Tento recept mám z Talianskej rodiny, u ktorej som bola na výmennom pobyte. Bol to síce vidiek, ďaleko od mesta, ale tú pizzu, ktorú robili som si nevedela vynachváliť. Samozrejme, priniesla som si tento recept aj domov a už ju inak vôbec nerobíme. Dúfam, že vám bude chutiť.
Milada K.
Potrebujeme:
Cesto:
600 g polohrubej múky,
4 – 6 lyžíc olivového oleja,
300 ml mlieka,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/2 lyžičky kr. cukru,
2 lyžičky soli,
1 kocka čerstvého droždia
Na paradajkovú omáčku:
1 cibuľu,
6 strúčikov cesnaku,
3 lyžice oliv. oleja,
1 menšiu mrkvu,
Štvrťku zeleru,
Paradajkový pretlak (stredná veľkosť) ,
Oregano, bazalka, soľ, čierne korenie
Ak máte domáce paradajky, tak pridajte aj tie
Na oblohu:
Šunka, mozzarella, šampiňóny…
Postup:
Pripravíme si kvások z mlieka, štipky cukru a droždia. Keď vyjde, prelejeme ho do misky s ostatnými prísadami a vymiesime jednotné cesto, ktoré sa odliepa od bokov a dna misky, dáme ho kysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si paradajkovú omáčku. Do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu, po chvíli pridáme postrúhanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl vody a pretlak. Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme aj trocha prisladiť .
Omáčka musí byť hustá. Ak je príliš riedka, nadbytočnú tekutinu necháme odpariť varením bez pokrievky. Hotovú omáčku zložíme z plameňa, necháme vychaldnúť a neskôr pridáme pretlačený cesnak a pridáme bazalku alebo oregano. Môžeme primiešať aj kečup.
Vykysnuté cesto premiesime a necháme ešte 15 minút odpočívať.
Potom na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme na placku s úriemerom cca 28 -30 cm.
Cesto nakoniec popicháme vidličkou a potrieme omáčkou. Ak by sa pasta zle roztierala, možno koleso najprv pomastiť trocha olejom a až potom nanášať .
Ja som to piekla na 220 asi necelých 15 minút.
Milada K.