V Bavorsku sú zemiaky veľmi obľúbenou prílohou, ktorá sa pripravuje na mnoho spôsobov. Tento recept spája samé voňavé a chutné ingrediencie, ktoré spolu vytvárajú skutočnú delikatesu. Bavorské maslové zemiaky môžete podávať nie len ako prílohu, ale aj ako chutné hlavné jedlo. Jeho príprava zaberie minimum času a chutí skutočne vynikajúco.
Potrebujeme (na 1-2 porcie):
2 ks väčších zemiakov
½ hrnčeka slaniny alebo šunky nakrájanej na kocky
1 cibuľu
1-2 strúčiky cesnaku
75 – 100 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku tymianu (voliteľné)
1 vetvičku rozmarínu
2 lyžice petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
2 lyžičky sladkej červenej papriky
1 lyžičku drvenej rasce
Postup:
Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v slanej vode (zemiaky nemusia byť celkom mäkké, pretože sa dokončia v porcese vyprážania). Vychladené zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky.
Na panvici z hlbším dnom necháme rozpustiť maslo a následne pridáme slaninu, cibuľu nakrájanú nadrobno a rozmarín. Smažíme asi 7-10 minút. Nakoniec pridáme cesnak a krátko posmažíme. Potom obsah panvice – cibuľu, cesnak, slaninku a vetvičku rozmarínu vyberieme a preložíme do misky. Na panvici ostane len maslo.
Do rozpáleného masla uložíme plátky zemiakov a osmažíme z oboch strán dozlatista.
Keď sú zemiaky zlatisté, opäť na panvicu pridáme osmaženú cibuľu, cesnak, slaninku, vetvičku rozmarínu a nakoniec aj ostatné korenia a bylinky. Premiešame a všetko spolu ešte krátko posmažíme.
Vyberieme z panvice a môžeme hneď podávať!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika