Tento tip na zaváranie pochádza zo stránky tinkinerecepty a minulý rok nám o ňom povedala čitateľka Miška. Kedže je práve teraz sezóna jahôd a mnohí sa chystáte pustiť do zavárania, dávame vám do pozornosti tento skvelý tip – zaváranie bez nálevu a hlavne bez cukru, vhodné aj pre cukrovkárov.
Bez nálevu, bez cukru
Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť jahôd a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt. Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní. Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)
Ako na to?
Zo všetkého najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.
Do pohárov navrstvíme ovocie (ak sú jahody väčšie, môžeme ich nakrájať – nie je to však potrebné). Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant. Takto navrstvené jahody v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť. Jahody po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad. Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Sterilizujeme v hrnci 5 minút pri teplote 80-90 stupňov. Uvidíte, že jahody pustí šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate úplne, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.
Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené. Jahody majú výbornú chuť, sú akurát sladké a výborné!
Zdroj: tinkinerecepty