Naša obľúbená zeleninová polievka
Potrebujeme:
3 väčšie mrkvy (1 nastrúhame, ostatné nakrájame na kolieska)
1 cibuľa vcelku
2 až 3 strúčiky cesnaku – nakrájané nadrobno
kúsok póru (biela časť nakrájaná)
petržlen s vňaťou (petržlen očistiť, nakrájať a vňať nasekať nadrobno)
3 zemiaky – nakrájané
1 vajce
trochu polohrubej múky
4 lyžice oleja
2 lyžice masla
soľ a čierne korenie podľa chuti
1 zeleninový a 1 kurací bujón (môžeme nahradiť zeleninovým vývarom)
150 g mrazeného hrášku
1 balenie mrazenej polievkovej zmesi (ak máte čerstvú zeleninu, určite použite tú)
Postup:
Vo veľkom hrnci zahrejeme 3 až 4 lyžice oleja a pridáme aj 2 lyžice masla. Pridáme nakrájanú i strúhanú mrkvu a petržlen a za občasného miešania smažíme. Keď mrkva pustí šťavu, pridáme mrazenú zeleninu a premiešame. Necháme chvíľu smažiť, potom pridáme trošku soli a mletého čierneho korenia a zalejeme vodou – vody dajte toľko, koľko chcete mať polievky. Pridáme rozmrvené bujóny a znovu premiešame. Potom do polievky vhodíme celú cibuľu, kus póru a najemno nakrájaný cesnak. Prikryjeme a necháme po zovretí variť asi 7 až 10 minút na najmenšom plameni. Potom pridáme zemiaky, znovu premiešame a varíme asi 5 minút. Keď sa zemiaky povaria asi 5 minút, pridáme k nim mrazený hrášok a varíme asi 3 minúty.
V miske rozšľaháme vajíčko so soľou a na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou,postupne pridávame múku a miešame. K zmesi môžeme pridať trošku oleja a zamiešať. Keď sa chvíľu povarí hrach, do polievky nahádžeme halušky a necháme polievku prevrieť. Keď sú halušky hotové, polievku vypneme a pridáme petržlenovú vňať. Prikryjeme pokrievkou asi na 5 minút, potom premiešame a môžeme podávať.
Najlepšia polievka so veľmi chutnými knedličkami
Potrebujeme:
Vývar:
- 2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, použite vodu a bujón),
- 1 mrkvu,
- 5 zemiakov,
- 6 lyžíc oleja,
- 1 zelenú papriku,
- 1 cibuľu,
- soľ,
- mleté čierne korenie.
Do knedličiek:
- 100 g syra – polotvrdého,
- 100 g hrubej múky,
- 70 g masla,
- 1 vajce,
- bylinky podľa chuti,
- soľ.
Postup:
Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút.
Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky. Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu. V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu. Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi. Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút. Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte 10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.
Karfiolová s haluškami
Potrebujeme:
1/2 hlávky karfiolu
2 mrkvy
2 zemiaky
hrsť mrazeného hrášku (voliteľné)
3 lyžice olej
1 lyžička hladká múka
1 kopcovitá lyžička mletá sladká paprika
1 lyžička sójová omáčka
halušky:
1 vajce
1 PL voda
1 plytká lyžička soli
7 PL detská krupica
Postup:
Zeleninu očistíme. Zemiaky nakrájame na malé kocky, mrkvu na kolieska, karfiol na malé ružičky. Všetko umyjeme a dáme do hrnca Zalejeme studenou vodou, osolíme a dáme variť. Keď je karfiol mäkký, tak urobíme riedku zápražku. Rozohrejeme olej a opražíme na ňom nasekanú cibuľu. Zasypeme ju lyžičkou múky a mletou paprikou. Zalejeme vodou, premiešame a vlejeme do vriacej polievky. Necháme všetko prevrieť a rýchlo si urobíme cesto na krupicové halušky. Vajce a 1 PL vody rozšľaháme, osolíme a primiešavame detskú krupicu. Do polievky vhodíme mrazený hrášok a začneme do polievky hádzať halušky. Hádžeme ich hrotom lyžičky do pomaly bublajúcej polievky Ak chceme polievku redšiu, tak ju nariadime vodou. Na zaver ochutíme sójovou omáčkou.
Hrášková polievka
Potrebujeme:
1 lyžičku masti
50 dkg zeleného hrášku (mrazený alebo sterilizovaný)
1 zväzok petržlenovej vňate
2 litre vývaru alebo vody (v druhom prípade použite viacej korenia a soli)
2 lyžice múky
Soľ a červená paprika paprika podľa chuti
knedlíčky:
1 vajíčko
2 lyžice hrubej múky alebo krupice
štipka soli
Postup:
Na masti si orestujeme mrazený hrášok aj petržlen, zaprášime múkou, premiešame a následne zalejeme vývarom, alebo vodou. Necháme priviesť do varu a zatiaľ si pripravíme halušky. Stačí, ak rozmiešame vajce so soľou a múkou. Z vzniknutej hmoty hádžeme priamo do vriacej polievky pomocou lyžičky halušky. Keď halušky vyplávajú na hladinu, polievku môžeme vypnúť, je pripravená.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla
2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás
Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí)
Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón
Na halušky:
2 vajcia
7 lyžíc detskej krupice
Pár kvapiek oleja
Štipku soli
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón.
Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.
zdroj: blogspot
Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.