plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už nikdy nebudete váhať, čo na rýchly obed: 5 receptov na najlepšie domáce omáčky, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Zemiaková kaša s omáčkou, čo by mohlo byť jednoduchšie a chutnejšie? S týmto jednoduchým jedlom však môžete krásne experimentovať a vytvárať mnoho variácií chutí a prísad.  V dnešnom článku vám prinášame 5 výborných receptov na chutnú omáčku.

cestovinová omáčka

Recepty na vynikajúce a rýchle omáčky

Krémová omáčka

Potrebujeme:

  • 100 ml sladkej smotany (15% tuku)
  • 300 g paradajok
  • 20 g masla
  • 50 g tvrdého syra
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 0,5 lyžičky bazilika
  • soľ podľa chuti

Postup:

Na panvici opečte nasekaný cesnak a cibuľu. Keď cibuľa zozlatne, pridajte nakrájané paradajky. Pridajte korenie, soľ, bazalku a maslo. Keď sú paradajky pripravené (30 minút), pridajte smotanu. Všetko dobre premiešajte a varte ďalších 10 minút.

pohanková omáčka

Potom pridajte strúhaný syr, zamiešajte a zakryte. Zložte z ohňa a nechajte stáť asi desať minút. Teraz môžete pridať omáčku do ľubovoľného jedla – k mäsu, grilovanej zelenine, alebo len samotnú, napríklad k už spomínanej zemiakovej kaši.

omáčka s mäsom

Zeleninová omáčka

Potrebujeme:

  • 3 cibule
  • 2 mrkvy
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 200 ml vody
  • 3 lyžice paradajkovej pasty alebo paradajkového pretlaku
  • 1 polievková lyžica kr. cukor
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Očistite a nakrájajte cibuľu a mrkvu. Orestujte zeleninu na rastlinnom oleji na panvici. Potom ich zmiešajte s paradajkovou pastou, pridajte soľ, cukor, korenie a maslo. Všetko dobre premiešajte a potom podlejte vodou (vodu môžete nahradiť sladkou smotanou).

zemiaková kaša

Priveďte omáčku do varu a varte ďalších 10 – 15 minút. Teraz môžete podávať s prílohou podľa chuti.

hovädzia omáčka

Mäsová omáčka

Potrebujeme:

  • 400 g bravčového mäsa
  • 400 g hovädzieho mäsa
  • 3 lyžice paradajkovej pasty alebo pretlaku
  • 2 lyžičky hl. múky
  • 2 cibule
  • 200 ml vody
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Mäso nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Dajte mäso na horúcu panvicu a sprudka opražte. Keď je mäso opečené , pridajte cibuľu a premiešajte. Keď je cibuľa mäkká, pridajte múku a dobre zamiešajte, aby v zmesi neboli hrudky. Posypte všetko korením a pridajte soľ.

omáčka recept

Restujeme všetko 10-15 minút. Teraz pridajte paradajkovú pastu a dobre rozmiešajte. Po 5 minútach zalejte mäso vodou a prevarte. Mäso by sa teda malo variť asi 30 minút. Teraz už len dať na taniere a podávať s prílohou podľa chuti.

omáčka bez paradajok

Hubová omáčka

Potrebujeme:

  • 400 g húb
  • 1 polievková lyžica smotany na varenie (15% tuku)
  • 3 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 1 polievková lyžica hl. múky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cesnak nakrájajte nadrobno a opečte v rastlinnom oleji. Potom nakrájajte huby a opečte ich s cesnakom a nakrájanou cibuľou. Keď sú huby takmer pripravené, pridajte múku, maslo a smotanu.

Na konci sezónu všetko ochutíme soľou a korením. Varíme všetko asi pol hodiny. Potom môžete servírovať s prílohou.

omáčka bez múky

Paradajková omáčka

Potrebujeme:

  • 300 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 paradajky
  • 1 šálka paradajkovej pasty (ak je príliš hustá, rozriedime ju vodou)
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici opečte nakrájanú cibuľu, potom mrkvu. Osoľte, pridajte korenie a premiešajte. Medzitým paradajky olúpeme a nasekáme. Keď je mäso opečené, pridajte paradajky a paradajkovú pastu. Varte asi 20 minút. Potom môžeme servírovať.

omáčka bez mäsa s kyslou smotanou

Takáto omáčka osloví dospelých aj deti. Stačí si len vybrať prílohu podľa chuti . Môže to byť čokoľvek: dokonca aj cestoviny, pohánka, alebo obyčajné zemiaky či ryža.

Najlepšie recepty na dnes