plny-hrniec_transparent_negativ.png

5 top receptov na rolády s mletým mäsom – ideálne na slávnostný stôl!

1 Chrumkavá slávnostná rolka

Potrebujeme:

Mleté mäso – 1,5 kg

cibuľa – 2 ks

vajcia – 3 ks

Soľ

Čierne korenie

Krupica – 3 – 4 polievkové lyžice

Bravčovú slanina surovú – 500 g

Cesnak – 5 strúčikov

Vrecko na pečenie

Postup:

Mleté mäso ochutíme, pridáme vajcia, nakrájanú cibuľku, krupicu a zamiešame. Slaninu narežeme na pláty a tie ešte nakrojíme. Následne ochutíme soľou a korením.

Nakrájanú ochutenú slaninu potrieme pretlačeným cesnakom. Na prvý plát slaniny navrstvíme náplň z mletého mäsa a prikryjeme druhým plátom slaniny.

Zaviažeme.

Teraz preložíme do vrecka na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúry na 200 stupňov, kým nie je povrch slaninky zlatistý. Skontrolujeme otvorením vrecka a podľa potreby môžeme nechať ešte zapiecť. Potom vrch mäska zaťažíme, aby mala výsledná rolka pekný tvar.

Video: 

2. Recept

Potrebujeme:

Bravčová krkovica vcelku – 1,5 kg

Mleté mäso ochutené – 400 g

Syr plátkový – voliteľné

Na koreniacu zmes:

Soľ, mleté korenie, roztopená bravčová masť, mletá rasca, sladká paprika

Postup:

Z mäsa si postupným narezávaním vytvoríme veľký plát, ten naklepeme, posypeme soľou, korením, cesnakom, paprikou a rascou, pokvapkáme roztopenou masťou a votrieme túto koreniacu zmes do mäsa z oboch strán. Potom na mäso naukladáme plátky syra, na to rozotrieme rozmrazenú mäsovú fašírku.

Potom všetko zarolujeme, zafixujeme niekoľkokrát dookola špagátikom a pečieme asi 45 minút prikryté v pekáči na 180 stupňov, potom odklopíme veko a necháme ešte mierne zvrchu sfarbiť. Ak máte plátky slaninky, môžete do rolády použiť aj tú. Roláda sa dá robiť aj z iných druhov bravčového mäsa.

Najjemnejšia rolka z mletého mäsa – drží perfektne aj bez strúhanky

Potrebujeme:

500 g mletého mäsa

1 šľahačka

korenie (podľa ľubovôle)

soľ

Náplň (môžete zvoliť prísady podľa svojej chuti):

Vajcia uvarené natvrdo

Strúhaný syr

Zelené bylinky

plnotučná horčica

šunka…

Postup:

Mleté mäso okoreníme, zalejeme šľahačkou, premiešame a necháme aspoň hodinku odležať v chladničke. Takto upravené mäso nepotrebuje vôbec strúhanku, perfektne drží.

Potom si namočíme vlažnou vodou väčší igelitový sáčok, potravinovú fóliu alebo alobal a rozprestrieme na ňu mäsovú zmes. Tú môžeme potrieť horčicou, navrstvíme prísady podľa chuti – šunku, nastrúhané uvarené vajcia, syr… Uchopíme za konce fóliu a začneme stáčať do rolády. Ak si budeme ruky máčať vo vlažnej vode, bude sa nám lepšie pracovať.

Potom preložíme na plech a vo vyhriatej rúre pečieme na 180 stupňov cca 40 min. Potierame priebežne vodou, vďaka tomu roláda nepraskne. Pred dopečením môžete roládu posypať syrom.

Kapustová rolka

Potrebujeme:

1 hlávka kapusty

500 g mletého mäsa

1 cibuľa

100 g varenej ryže al-dente (polotvrdej)

2 stredne veľké paradajky

1 vajce

soľ a čierne korenie podľa chuti

olej

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/08/rulada-de-varza-cu-carne-tocata1.jpg

Postup:

1. Z kapusty odstráňte hlúb a dajte do hrnca s vriacou vodou, aby sa listy ľahko oddelili.

2. Mleté mäso zmiešajte s prevarenou ryžou, soľou a mletým čiernym korením.

3. Na papier na pečenie rozložte 4 väčšie listy kapusty tak, aby vytvorili jeden celok. Rovnomerne navrstvite 1/2 plnky.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/08/rulada-de-varza-cu-carne-tocata4.jpg

4. Boky listov preložte a začnite opatrne rolovať. Pomôžte si papierom na pečenie (môžete použiť aj silikónovú podložku).

5. Cibuľu si nakrájajte na prúžky a rovnomerne rozložte na dno plechu.

6. Na cibuľu položte prvú roládu.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/08/rulada-de-varza-cu-carne-tocata5.jpg

7. Postup opakujte a pripravte druhú rolku.

8. Medzi rolky poukladáme nakrájané paradajky.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/08/rulada-de-varza-cu-carne-tocata6.jpg

9. Plech prikryte alobalom a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 ° C asi 20 – 30 minút.

http://retete-usoare.eu/wp-content/uploads/2019/08/rulada-de-varza-cu-carne-tocata7.jpg

10. Upečená rolka je šťavnatá a voňavá. Chutí výborne teplá, ale aj na studeno. Podávajte s kyslou smotanou, ktorú môžete zmiešať s rôznymi bylinkami. Dobrú chuť.

https://cs11.pikabu.ru/post_img/2019/08/01/4/1564637643138161521.png

Najjemnejšia roláda s kyslou smotanou

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa bravčového

Mlieko , cesnak

1 lyžičku ľubovolného korenia podľa chuti (môže byť provensálske, korenie na pečené mäso…)

1 lyžičku čierneho korenia

Na náplň:

Horčica (prípadne kečup)

Plátky mozzarelly  alebo iného mäkkého syra (napr tavený syr)

Plátky šunky

Na vrch:

1 téglik Kyslá smotana

Postup:

Je dobré, aby  mäsko odležalo, preto som si ho pripravila deň vopred. Jednoducho mleté mäsko zmiešame s trochou mlieka (asi 100 ml), korením, čiernym korením  a cesnakom. Premiešame a dáme do chladu marinovať. Mäso solíme len minimálne.

Na druhý deň si mäso rozdelíme na dve polovice – mne sa najlepšie pracuje na stole. Mäsko vyformujeme na dva pláty a potrieme horčicou, uložíme plátky syra a šunky.

Opatrne začneme rolovať. Nevadí, ak sa to nepodarí dokonale, po dokončení potrhané miesta ľahko opravíte – hmota je veľmi tvárna.

Teraz dáme obe rolky na plech vystlaný papierom. Ja to robím tak, že plech si dám pod stôl a rolky jednoducho zošuchnem na plech. Podľa potreby ešte upravte priamo na plechu.

Teraz vrch potrieme kyslou smotanou – smotanou netreba šetriť, na roláde chutí výborne.

Šup do rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 40 minút.

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes