Zabudnite na sušenie: Toto je ten úplne najlepší tip, ako uskladniť bazalku!

Tento nápad na uskladnenie bazalky si nebudete vedieť vynachváliť!

Všetci vieme, že bazalka je síce na riadkoch s rajčinami veľmi užitočná, no tak rýchlo, ako vyrastie, môže začať pod vplyvom jesenného počasia aj chradnúť. Ak chcete, aby ste si tú úžasne voňavú bylinku vychutnali aj uprostred najhlbšej zimy, tento nápad určite vyskúšajte. Ja už bazalku vôbec nesuším a uskladňujem len takto!

Výborný tip na uskladnenie bazalky

Vezmite z riadku všetku bazalku – stonky aj listy. Umyte, nechajte odkvapkať, oddeľte jednotlivé lístky a ukladajte ich vedľa seba na papierový obrúsok. Keď je bazalka celkom suchá, listy jednoducho vložíme do pohára na zaváranie a zalejeme olivovým alebo klasickým slnečnicovým olejom. Olej a listy je dobré vrstviť postupne, aby ste mali istotu, že každý lístok je celkom ponorený v oleji – celá jeho plocha. Obsah je dobré premiešať, aby sa dostal z oleja vzduch. Olej musí siahať nad posledné lístky v pohári. Potom už len zatvorte a nechajte v chladničke. Olej pokojne vydrží pol roka aj dlhšie!

Cesnakovo-bazalkový olej

Tento nápad tiež stojí za vyskúšanie, je úžasne voňavý a jedlo ochutí ako žiadna iná prísada.

Potrebujeme:

5 strúčikov cesaku

500 ml oleja

20 lístkov bazalky

Postup:

Postupujeme ako v predchádzajúcom prípade, avšak okrem bazalky pridávame do pohára aj na pásiky nakrájané očistené strúčiky cesnaku. Uzavrieme, skladujeme v chladničke a po 14 dňoch môžeme olej scediť, prípadne nechať tak, ako je.

Do jedál aj pre zdravie

Bazalkové oleje používajte všade tam, kde dávate aj sušenú bazalku. Ja používam na prípravu mäsa, do šalátov, omáčok, nátierok a cesnakovo-bazalkový olej je tá najlepšia prísada na domácu pizzu. Stačí, ak ním potretie okraje. V oleji bude bazalka ešte voňavejšia a chutnejšia. Navyše, počas zimy používam lyžičku cesnakovo-bazalkového octu aj proti príznakom chrípky a prechladnutia. Je to skvelý posilňovač imunity! :-)

Ochranný bazalkový ocot!

Namiesto oleja použite ocot a máte dokonalú surovinu do zálievok na vaše obľúbené šaláty, ale aj na upratovanie domácnosti. Bazalka zanechá krásnu vôňu v celkom byte a vyženie z domácnosti myši, pavúky a ďalšie nezvané návštevy. 

Dnes najobľúbenejšie