5 tipov na najlepší sviatočný šalát

Na sviatočnom stole nesmie poctivý šalát chýbať. Pripravili sme pre vás výber tých najlepších šalátov z ktorých si určite vyberiete. Vyskúšajte napríklad ľahký šalát s jogurtovou zálievkou, červenou cibuľkou alebo pikatnejšiu verziu s pálivou paprikou. Určite si vyberiete.

Na sviatočnom stole nesmie poctivý šalát chýbať. Pripravili sme pre vás výber tých najlepších šalátov z ktorých si určite vyberiete. Vyskúšajte napríklad ľahký šalát s jogurtovou zálievkou, červenou cibuľkou alebo pikatnejšiu verziu s pálivou paprikou. Určite si vyberiete.

Zemiakový šalát s horčicou a červenou cibuľkou

Vynikajúci zemiakový šalát

Zemiaky sú v našej kuchyni veľmi obľúbená ingrediencia. Okrem toho, že sú skvelou prílohou, rada z nich pripravujem aj celkom nové recepty, na ktorých si s rodinou pochutnávame. Dnes sa s vami rada podelím o vynikajúci zemiakový šalát, ktorý pripravíte skutočne jednoducho a rýchlo.

Potrebujeme :

1 kg zemiakov

100 ml olivového oleja

1 lyžicu horčice

...

1 – 2 lyžice citrónovej šťavy alebo bieleho vínneho octu

1 červenú cibuľku

1-2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžičku vegety

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (ako keď pripravujeme klasickú prílohu). Uvaríme v osolenej vode domäkka. Keď sú zemiaky uvarené, scedíme ich a zmiešame s petržlenovou vňaťou. Následne ešte horúce zemiaky zmiešame so zálievkou pripravenej z oleja, horčice, citrónovej šťavy, vegety, štipky soli a čierneho korenia. Nakoniec vmiešame aj nadrobno nakrájanú cibuľku.

Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Zálievka sa musí spojiť so zemiakmi, kým sú ešte teplé, pretože v opačnom prípade všetky ingrediencie zo zemiakov skĺznu a tie nenasiaknu ich chuť.

Pikantný zemiakový šalát

Zemiakový šalát TEXAS

Vyskúšajte zemiakový šalát trochu inak. Jemne pikantný, s restovanou cibuľkou cesnakom a šunkou. Navyše s chutnou zálievkou, ktorá z tohoto šalátu robí skvelé jedlo.

Potrebujeme:

5 stredne veľkých zemiakov

½ šálky šunky nakrájanej nadrobno

1 chilli papričku

2-3 lyžice strúhaného syra

2-3 lyžice majonézy

1 lyžicu horčice

1 cibuľu

2 lyžice sladkej papriky

150 ml jablčného octu

1 lyžicu pažítky -najemno nasekanej

1 lyžicu petržlenovej vňate najemno nasekanej

Soľ a korenie podľa chuti

Voliteľné: 1-2 vajcia uvarené natvrdo

Postup:

Podľa pôvodného receptu by zemiaky mali byť servírované v šupke, avšak môžete ich aj ošúpať – je to na vás.

Zemiaky nakrájame na malé kúsky a varíme v slanej vode 10-12 minút – kým nezmäknú.

Do väčšej misy preložíme scedené zemiaky, pridáme jablčný ocot a premiešame. Potom zemiaky vložíme na 30 minút do chladničky.

Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a spolu so šunkou opražíme na malom množstve oleja.

Po uplynutí tohto času pridáme k zemiakom cibuľku, cesnak, šunku, syr a nakrájanú chilli papričku. Ochutíme soľou a korením, pridáme petržlenovú vňať a pažítku nasekané nadrobno. Môžeme vmiešať aj uvarené vajcia nakrájané nadrobno.

Nakoniec do zmesi vmiešame horčicu a mojonézu.

Podávame posypané červenou paprikou, ako prílohu alebo ako samostatné jedlo.

Jednoduchý vajíčkový šalát

HomestylePotatoSalad1-780x364

Domáca klasika s majonézou a vajíčkami.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

3-4 vajcia uvarené natvrdo

3 lyžice majonézy – použite domácu majonézu

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžicu horčice

2 lyžičky cukru

3 kyslé uhorky nakrájané nadrobno

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode, necháme vychladnúť, očistíme a nakrájame na malé kocky. Pridáme nakrájané vajcia a ochutíme soľou, korením a premiešame. V miske zmiešame majonézu so smotanou, horčicou, cukrom a nadrobno nakrájanými uhorkami. Zálievku vmiešame do šalátu. Môžeme podávať.

Sviatočný šalát so zeleninou, šunkou a kuracím mäsom

Potrebujeme:

300 g vareného kuracieho mäsa

250 g šunky nakrájanej na pásiky

3-4 ks sterilizovaných uhoriek

2-3 paradajky

3 vajcia uvarené natvrdo

70 g strúhaného tvrdého syra

Zelené bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenová vňať, zelená cibuľka)

Domáca majonéza podľa chuti (pre dietnejšiu verziu použijeme Ľahkú domácu majonézu)

Postup:

Varené vajcia nastrúhame alebo nakrájame nadrobno. Rovnako nakrájame varené kuracie mäso, paradajky a uhorky. V miske zmiešame tieto suroviny so syrom, šunkou, pridáme majonézu a najemno nasekané bylinky. Podľa chuti môže pridať soľ a čierne mleté korenie.

Ľahký šalát

Vyskúšajte tento rok diétnejšiu no nemenej chutnú variantu sviatočného šalátu.

Ľahký vianočný šalát

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

100 g zeleru

200 g mrkvy

3 cibule

1 grécky jogurt

150 g mrazeného hrášku

100 g kyslých uhoriek

2 lyžice cukru

2 lyžice octu

1/2 lyžice horčice

300 ml vody

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Mrkve a zeler umyjeme, očistíme a uvaríme – dávame pozor, aby sa nám zelenina nerozvarila. Rovnako uvaríme hrášok.

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako nakrájame na kocky uvarenú mrkvu, zeler a kyslé uhorky.

Pripravíme si nálev. Do vody nasypeme cukor, pridáme ocot, horčicu a preložíme na plameň. Keď zmes zovrie, pridáme cibuľu nakrájanú na malé kúsky, premiešame a zložíme z plameňa. Všetku zeleninu zmiešame vo väčšej miske, pridáme nálev, jogurt a premiešame. Podľa chuti dochutíme soľou a korením.

Poznámka: do šalátu môžete podľa chuti pridať kukuricu alebo nakladanú kápiu. Podávame s posypané petržlenovou vňaťou.