Recept privezený priamo z talianskeho vidieka: Perfektná pizza + dokonalá paradajková omáčka!

Tento recept mám z Talianskej rodiny, u ktorej som bola na výmennom pobyte. Bol to síce vidiek, ďaleko od mesta, ale tú pizzu, ktorú robili som si nevedela vynachváliť
[mashshare]

Tento recept mám z Talianskej rodiny, u ktorej som bola na výmennom pobyte. Bol to síce vidiek, ďaleko od mesta, ale tú pizzu, ktorú robili som si nevedela vynachváliť. Samozrejme, priniesla som si tento recept aj domov a už ju inak vôbec nerobíme. Dúfam, že vám bude chutiť.

Milada K.

Potrebujeme:

Cesto:

600 g polohrubej múky,

4 – 6 lyžíc olivového oleja,

300 ml mlieka,

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1/2 lyžičky kr. cukru,

2 lyžičky soli,

1 kocka čerstvého droždia

Na paradajkovú omáčku:

1 cibuľu,

6 strúčikov cesnaku,

3 lyžice oliv. oleja,

1 menšiu mrkvu,

Štvrťku zeleru,

Paradajkový pretlak (stredná veľkosť) ,

Oregano, bazalka, soľ, čierne korenie

Ak máte domáce paradajky, tak pridajte aj tie

Na oblohu:

Šunka, mozzarella, šampiňóny…

Postup:

Pripravíme si kvások z mlieka, štipky cukru a droždia. Keď vyjde, prelejeme ho do misky s ostatnými prísadami a vymiesime jednotné cesto, ktoré sa odliepa od bokov a dna misky, dáme ho kysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme si paradajkovú omáčku. Do hlbšej panvice dáme restovať cibuľu, po chvíli pridáme postrúhanú mrkvu a zeler, osolíme, okoreníme, chvíľu miešame a pridáme asi 1,5 dl vody a pretlak. Dusíme chvíľu pod pokrievkou a občas pomiešame. Môžeme aj trocha prisladiť .

Omáčka musí byť hustá. Ak je príliš riedka, nadbytočnú tekutinu necháme odpariť varením bez pokrievky. Hotovú omáčku zložíme z plameňa, necháme vychaldnúť a neskôr pridáme pretlačený cesnak a pridáme bazalku alebo oregano. Môžeme primiešať aj kečup.

Vykysnuté  cesto premiesime a necháme ešte 15 minút odpočívať.

Potom na pomúčenej doske rozdelíme na 4 bochníčky. Každý bochníček rozvaľkáme na placku s úriemerom cca 28 -30 cm.

Cesto nakoniec popicháme vidličkou a potrieme omáčkou. Ak by sa pasta zle roztierala, možno koleso najprv pomastiť trocha olejom a až potom nanášať .

Ja som to piekla na 220 asi necelých 15 minút.

Milada K.

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes