50 – rokov starý recept na koláč s jablkami a makom

Tento koláč je v našej rodine už roky, recept naň mi dala ešte moja stará mama, ktorá bola vyhlásená cukrárka.

 

 

Koláč robím s jablkovou alebo makovou plnkou, obe sú vynikajúce.

Môžete skúsiť aj s orechmi, je len na vás, ako si tento starodávny koláč vychutnáte.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Cesto:

600 g hladkej múky

150 g cukru práškového

1 vanilkový cukor

1 prášok do pečiva

trošku citrónovej kôry

1 vajce

250 g Hery

50 g kyslej smotany alebo 5 lyžíc sladkej smotany alebo 5 lyžíc mlieka

Náplň:

 

 

1 kg nastrúhaných jabĺk

cukor podľa chuti

vanilkový cukor

škorica

hrozienka

citrónová kôra

Ďalej:

1 žĺtok na potretie.

Postup:

Jablká olúpeme a nastrúhame nahrubo.

Na doske spracujeme cesto.

 

 

Rozkrojíme ho na 2 rovnaké kúsky.

Cesto nemusí odpočívať, dobre sa s ním pracuje.

Plech 30 x 40 cm vytrieme papierom od Hery.

 

 

Rozvaľkáme jeden diel cesta a pomocou valčeka prenesieme na plech.

Poukladáme ľahko vylisovanými jablkami.

Urovnáme, pocukrujeme, pridáme hrozienka, škoricu a citrónovú kôru.

Prikryjeme druhým plátom.

 

 

Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a vidličkou na ňom urobíme vlnky.

Pečieme na 190 ° C do zlatista (ja pečiem 30 minút).

Na čerešňovo-makovú tortu zomeliem 50 dkg maku.

 

 

Pridám cukor a roztopím s trochou mlieka, aby sa dali natrieť na cesto, navrch čerešne.

Tento koláč robím už roky, dobre sa robí a je vynikajúci.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay