plny-hrniec_transparent_negativ.png

5 zlatých pravidiel pre chrumkavé pečené zemiaky: Toto mi poradil kamarát kuchár a odvtedy už robím zemiaky len takto!

Hľadáte recept na chrumkavé pečené zemiaky, ktoré by boli dokonalou prílohou k vášmu mäsu?

Vyskúšajte tento postup a inak už pečené zemiaky ani robiť nebudete!

 

 

Pravidlo č. 1 – dobre vyhriata rúra

Ak chcete perfektné pečené zemiaky, rúra by mala mať teplotu 218 °C.

Toto je optimálna teplota na dosiahnutie dokonale chrumkavého povrchu.

 

 

Pravidlo č. 2 – zemiaky predvarte

Tento krok sa môže zdať zbytočný, ale je veľmi dôležitý.

Zemiaky si ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky podľa vášho gusta (môžu byť krúžky, aj mesiačiky) a dajte ich uvariť na 5 minút od zovretia. 

 

 

Pravidlo č. 3 – predhrejte plech

Kým sa vám varia zemiaky, nalejte na plech trochu oleja a vložte ho na 10 minút do predhriatej rúry, nech sa rozhorúči.

Vďaka tomu zemiaky nenasiaknu studeným tukom a budú menej mastné.

Pravidlo č. 4 – pretrepte zemiaky

 

 

Po 5 minútach varenia sceďte vodu a vložte zemiaky späť do hrnca.

Nechajte ich 2 minúty vyschnúť na vzduchu, potom ich prikryte pokrievkou a prudko pretrepte.

Vďaka tomu budú zemiaky zvonku chrumkavé.

Pravidlo č. 5 – pečenie

Keď vyberiete plech a vložíte naň zemiaky, mali by prskať.

Vložte plech do rúry a podľa veľkosti zemiakov pečte 45 – 50 minút.

 

 

Pred pečením ich môžete posypať rascou, alebo rozmarínom a soľte ich až na záver po upečení.

Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes