Zbožňujem zdravé jedlá, ktoré môžem pripraviť za 10-15 minút. A navyše, tieto šaláty s veľmi chutné a sú ideálne, ak hľadáte dobrú večeru.
Kapusta, ako keby bola špeciálne vytvorená pre diétu a dni pôstu. Koniec koncov, vláknina a vitamíny, ktoré zelenina veľkoryso dodáva telu, sa podieľajú na rýchlom úbytku hmotnosti a dobre naštartovanom metabolizme.
Jednoduché šaláty s kapustou
Kapustový šalát s mrkvou a orientálnym dressingom
prísady
- 200 g kapusty
- 1 mrkva
- 1 uhorka
- 2-3 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnak
- 2 polievkové lyžice slnečnicový olej
- 1 polievková lyžica citrónová šťava
- 2 lyžičky sójová omáčka
- čierne korenie podľa chuti
príprava
- Nakrájajte kapustu na jemno, nakrájajte uhorku a mrkvu na tenké prúžky, zeler na malé plátky.
- V samostatnej miske zmiešajte sójovú omáčku s maslom a citrónovou šťavou. Pridajte pretlačený cesnak a čierne korenie. Soľ nie je potrebná, pretože ju zastúpi sójová omáčka.
- Nalejte dresing na šalát, premiešajte, podávajte.
Kapustový šalát s tuniakom
prísady
- 200 g tuniaka z konzervy
- 400 g mladej kapusty
- 0,5 zväzku zelenej cibuľky
- 3 polievkové lyžice hustého jogurtu
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
príprava
- Kapusta jemne nakrájajte, dajte do hlbokej misy, trochu osoľte, mierne okoreňte. Pridajte nakrájanú zelenú cibuľu a tuniaka.
- Šalát ochutíme jogurtom, korením, premiešame a podávame.
Kapustový šalát s pomarančmi
prísady
- 500 g kapusty
- 2 pomaranče
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžička cukor
- 2 lyžičky octom balsamico
- Zelené bylinky podľa chuti
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
príprava
- Kapustu natenko nakrájajte, dajte do hlbokej misy. Nakrájajte bylinky a pridajte do kapusty. Pridajte aj soľ, korenie, cukor a zamiešajte.
- Pomarančová kôra ošúpeme a pomaranč nakrájame na kúsky, pridáme do kapusty. Šalát ochutíme octom balsamico a olejom.
Mozzarella šalát
prísady
- 300 g kapusty
- 1 červená cibuľa
- 1 uhorka
- 8 kusov cherry paradajok
- 10 olív
- 150 g mozzarelly
- 0,5 lyžičky soľ
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 polievková lyžica citrónová šťava
- čierne korenie podľa chuti
- bylinky podľa chuti
príprava
- Kapusta nakrájajte na tenko, vložte do hlbokej misy, pridajte soľ. Do kapusty pridáme červenú cibuľu, jemne nasekané bylinky, olivy a uhorku. Pridáme aj mozzarellu a cherry nakrájané na polovice.
- V samostatnej miske zmiešajte med, maslo, citrónovú šťavu a čierne korenie. Nalejte šalátový dresing, premiešajte.
Mladý kapustový šalát s uhorkami a horčicovým dressingom
prísady
- 300 g kapusty
- 4 polievkové lyžice konzervovaný hrášok
- 10 zelených olív
- 0,5 zväzku zelenej cibule
- 4 jadrá vlašských orechov
- cukor podľa chuti
- soľ podľa chuti
- bylinky podľa chuti
- 3 polievkové lyžice citrónová šťava
- 3 polievkové lyžice slnečnicový olej
- 1 lyžička horčicové semienka
príprava
- Jemne nakrájajte kapustu, dajte do hlbokej misy, posypte cukrom a soľou, trochu zamiešajte. Pridajte konzervovaný hrášok a olivy nakrájané na krúžky.
- Rozdrvte jadrá orechov, potom pridajte do kapusty. Nasekajte všetky bylinky, dajte do misky.
- V samostatnej miske premiešajte citrónovú šťavu, olej, horčicové semienka a korenie. Nalejte šalátový dresing a premiešajte.