Spracujte si úrodu cesnaku na 4 rôzne spôsoby a máte super zásoby na celú zimu!

Väčšina zeleniny a ovocia sa dá zamraziť, čím si uchováte úrodu aj na zimu.

Cesnak nepatrí do tejto kategórie, pretože po rozmrazení by už nemal rovnakú chuť, ani užitočné vlastnosti.

V tomto článku sa vďaka portálu mirhitrostey dozviete 4 spôsoby, ako  si spracovať cesnak na zimu tak, aby ostal čerstvý a zachoval si všetky výhody, aj chuť. 

1. Spôsob – soľ

Na prípravu cesnaku podľa tejto metódy potrebujete sklenené zaváraninové poháre a väčšie množstvo soli. 

Zoberte si obyčajný sklenený pohár a dno pokryte dostatočne hrubou vrstvou soli. 

...

Na soľ navrstvite neolúpané hlavičky cesnaku. Zvyšok nádoby naplňte soľou a pevne uzavrite viečko.

Hotovo. Soľ ochráni cesnak pred vznikom baktérií, pred hnilobou a plesňami.

Nemusíte sa báť, že by sa cesnak v nádobe so soľou pokazil.

2. Spôsob – piliny

Drevené piliny pomôžu zakonzervovať cesnak na zimu rovnako dobre, ako soľ.

Môžete postupovať rovnako, čiže spodok pohára pokryjete pilinami, navrstvíte cesnak a potom prikryjete znovu vrstvou pilín.

Piliny absorbujú vlhkosť, ale stále udržujú dostatočný priechod vzduchu.

Je dôležité, aby ste pred takýmto spracovaním cesnak dobre vysušili na slnku alebo na teplom mieste.

3. Spôsob – múka

Rovnako ako piliny, aj múka môže absorbovať prebytočnú vlhkosť.

V suchom prostredí sa nemnožia hnilobné baktérie, takže sa tento prášok dá použiť na konzerváciu cesnaku na zimu.

Cesnak treba posypať múkou tak, aby bola na ňom aspoň 2 cm hrubá vrstva. 

Viečko na pohároch treba dobre uzavrieť, aby sa doňho nedostal drobný hmyz.

4. Spôsob – cibuľová šupka

Ďalšou metódou pre zakonzervovanie menšieho množstva cesnaku je naloženie cesnaku spolu s cibuľovými šupkami.

Pripravte si vrecká z akejkoľvek nesyntetickej tkaniny, nasypte do nich cibuľové šupky a do nich ponorte cesnak.

Takto pripravené vrecká udržia optimálnu teplotu a cesnak sa nepokazí.

Takto jednoducho si uchováte úrodu cesnaku aj na zimu.

Ostane čerstvý, ochránený pred hnilobou a zároveň si uchová všetky užitočné vlastnosti a vitamíny.

Prajeme veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay