Skvelá pochúťka, ktorá chutí vynikajúcu, či už ju podávate rovno po upečení, alebo ako studenú chuťovku. Smotanové cesto ostane vláčne a mäkké aj na druhý deň. Táto dobrota je tak ideálnou voľnou aj na desiatu alebo slaný olovrant. Navyše, príprava je jednouchá a s našim receptom ju zvládne naozaj každý! :-)
Potrebujeme:
100 g strúhaného syra
2 šálky múky
250 ml kyslej smotany
Špetku soli
1 lyžičku cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
Kôpor, petržlen, bazalku (príp. iné bylinky podľa chuti)
Postup:
V miske zmiešame syr, zmäknuté maslo, soľ, cukor a kyslú smotanu. Do zmesi pridáme najemno nasekané bylinky a múku s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto. Ak sa nám cesto zdá príliš reidke, môžeme pridať ešte trochu múky.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a vyvaľkáme do štvorca s hrúbkou cc 1 cm. Cesto zrlujeme a nakrájame ostrým nožom na jednotlivé slimáky. Prípadne môžeme cesto vyvaľkať do tvaru kruhu a vykrajovať z neho kruhy – namiesto slimákov budeme mať pagáčiky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút. Niekoľko minút pred dopečením môžeme posypať trochou syra, ďalšími bylinkami a napríklad aj mletými oškvarkami. Vložíme späť do rúry, kým sa syr nerozpustí.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: mysweetworld