5 potravín, ktoré nepatria do mrazničky. Nemáte ich tam tiež?

Zmrazenie je ideálnym spôsobom ako uchovať čerstvosť potravín a neplytvať jedlom. Vedeli ste však, že pre niektoré typy potravín je zmrazenie najjednoduchšou cestou ako ich znehodnotiť? Predstavujeme vám 5 druhov potravín, ktoré v mrazničke rozhodne nemajú svoje miesto.

Zelenina s vysokým obsahom vody

Väčšinu zeleniny môžete bez problémov zmraziť bez toho, aby sa jej čokoľvek stalo. Zelenina s vysokým obsahom vody však do mrazničky rozhodne nepatrí. Po rozmrazení z nej totiž ostane len kaša, ktorá má  celkom inú chuť ako pôvodná potravina. Uhorky, rajčiny, papriky, zemiaky, reďkvičky, listový šalát alebo cibuľu dajte zamraziť len po tepelnej úprave, nikdy nie v surovom stave.

Mliečne výrobky

Aj keď tvrdé syry typu parmezán alebo gouda zamrazenie vydržia bez zmeny textúry, (obzvlášť, ak ich pred umiestnením do mrazničky nastrúhate) väčšina mliečnych výrobkov teploty pod bodom mrazu neznáša dobre. Zatiaľ čo v prípade jogurtov a mlieka sa po rozmrazení oddelia tekutiny, mäkké syry úplne zmenia svoju textúru.

Niektoré druhy ovocia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Mnohé druhy sezónneho ovocia nakupujeme vo väčších množstvách a zmrazujeme, aby sme ich mali k dispozícii kedykoľvek sa nám zažiada. Hoci väčšina plodov znáša nízke teploty veľmi dobre, ovocie ako jablká, melón alebo citrusy držte od mrazničky čo najďalej.

Vajcia

Je jedno, v akom stave ich plánujete dať do mrazničky, vajcia jednoducho nie sú k zmrazovaniu vhodné. Ak ich dáte do mrazničky surové, popraská vám škrupina a obsah vytečie do zásuvky. Uvarené vajcia  zmenia v mraze svoju textúru a po rozmrazení sú prakticky nepožívateľné. Ak však nemáte inú možnosť a vajcia potrebujete zmraziť, jedinou vhodnou možnosťou je oddeliť žĺtka od bielkov a uskladniť ich oddelene v uzatvárateľných nádobách vhodných do mrazničky.

Omáčky

Väčšie množstvo sviečkovej alebo rajčinovej omáčky samozrejme môžete pokojne zmraziť, rozhodne však do mrazničky nepatria dochucovacie omáčky ako horčica, barbecue alebo majonéza. Zahusťovadlá, ktoré tieto produkty obsahujú, sú totiž veľmi citlivé na nízke teploty a po rozmrazení celkom zmenia svoju štruktúru. Vy ich tak môžete rovno vyhodiť do koša.

 

zdroj: blesk