5 receptov, vďaka ktorým si zamilujete cuketu: Vyskúšajte všetky a máte vždy poruke skvelé jedlo!

Cuketa je skvelá zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Dnes máme pre vás 5 vynikajúcich receptov z youtube, ktoré sa oplatí vyskúšať!

Recept č. 1 – cuketový dip

Potrebujeme:

2 cukety

2 paradajky

1 – 2 mrkvy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 sladkú papriku

2 cibule

soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

3 PL slnečnicového oleja

vrecko na pečenie

Postup:

Cuketu si umyjeme a nakrájame na kolieska. Mrkvu si ošúpeme a tiež nakrájame. Vložíme do misy spolu s nakrájanými paradajkami a cibuľou. Osolíme, okoreníme a polejeme olejom. Vložíme do vrecka na pečenie a vrecko prepichneme ihlou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 60 – 70 minút. 

Rozmixujeme tyčovým mixérom a preložíme do pohárov. Uchovávame ich v chladničke maximálne 1 týždeň. Prajeme dobrú chuť!

Recept č. 2 – cuketový kastról s mletým mäsom

Potrebujeme:

2 cukety

500 g mletého mäsa

2 vajcia

1 cibuľu

1 sladkú papriku

60 g tvrdého syra

kôpor

2 ČL kyslej smotany

2 ČL rastlinného oleja

1 ČL sušeného cesnaku

soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

formu s priemerom 20 cm

Postup:

Cukety si umyjeme a nastrúhame. Papriku si umyjeme, nakrájame nadrobno a to isté urobíme aj s cibuľkou a kôprom. Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme granulovaný cesnak, nakrájanú cibuľu a premiešame.

Po 10 – 15 minútach vyžmýkame cuketu a pridáme k nej mleté mäso, papriku, kôpor, vajíčka a preložíme do vymastenej formy.

Potrieme kyslou smotanou a dáme piecť na 35 minút pri teplote 180 °C. 

Posypeme syrom a zapečieme ešte 10 – 15 minút. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!

Recept č. 3 – cuketové kolieska so syrom

Potrebujeme:

cuketu

syr

soľ

Postup:

Toto rýchle predjedlo vyčarujete veľmi rýchlo.

Stačí nakrájať cuketu na hrubšie kolieska, osoliť a zapiecť v predhriatej rúre alebo v mikrovlnnej rúre.

Recept č. 4 – nakladaná cuketa

Potrebujeme:

3 litrové poháre

1,8 kg cukety

kôpor

cesnak

klinčeky

bobkový list

celé čierne korenie

Na nálev:

1,5 l vody

190 g cukru

70 g soli

190 ml octu

Postup:

Cuketu si umyjeme a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Na spodok sterilizovaných pohárov natlačíme kôpor, pridáme cesnak, klinčeky, čierne korenie, navrstvíme cuketové kolieska, bobkový list a doplníme až povrch cuketou. Takto si pripravíme všetky poháre.

Do pohárov nalejeme vriacu vodu a necháme 10 minút stáť. Vodu potom zlejeme, znovu nalejeme do pohárov vriacu vodu a medzitým si pripravíme nálev.

Do vriacej vody pridáme cukor, soľ a ocot. Prevaríme, zlejeme vodu z pohárov a hneď nalejeme vriaci nálev. Viečka dôkladne uzavrieme, poháre otočíme hore dnom a zabalíme do teplej deky. Necháme postupne vychladnúť.

Recept č. 5 – cuketová omáčka na zimu

Potrebujeme:

2 kg cukety

500 g mrkvy

500 g cibule

600 g paradajok

1 feferónku

100 ml rastlinného oleja

4 PL cukru

60 ml octu

1/2 ČL soli

Postup:

Cuketu si umyjeme a pomelieme mlynčekom na mäso. Prebytočnú šťavu scedíme cez sitko. Takisto si pomelieme aj cibuľu a mrkvu. Paradajky si umyjeme a postrúhame dužinu na hrubom strúhadle.

Do hrnca si dáme olej, rozhorúčime, pridáme paradajky, cukor, soľ a dusíme asi 10 minút. Postupne pridávame ostatnú zeleninu – mrkvu, cibuľu a cuketu. Podusíme pod pokrievkou 30 minút, potom pridáme ocot, feferónku a ešte pár minút povaríme.

Naplníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a necháme chladnúť pod teplou dekou.

Prajeme dobrú chuť!