Kysnuté cesto sa určite počas veľkonočných sviatkov pripravuje v mnohých rodinách. Či už na výborný chlebík, koláče, alebo tie najlepšie domáce buchty. Toto je pár trikov, s ktorým sa vám kysnutí cesto vždy podarí!
Čo treba vedieť na úvod?
– Všetky prísady musia mať izbovú teplotu.
– Múku vždy preosiať – tak bude cesto ľahšie a vláčnejšie.
– Ak kvások necháte vyjsť priamo v jamke v múke a nie v samostatnej nádobe, dohliadnite, aby bola soľ čo najďalej od kvásku. Keď budete všetky prísady spracovávať, soľ vmieste ako poslednú.
– AK chcete, aby vám cesto vykyslo rýchlejšie, dajte ho do rúry pri teplote 45-50 stupňov. Cesto vždy pred kysnutím – či už v rúre alebo voľne posypte zľahka múkou. Cesto sa tak nevysuší ana vrchu neoschne.
– Ak sa nechcete o čerstvosť droždia starať, môžete použiť instantné. Platí, že na jeden gram instantného vychádza asi 2,5 g čerstvého. Sušené droždie navyše môžete použiť rovno, netreba z neho najprv nechať vzísť kvások.
– Pripravíte ho tak, že droždie rozdrobíte do vlažnej tekutiny s trochou cukru, necháte ho chvíľu vzísť a potom pridáte k múke.
– Na pečené sladké cesto sa najviac hodí hladká, prípadne polohrubá múka.
– Keď cesto vykysne a vy ho spracujete do podoby, ktorú chcete (žemličky,vianočka, rožky). Potrite vajíčkom a nechajte kysnúť ďalšie 25-30 minút na teplom mieste.
– Ideálna teplota pri pečení je 200 stupňov, ak ste pripravili menšie množstvo koláčov alebo sú z plochejšieho cesta, po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov.
– Ak pripravujte z kysnutého cesta šišky a nechcete, aby nasiakli toľko oleja – keď ich vyformujete a necháte odstáť vrch trošku oschne. Do oleja vkladajte práve touto mierne uschnutou časťou – nenasiaknu toľko oleja.
– Počas prvých 15-tich minút pečenia neotvárajte rúru, ak ste cesto vložili do studenej rúry, neotvárajte aspoň 25 minút.
Druhy kysnutého cesta:
Ľahké – z tohto sa robia buchty, tvarohové pečivo, šišky a bochníčky. Kysne asi pol hodinu.
Ťažké cesto – pripravuje sa s väčším množstvom tuku a pečú sa z neho vianočky a mazance. Na kysnutie potrebuje až hodinu.
Trené cesto – podobá sa na ľahké, ale je v ňom viac vajec a tekutiny. Je hustejšie a nemiesi sa ani netvaruje. Leje sa do formy a pečú sa z neho napríklad kysnuté koláče.
Kvasnice do vody
Stáva sa vám, že vám cesto niekedy jednoducho nevykysne? Problém je v droždí, aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé. Spravte si pred prípravou kvásku malý experiment. Namočte droždie do misky s vodou. Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne. Ak klesne na dno, je čerstvé! Droždie, ktoré vypláva použite na prípravu skvelého domáceho hnojiva na kvety.
Trepaný kvások zo starých kníh- krásne nadýchané cesto aj pre žiatočníkov
Tento kvások odporúčam začiatočníkom aj skúseným pekárom. Kysnuté cesto bude mäkučké, vláčne a krásne nadýchané – na domáci chlebík, vianočku, koláče či buchty je tento zlepšovák perfektný. Trik spočíva v kvásku!
Potrebujeme:
Kvások:
½ kocky droždia
1 lyžicu kr. cukru
1 lyžicu hladkej múky
100 ml vlažného mlieka
(na takýto kvások robím cesto z 500 g múky)
Nezabúdajte, že všetky prísady na cesto aj kvások musia mať izbovú teplotu – aj vajce, aj droždie).
Ďalej budeme potrebovať:
Ostatné prísady na kysnuté cesto: múku, štipku soli, tuk a vajcia (ak sú v recepte)
Postup:
Vlažné mlieko, cukor, rozmelené droždie a múku dáme do uzatvárateľnej nádoby – plastovej dózy alebo misky s vekom, je treba myslieť na to, že sa kvások zdvojnásobí. Zavrieme a aspoň 5 sekúnd všetko spolu dobre pretrepeme – to je základ, dobre pretrepať, vtedy dokáže kvások narobiť v ceste hotové divy, hovorí sa tomu trepaný kvások. Necháme v dóze 10-15 minút odpočívať.
Potom jednoducho zmiešajte s ostatnými prísadami, ktoré máte v recepte – múka, olej, vajce, soľ a dobre vymieste. Necháme kysnúť 45 minút a môžeme s cestom pracovať. Takýto kvások je výborný na akékoľvek dobroty z kysnutého cesta – od vianočky, cez buchty, koláče až po výbornú pizzu.Cesto je nadýchanejšie, jemnejšie a vláčnejšie, Naše babičky jednoducho vedeli, ako na najlepšie dobroty. :-)
Medový kvások bez čakania od žanetky
Kvások nerobím klasicky z mlieka, droždia a cukru. Jednoducho vezmem kocku čerstvého droždia a poriadne ho rozmiešam v jednej lyžici medu. Vznikne mi hnedá hustejšia tekutina.
Potom len pridám ostatné prísady, ručným šľahačom s nástavcami na cesto vymiešam cesto a je to. Takto robím už roky perfektné domáce žemle, ktorých príprava naozaj trvá len 15 minút. Stačí, keď medový kvások zmiešate s 1 kg hladkej múky, 600 ml vody a 1 lyžicou soli. Z cesta len vyformujeme, žemle, bagety alebo iné tvary a šup na plech vystlaný papierom.
Dôležité! Toto pečivo vkladáme do STUDENEJ rúry. Rúru následne zapneme na 200 stupňov a pečieme asi pol hodinku.
Recept na overené kysnuté cesto od fanúšičky
Perfektné, rokmi overené cesto, ktoré naozaj môžem nazvať “univerzál”. Na knedle, buchty, šišky a aj na kysnuté koláče.
Potrebujeme:
1 hrnček mlieka
2 žĺtky
6 lyžíc oleja
3 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
6 lyžíc cukru
1 a ½ lyžičky sušeného droždia (alebo 1/2 kocky čerstvého droždia)
Štipku soli
1 bal. vanilkového cukru
Kôru z 1 citróna – nastrúhaná
Postup:
V uvedenom poradí dáme do domácej pekárne a nastavíme program cesto. Ak domácu pekáreň nemáme, vypracujeme ako klasicky kysnuté cesto. V troche vlažného mlieka rozpustíme droždie, cukor a pridáme trochu múky. Keď kvások vyjde, primiešame ostatné prísady a spracujeme jednotné cesto. Necháme vykysnúť a s cestom pracujeme podľa vlastného uváženia. Môžeme robiť buchty, koláče, knedle…