Na sviatočnom stole nesmie poctivý šalát chýbať. Pripravili sme pre vás výber tých najlepších šalátov z ktorých si určite vyberiete. Vyskúšajte napríklad ľahký šalát s jogurtovou zálievkou, červenou cibuľkou alebo pikatnejšiu verziu s pálivou paprikou. Určite si vyberiete.
Zemiakový šalát s horčicou a červenou cibuľkou
Zemiaky sú v našej kuchyni veľmi obľúbená ingrediencia. Okrem toho, že sú skvelou prílohou, rada z nich pripravujem aj celkom nové recepty, na ktorých si s rodinou pochutnávame. Dnes sa s vami rada podelím o vynikajúci zemiakový šalát, ktorý pripravíte skutočne jednoducho a rýchlo.
Potrebujeme :
1 kg zemiakov
100 ml olivového oleja
1 lyžicu horčice
1 – 2 lyžice citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu
1 červenú cibuľku
1-2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžičku vegety
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (ako keď pripravujeme klasickú prílohu). Uvaríme v osolenej vode domäkka. Keď sú zemiaky uvarené, scedíme ich a zmiešame s petržlenovou vňaťou. Následne ešte horúce zemiaky zmiešame so zálievkou pripravenej z oleja, horčice, citrónovej šťavy, vegety, štipky soli a čierneho korenia. Nakoniec vmiešame aj nadrobno nakrájanú cibuľku.
Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Zálievka sa musí spojiť so zemiakmi, kým sú ešte teplé, pretože v opačnom prípade všetky ingrediencie zo zemiakov skĺznu a tie nenasiaknu ich chuť.
Pikantný zemiakový šalát
Vyskúšajte zemiakový šalát trochu inak. Jemne pikantný, s restovanou cibuľkou cesnakom a šunkou. Navyše s chutnou zálievkou, ktorá z tohoto šalátu robí skvelé jedlo.
Potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
½ šálky šunky nakrájanej nadrobno
1 chilli papričku
2-3 lyžice strúhaného syra
2-3 lyžice majonézy
1 lyžicu horčice
1 cibuľu
2 lyžice sladkej papriky
150 ml jablčného octu
1 lyžicu pažítky -najemno nasekanej
1 lyžicu petržlenovej vňate najemno nasekanej
Soľ a korenie podľa chuti
Voliteľné: 1-2 vajcia uvarené natvrdo
Postup:
Podľa pôvodného receptu by zemiaky mali byť servírované v šupke, avšak môžete ich aj ošúpať – je to na vás.
Zemiaky nakrájame na malé kúsky a varíme v slanej vode 10-12 minút – kým nezmäknú.
Do väčšej misy preložíme scedené zemiaky, pridáme jablčný ocot a premiešame. Potom zemiaky vložíme na 30 minút do chladničky.
Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a spolu so šunkou opražíme na malom množstve oleja.
Po uplynutí tohto času pridáme k zemiakom cibuľku, cesnak, šunku, syr a nakrájanú chilli papričku. Ochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňať a pažítku nasekané nadrobno. Môžeme vmiešať aj uvarené vajcia nakrájané nadrobno.
Nakoniec do zmesi vmiešame horčicu a mojonézu.
Podávame posypané červenou paprikou, ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.
Jednoduchý vajíčkový šalát
Domáca klasika s majonézou a vajíčkami.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
3-4 vajcia uvarené natvrdo
3 lyžice majonézy – použite domácu majonézu
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu horčice
2 lyžičky cukru
3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kocky. Pridáme nakrájané vajcia a ochutíme soľou, korením a premiešame. V miske zmiešame majonézu so smotanou, horčicou, cukrom a nadrobno nakrájanými uhorkami. Zálievku vmiešame do šalátu. Môžeme podávať.
Sviatočný šalát so zeleninou, šunkou a kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g vareného kuracieho mäsa
250 g šunky nakrájanej na pásiky
3-4 ks sterilizovaných uhoriek
2-3 paradajky
3 vajcia uvarené natvrdo
70 g strúhaného tvrdého syra
Zelené bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenová vňať, zelená cibuľka)
Domáca majonéza podľa chuti (pre dietnejšiu verziu použijeme Ľahkú domácu majonézu)
Postup:
Varené vajcia nastrúhame alebo nakrájame nadrobno. Rovnako nakrájame varené kuracie mäso, paradajky a uhorky. V miske zmiešame tieto suroviny so syrom, šunkou, pridáme majonézu a najemno nasekané bylinky. Podľa chuti môže pridať soľ a čierne mleté korenie.
Ľahký šalát
Vyskúšajte tento rok diétnejšiu no nemenej chutnú variantu sviatočného šalátu.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
100 g zeleru
200 g mrkvy
3 cibule
1 grécky jogurt
150 g mrazeného hrášku
100 g kyslých uhoriek
2 lyžice cukru
2 lyžice octu
1/2 lyžice horčice
300 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Mrkve a zeler umyjeme, očistíme a uvaríme – dávame pozor, aby sa nám zelenina nerozvarila. Rovnako uvaríme hrášok.
Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako nakrájame na kocky uvarenú mrkvu, zeler a kyslé uhorky.
Pripravíme si nálev. Do vody nasypeme cukor, pridáme ocot, horčicu a preložíme na plameň. Keď zmes zovrie, pridáme cibuľu nakrájanú na malé kúsky, premiešame a zložíme z plameňa. Všetku zeleninu zmiešame vo väčšej miske, pridáme nálev, jogurt a premiešame. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.
Poznámka: do šalátu môžete podľa chuti pridať kukuricu alebo nakladanú kápiu. Podávame s posypané petržlenovou vňaťou.