5 receptov na najlepšie domáce cesto!

Základom perfektného domáceho pečiva je dobré cesto. Môžete z neho pripraviť množstvo vynikajúcich dezertov, koláčov, ale aj slaných pochúťok. Prinášame vám 5 najlepších receptov, z ktorých si určite vyberiete.

Základom perfektného domáceho pečiva je dobré cesto. Môžete z neho pripraviť množstvo vynikajúcich dezertov, koláčov, ale aj slaných pochúťok. Prinášame vám 5 najlepších receptov, z ktorých si určite vyberiete.

Kefírové cesto so syrom

pirozhki-s-syrom-i-zeleniu-04

Potrebujeme:

1 šálku kefíru

1 šálku strúhaného syra

½ lyžičky soli

2/3 lyžičky sódy bikarbóny

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžicu cukru

2 šálky múky

Používame vždy šálku rovnakého objemu

Postup:

Všetky ingrediencie jednoducho zmiešame a vypracujeme jednotné hladké cesto. Cesto môžeme použiť ako základ slaného koláča, alebo ho naplniť obľúbenými prísadami podľa chuti. Vynikajúce je aj domáce bagety či slané buchty.

Sladké cesto z kyslej smtoany

Potrebujeme:

1 šálku kyslej smotany

1 šálku hladkej múky

2 lyžice cukru

1 lyžičku soli

1 lyžičku sódy bikarbóny

1 vajce

100 ml mlieka

50 g zmäknutého masla

Postup:

Všetky ingreniecie zmiešame a vypracujeme mäkké cesto. Cesto môžeme použiť na prípravu domácich zákuskov, alebo plnený rožtekov či buchiet.

Kysnuté kefírové cesto

big_62223

Potrebujeme:

1 šálku kefíru

½ šálky oleja

1 lyžicu cukru

1 lyžičku soli

1 lyžičku sušeného droždia

2 a ½ šálky hladkej múky

Postup:

Vo vlažnom kefíre rozpustíme droždie a cukor. Keď vyjde kvások pridáme ďalšie suroviny a vymiešame jednotné cesto. Cesto necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste a potom môžeme použiť na prípravu langošov ale aj sladkých či slaných pečených pochúťok.

5- minútové cesto na pizzu aj koláč

legkoe-presnoe-testo-na-smetane

Potrebujeme:

2 vajcia

½ lyžičky soli

1 šálku hladkej múky

1 lyžičku jedlej sódy

1 šálku kefíru

Postup:

Do kefíru pridáme sódu, vajcia, soľ, múku a dôkladne premiešame. To je všetko. Cesto je ľahké, nadýchané a čo je najdôležitejšie, bez kvapky pridaného tuku. Môžete ho použiť ako základ na koláč, alebo pizzu.

Jemné tvarohové cesto

Potrebujeme:

2 šálky hladkej múky

200 g jemného tvarohu

100 g mäkkéjo masla

2/3 lyžičky sódy bikarbóny

½ lyžičky soli

1 vajce

100 g kryštálového cukru

Postup:

Múku zmiešame so soľou a jedlou sódou. V inej miske zmiešame zmäknuté maslo, cukor, tvaroh, vajcia a dobre premiešame. Potom pridáme sypkú zmes a dobre premiešame tak, aby vzniklo hladké jednotné cesto. S cestom môžeme pracovať okamžite. Vynikajúce je ako základ ovocných koláčov, sušienok alebo plnených sladkých pochúťok.