plny-hrniec_transparent_negativ.png

5 super trikov na tú najlepšiu cviklu: Je krásne červená, chutná a nemusíte ju variť hodiny!

Dnes máme pre vás 5 super trikov z jemchyjinka.ru, ako uvariť červenú repu rýchlo, chutne a pritom si zachová sladkú chuť, aj krásnu farbu.

Dnes máme pre vás 5 super trikov z jemchyjinka.ru, ako uvariť červenú repu rýchlo, chutne a pritom si zachová sladkú chuť, aj krásnu farbu.

 

 

1. Ponorte cviklu do vriacej vody a nie do studenej ako obvykle.

Tento krok je obzvlášť dôležitý.

V studenej vode totiž cvikla stráca svoju šťavnatosť.

V žiadnom prípade tiež neodrežte korienky (chvostíky), pretože tadiaľ by vytiekla všetka šťava a cukor z repy.

 

 

2. Nepridávajte soľ počas varenia repy.

Keďže sa táto koreňová zelenina varí v šupke, nie je dobré ju soliť počas varenia.

Stráca tým cenné živny aj šťavu, nie je chrumkavá, ale vláknitejšia.

 

 

3. Varenie s chladením.

Pri tejto metóde varenia ide o to, že počas varenia každých 10 minút prilejete 1/3 šálky studenej vody do vriacej vody.

Môžete tiež vhodiť miesto studenej vody pár kociek ľadu.

Vďaka tomu sa cvikla uvarí rýchlejšie.

Varte na ohni s nízkou intenzitou, pretože repa by nemala vrieť.

 

 

4. Počas varenia pridajte malé množstvo octu.

Vďaka tomu si repa zachová svoju farbu, pretože kyslé prostredie zabraňuje rozkladu pigmentu.

Avšak pozor, ocot treba pridať až pred koncom, keď už repa zmäkne.

 

 

Inak by mohla ostať tvrdá.

5. Nevarte ju zbytočne dlho, inak stratí farbu aj chuť.

Skúste ju upiecť podľa tohoto návodu

 

 

 

Šéfkuchári tiež odporúčajú vyskúšať namiesto varenia prípravu v rúre v alobale.

Vďaka tejto príprave si repa zachová farbu, šťavnatosť aj všetky živiny a cenné vitamíny.

Chuť takéhoto pokrmu je skutočne luxusná.

Vyskúšajte tento recept.

Potrebujeme:

 

 

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ

Majoránku

Čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.

Zapekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy.

Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie.

Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes