4 jednoduché a chutné recepty z kapusty: Oplatí sa vyskúšať každý jeden!

Ak si myslíte, že kapusta je fádna zelenina, ste na omyle. Dnes sme pre vás vďaka portálu napadovy.blog spracovali recepty z kapusty, vďaka ktorým ju pripravíte na 4 rôzne chutné spôsoby!

1. Sladký kapustový šalát

Chutný a sýty šalát, výborný ako príloha k mäsovým jedlám alebo ako ľahká večera.

Potrebujeme:

165 g bielej kapusty

100 g uhoriek

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

100 g kukurice

6 prepeličích vajec alebo 2 slepačie

jarnú cibuľku

2 PL olivového oleja

1 PL citrónovej šťavy

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Kapustu si nakrájame najemno, preložíme do šalátovej misy a zľahka premiešame rukami, aby bola mäkšia.

Uhorky nakrájame na krátke prúžky a jarnú cibuľku nadrobno.

Pridáme kukuricu a varené vajcia si nakrájame na štvrtiny.

Šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou, potom dochutíme soľou, čiernym korením a premiešame.

2. Pečené kapustové fašírky

Budete prekvapení, aké sú vynikajúce!

Potrebujeme:

300 g mletého mäsa

75 g kapusty

40 g tvarohu

1 alebo 1 a 1/2 PL ovsených vločiek

kôpor

granulovaný cesnak

Postup:

Kapustu si nakrájame na čo najmenšie kúsky.

Mleté mäso zmiešame s kapustou.

Vajíčko vyšľaháme vidličkou, pridáme syr a vymiešame dohladka.

Vaječnú zmes pridáme do misy s mletým mäsom, potom pridáme nasekaný kôpor, soľ, čierne korenie a granulovaný cesnak. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame.

Zapracujeme ovsené vločky a premiešame.

Plech si vyložíme papierom na pečenie, mokrými rukami formujeme fašírky a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. 

3. Šalát s kapustou a kuracími kúskami

Fantastický tip na ľahkú a chutnú večeru.

Potrebujeme:

300 g kuracích pŕs

2 PL sójovej omáčky

200 g kapusty

9 cherry paradajok

2 PL olivového oleja

1 PL citrónovej šťavy

1 ČL horčice

1 ČL francúzskej horčice

1 ČL medu

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, pridáme 2 lyžice sójovej omáčky a mäso necháme marinovať 15 minút.

Kapustu nakrájame najemno, mierne osolíme a trochu premiešame rukami, aby zmäkla.

Pridáme paradajky, ktoré sme nakrájali na štvrtiny.

Mäso so sójovou omáčkou preložíme na suchú rozhorúčenú panvicu a restujeme asi 10 minút, kým nebude hotové. Pridáme ešte horúce do šalátovej misy.

Zmiešame si olivový olej s citrónovou šťavou, horčicou, francúzskou horčicou a medom.

Premiešame, ozdobíme a môžeme podávať.

4. Sladký kapustový koláč

Pre všetkých, ktorí nemajú v obľube šaláty.

Potrebujeme:

Na cesto:

100 g hladkej múky

100 g kefíru, jogurtu alebo kyslého mlieka

75 g smotany

2 vajcia

1 ČL prášku do pečiva

1 ČL cukru

1/2 ČL soli

Na plnenie:

300 g kapusty

2 varené vajcia

kôpor alebo jarnú cibuľku

Postup:

Kapustu si nakrájame na čo najmenšie kúsky, pridáme lyžičku soli a premiešame rukami. Necháme kapustu 10 minút stáť, aby pustila šťavu a zmäkla.

Vajcia si vyšľaháme so soľou.

Pridáme kefír a smotanu, ďalej miešame vareškou.

Múku a prášok do pečiva preosejeme a ďalej miešame, kým nám nevznikne homogénne cesto.

Vajcia nakrájame na malé kocky a zmiešame ich s precedenou kapustou.

Pridáme nasekaný kôpor a jarnú cibuľku. Plnku podľa chuti osolíme a okoreníme.

Formu (20 cm) vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.

Nalejeme do formy 2 lyžice cesta, potom rovnomerne navrstvíme plnku a zalejeme zvyšným cestom. Vidličkou zľahka popicháme, aby cesto preniklo trochu do plnky.

Koláč posypeme sezamovými alebo ľanovými semiačkami a pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Urobíme si test špáradlom a keď je hotový, môžeme ho servírovať.

Prajeme dobrú chuť!