Je zrejme úplne logické a prirodzené, že potraviny si nakupujeme aj do zásoby a nikdy ich nespotrebujeme všetky naraz. Po ich uskladnení však musíme starostlivo sledovať dátum exspirácie, aby sa nám neskôr náhodou nestalo, že zjeme niečo pokazené.
Našťastie ale existujú aj také potraviny, ktoré nám pri správnom skladovaní vydržia roky, a tak sa ich pravidelnou kontrolou nemusíme zaťažovať. O niektorých z nich to všetci vieme, no o niektorých to väčšina ľudí ani len netuší.
Zistite teda, ktoré potraviny majú dlhú trvanlivosť a takmer nikdy sa nepokazia. Pravdepodobne ich máte doma aj vy.
1. Sójová omáčka
S neotvoreným balením sójovej omáčky sa skutočne nikdy nič nestane. Otvoriť ju môžete aj po niekoľkých rokoch a stále bude vhodná na konzumáciu. Potom už ale, samozrejme, tak dlho nevydrží, avšak aby ste jej životnosť o čosi predĺžili, je vhodné skladovať ju v chladničke.
2. Med
Med je akási zázračná potravina. Nie len že je zdravá, ale navyše má aj veľmi dlhú trvácnosť. V suchom a tmavom prostredí môže vydržať roky.
3. Vanilkový extrakt
Podobne ako med je na tom aj vanilkový extrakt. Treba ho však uchovávať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4. Soľ
Soľ môže pri nevhodnom skladovaní občas zvlhnúť, alebo takpovediac skamenieť, no ani to na jej použiteľnosť nemá zo zdravotného hľadiska žiadny vplyv.
5. Cukor
Pokiaľ docielite, že do nádoby s cukrom nebude prúdiť vzduch, o jeho životnosť sa taktiež nemusíte báť.
6. Fazuľa
Možno vás to trochu prekvapí, ale sušené fazule sú vhodné na konzumáciu aj po tridsiatich rokoch.
7. Jablčný ocot
Ak jablčný ocot pri príprave jedál nepoužívate veľmi často, nemusíte sa báť, že sa pokazí. V skrinke či v komore vám vydrží taktiež niekoľko desiatok rokov.
8. Ryža
Biela ryža vám môže pri správnom skladovaní vydržať až 30 rokov.
9. Alkohol
Dlhovekosť vína je známa, no veľmi dobrú trvanlivosť má aj tvrdý alkohol. Po niekoľkých rokoch sa však môže kvôli oxidácii mierne zmeniť jeho chuť.