5 rýchlych zeleninových polievok s knedličkami, ktoré chutia deťom aj dospelým: Zasýtia a chutia výborne!

Naša obľúbená zeleninová polievka

Potrebujeme:

3 väčšie mrkvy (1 nastrúhame, ostatné nakrájame na kolieska)

1 cibuľa vcelku

2 až 3 strúčiky cesnaku – nakrájané nadrobno

kúsok póru (biela časť nakrájaná)

petržlen s vňaťou (petržlen očistiť, nakrájať a vňať nasekať nadrobno)

3 zemiaky – nakrájané

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce

trochu polohrubej múky

4 lyžice oleja

2 lyžice masla

soľ a čierne korenie podľa chuti

1 zeleninový a 1 kurací bujón (môžeme nahradiť zeleninovým vývarom)

150 g mrazeného hrášku

1 balenie mrazenej polievkovej zmesi (ak máte čerstvú zeleninu, určite použite tú)

Postup:

Vo veľkom hrnci zahrejeme 3 až 4 lyžice oleja a pridáme aj 2 lyžice masla. Pridáme nakrájanú i strúhanú mrkvu a petržlen a za občasného miešania smažíme. Keď mrkva pustí šťavu, pridáme  mrazenú zeleninu a premiešame. Necháme chvíľu smažiť, potom pridáme trošku soli a mletého čierneho korenia a zalejeme vodou – vody dajte toľko, koľko chcete mať polievky. Pridáme rozmrvené bujóny a znovu premiešame. Potom do polievky vhodíme celú cibuľu, kus póru a najemno nakrájaný cesnak. Prikryjeme a necháme po zovretí variť asi 7 až 10 minút na najmenšom plameni. Potom pridáme zemiaky, znovu premiešame a varíme asi 5 minút. Keď sa zemiaky povaria asi 5 minút, pridáme k nim mrazený hrášok a varíme asi 3 minúty.

V miske rozšľaháme vajíčko so soľou a na jemno nakrájanou petržlenovou vňaťou,postupne pridávame múku a miešame. K zmesi môžeme pridať trošku oleja a zamiešať. Keď sa chvíľu povarí hrach, do polievky nahádžeme halušky a necháme polievku prevrieť. Keď sú halušky hotové, polievku vypneme a pridáme petržlenovú vňať. Prikryjeme pokrievkou asi na 5 minút, potom premiešame a môžeme podávať.

Najlepšia polievka so veľmi chutnými knedličkami

Potrebujeme:

Vývar:

  • 2,5 l kuracieho alebo zeleninového vývaru (ak nemáte, použite vodu a bujón),
  • 1 mrkvu,
  • 5 zemiakov,
  • 6 lyžíc oleja,
  • 1 zelenú papriku,
  • 1 cibuľu,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Do knedličiek:

  • 100 g syra – polotvrdého,
  • 100 g hrubej múky,
  • 70 g masla,
  • 1 vajce,
  • bylinky podľa chuti,
  • soľ.

Postup:

Strúhaný syr zamiešame so zmäknutým maslom, múkou, vajíčkom a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a zmes vložíme do chladničky na 30 minút.

Očistíme, dobre umyjeme a nakrájame zemiaky. Vývar nalejeme do hrnca a keď sa začne variť, pridáme nakrájané zemiaky.
Očistíme cibuľu, nakrájajte na malé kúsky a rovnako očistíme a nakrájame aj mrkvu. V hrnci si na troche oleja opražíme aj cibuľu a mrkvu. Kúsky nakrájanej zelenej papriky nakoniec tiež pridáme do tejto zmesi. Celú zmes pridáme do vývaru a varíme spolu ešte 15 minút. Zo syrovej hmoty formujte malé guľôčky a dáme ich do polievky, necháme variť ešte  10 až 15 minút. V prípade potreby môžeme ešte okoreniť.

Karfiolová s haluškami

Potrebujeme:

1/2 hlávky karfiolu

2 mrkvy

2 zemiaky

hrsť mrazeného hrášku (voliteľné)

3 lyžice olej

1 lyžička hladká múka

1 kopcovitá lyžička mletá sladká paprika

1 lyžička sójová omáčka

halušky:

1 vajce

1 PL voda

1 plytká lyžička soli

7 PL detská krupica

Postup:

Zeleninu očistíme. Zemiaky nakrájame na malé kocky, mrkvu na kolieska, karfiol na malé ružičky. Všetko umyjeme a dáme do hrnca Zalejeme studenou vodou, osolíme a dáme variť. Keď je karfiol mäkký, tak urobíme riedku zápražku. Rozohrejeme olej a opražíme na ňom nasekanú cibuľu. Zasypeme ju lyžičkou múky a mletou paprikou. Zalejeme vodou, premiešame a vlejeme do vriacej polievky. Necháme všetko prevrieť a rýchlo si urobíme cesto na krupicové halušky. Vajce a 1 PL vody rozšľaháme, osolíme a primiešavame  detskú krupicu. Do polievky vhodíme mrazený hrášok a začneme do polievky hádzať halušky. Hádžeme ich hrotom lyžičky do pomaly bublajúcej polievky Ak chceme polievku redšiu, tak ju nariadime vodou. Na zaver ochutíme sójovou omáčkou.

Hrášková polievka

Potrebujeme:

1 lyžičku masti

50 dkg zeleného hrášku (mrazený alebo sterilizovaný)

1 zväzok petržlenovej vňate

2 litre vývaru alebo vody (v druhom prípade použite viacej korenia a soli)

2 lyžice múky

Soľ a červená paprika paprika podľa chuti

knedlíčky:

1 vajíčko

2 lyžice hrubej múky alebo krupice

štipka soli

Postup:

Na masti si orestujeme mrazený hrášok aj petržlen, zaprášime múkou, premiešame a následne zalejeme vývarom, alebo vodou. Necháme priviesť do varu a zatiaľ si pripravíme halušky. Stačí, ak rozmiešame vajce so soľou a múkou. Z vzniknutej hmoty hádžeme priamo do vriacej polievky pomocou lyžičky halušky. Keď halušky vyplávajú na hladinu, polievku môžeme vypnúť, je pripravená.

15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami

Toto je tajomstvo úžasne nadýchaných krupicových halušiek: Geniálny recept na 15-minútovú polievku, ktorý by mal byť poruke v každej rodine!

Potrebujeme:

1-2 lyžičky masla

2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás

Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí)

Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón

Na halušky:

2 vajcia

7 lyžíc detskej krupice

Pár kvapiek oleja

Štipku soli

Postup:

V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón.

Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.

zdroj: blogspot

Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.