Elixír dlhovekosti a záchrana pre vašu pečeň: Tieto hlávky nájdete na každej lúke, natrhajte si ich a dajte po pohára, poraďte to aj vašim známym!

[mashshare]

Výborný recept na domáci púpavový sirup, ktorý sa už oddávna používal na liečbu a prevenciu rôznych chorôb. Dokonca sa hovorilo, že v žltých hlavičkách je ukrytá sila samotného slnka. Kto pije púpavový sirup, ten sa bude tešiť zdraviu a ostane dlho pri sile. Špeciálne sa účinky púpavy vyzdvihujú pri starostlivosti o zdravie pečene. Tieto žlté hlavičky jej môžu byť ohromne nápomocné.

Účinky púpavového sirupu:

– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,

– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,

– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,

– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– pomáha pri dne a reume,

– odstraňuje pocit únavy,

zmierňuje opuch,

– pomáha pri jarných alergiách,

– pomáha činnosti žliaz,

– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv,

– dodáva telu energiu.

Varený sirup

Potrebujeme:

230 ks. púpavových kvetov,

1,5 l vody,

2 citróny,

1 kg trstinového cukru

Postup:

Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve. Kvety necháme vysušiť na slneičku a zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať. Potom  precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme. Varíme, až kým sirup mierne zhustne. Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme. Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.

Sirup sa dá pripraviť aj bez varenia – tento je ešte liečivejší

Potrebujeme:

Plnú litrovú nádobu púpavových hlavičiek

500 g hnedého cukru

200 ml vody

Postup:

Hlavičky necháme usušiť na slnku – aby vyliezli prípadný nájomníci :-). Potom kvietky vložíme do veľkej uzatvárateľnej nádoby, zasypeme cukrom a nádobu uzavrieme viečkom alebo aspoň potravinárskou fóliou. Nádobu necháme stáť na okennej parapete dva dni. Občas ňou zatrasieme a premiešame jej obsah. Je vhodné, aby na nádobu svietilo slnko, cukor sa rýchlejšie rozpustí. Po dvoch dňoch prilejeme do nádoby vodu a necháme ju na parapete ďalší deň.

Hotový sirup scedíme cez plátno a dobre z neho vytlačíme všetku šťavu z kvetov – tá je najvzácnejšia. Sirup, tkorý takto vznikne bude trochu zakalený, ale toho sa netreba ani v najmenšom obávať. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke. Takto pripravený sirup skaldujeme asi mesiac – používame na sladenie a po lyžičkách užívame pri zápaloch priedušiek a chorobách.

[mashshare]

Najlepšie tipy pre zdravie