Granko-tvarohový mls bez váhy a odmerky: Rýchly koláčik pre malých aj veľkých, ktorý tromfne aj drahé zákusky!

Ak chcete koniec týždňa osláviť skutočne sladkou bodkou, skúste túto dobrotu z cesta dvoch farieb – tmavého s chuťou obľúbeného granka a svetlého tvarohového cesta. Je to skutočne veľká mňamka a zvlášť pre deti!
[mashshare]

Ak chcete koniec týždňa osláviť skutočne sladkou bodkou, skúste túto dobrotu z cesta dvoch farieb – tmavého s chuťou obľúbeného granka a svetlého tvarohového cesta. Je to skutočne veľká mňamka a zvlášť pre deti!

Potrebujeme:

Tmavé cesto:

2 hrnčeky hladkej múky

1 bal. kypriacieho prášku

1 hrnček kryštálového cukru (alebo menej, ak sladíte menej)

3/4 hrnčeka oleja

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 hrnček mlieka

2 vajcia

4 lyžice Granka

Citrónová kôra z jedného citróna

Svetlé cesto:

2 vaničky mäkkého tvarohu

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. vanilkového pudingového prášku

¾-1 hrnček práškového cukru (podľa toho, ako sladíte)

2 vajcia

1/2 hrnčeka mlieka

Postup:

Na tmavé cesto si ušľaháme vajcia s cukrom do svetlej peny. Potom do zmesi pomaly vlejeme olej, mlieko a citrónovú kôru za stáleho miešania. Nakoniec prídu do cesta aj sypké prísady – múka, prášok do pečiva a granko (granko pridávam do cesta až úplne nakoniec).

Na vymastený a vysypaný plech rozotrieme 2/3 kakaového cesta, pričom zvyšok cesta si odložíme bokom na finále prípravy.

Svetlé cesto je veľmi jednoduché – stačí len zmiešať všetky prísady – tvaroh, vajcia, pudingový prášok, mlieko, vanilkový aj práškový cukor. Hmota by mala redšia.

Do vymasteného a múkou vysypaného plechu navrstvíme najskôr tmavé a potom svetlé cesto – svetlé cesto môžeme vrstviť cik-cak, alebo robiť ostrovčeky a potom ich trochu rozmazať lyžičkou. Môžete tiež vrstviť – tmavé, svetlé, tmavé – je to na vás a vašej kreativite.

Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 35 minút prípadne dlhšie, uvidíte sami. :-)

Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Tipy pre vás: Podľa originál receptu (toho, ktorý som sem dala) je cesto dosť tekuté, ja zvyknem tmavé zahustiť ešte trochou múky a do svetlého pridávam ešte jeden pudingový prášok – v originálnom recepte ide dokonca do svetlého cesta až 1 hrnček mlieka, ale to som si dovolila upraviť, naozaj sa to veľmi roztekalo. Treba však povedať, že koláčik je výborný aj tekutejšieho cesta, na chuti mu to neuberie, len sa môže trocha rozpadávať. Tiež môžete pokojne ubrať cukor, ak príliš nesladíte.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Milka V.

[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes