíme na mäsko, zrolujeme a uložíme do vymasteneje misy otvorenými stranami nadol tak, aby náplň nevypadla. Pečieme pri teplote 190 stupňov pod alobalom asi 35-40 minút. Krátko pred koncom pečenia alobal zložíme a necháme zapiecť.
Kyjevské rezne
Potrebujeme:
200 g masla
Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno
4 strúčiky cesnaku
Citrónová šťava
Soľ, korenie
4-5 plátkov slaniny
4-5 ks kuracích pŕs
Strúhanka, múka a vajcia na obaľovanie
Olej
Postup:
Zmäknuté maslo zmiešame s petržlenovou vňaťou, nakrájanou slaninou, soľou a korením. Pokvapkáme citrónovu šťavou. Náplň zabalíme do fólie – do tvaru rolky a vložíme do chladničky – náplň musí byť dobre vychladená (ja vkladám na 15 min. do mrzáka, aby náplň poriadne stuhla).
Mäso umyjeme, očistíme, vysušíme a ochutíme soľou a korením. Nakrájame na menšie kúsky.
V každom kúsku mäsa spravíme otvor na plnenie. Do týchto otvorov vložíme náplň nakrájanú na kúsky. Aby náplň nevytiekla, zavrieme otvory pomocou špáradiel.
Teraz plnené mäso klasicky obalíme v trojobale.
Rezne zo všetkých strán opražíme na rozpálenom oleji tak, aby strúhanka získala zlatistý nádych. Potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Kardinálske plnené rezne v rúre
Potrebujeme:
Kuracie prsia, alebo stehná vykostené (môžete použiť aj dolné stenienka)
Syrokrém alebo iný rozotierateľný syr
1 ks zelenej papriky
Trochu petržlenovej vňate
Asi 150 – 200 g slaninky nakrájanej na drobno
Na obaľovanie:
Hladká múka
Vajcia
Strúhanka
Slané arašidy pomleté
Postup:
Kuracie mäso očistíme, osolíme, okoreníme, nakrojíme a naplníme plnkou – plnku môžeme použiť aj do stehienok.
Potom každý kúsok obalíme najskôr v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajíčkach so štipkou soli a nakoniec v strúhanke do ktorej sme si pridali aj namleté arašidy.
Uložíme na vymastený plech a každý kus pokvapkáme lyžicou oleja. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50 minút. Potom obrátime a pečieme ešte asi 20 minút – podľa toho, aké je mäsko hrubé (možno bude stačiť aj menej času). Indíciou je, že mäsko je krásne upečené.
Rezne môžete aj vyprážať, ale originál je pečený, odporúčam. Najlepšia príloha sú pečené zemiačky.